Vianoce sú časom plným vôní a tradícií. V kuchyniach sa pečú obľúbené koláče, sušienky a cukrovinky, ktoré pripomínajú detstvo a rodinné stretnutia. Ak však hľadáte spôsob, ako do vianočného pečenia vniesť niečo nové a zároveň sezónne, skúste vianočné pečivo z tekvice. Tekvica nielenže pridá pečivu šťavnatosť, ale vďaka tomu, že je bohatá na vitamíny a minerály, bude vaše maškrtenie o niečo zdravšie.
Prečo práve tekvica?
Tekvica je univerzálna ingrediencia, ktorá sa výborne hodí do sladkých aj slaných jedál. Je obľúbená najmä pre svoju jemnú chuť, ktorá sa ľahko kombinuje s koreninami typickými pre Vianoce – škoricou, klinčekmi, muškátovým orieškom či zázvorom. Tekvicové pyré dodáva cestu vláčnosť a sladkastú chuť, a tak nemusíte použiť veľké množstvo tuku ani cukru. Ak si tohto roku počas sviatkov chcete udržať líniu, tekvicové pečivo vám s tým môže pomôcť.
Príprava tekvicového pyré
Na výrobu tekvicového pyré použite sladké druhy tekvíc, ako je Hokkaido alebo maslová tekvica. Tekvicu ošúpte, nakrájajte na kocky a uvarte alebo upečte domäkka. Následne ju rozmixujte na hladkú kašu. Pyré si môžete pripraviť aj vopred a uskladniť v chladničke alebo mrazničke. Možno ste si týmto spôsobom uskladnili tekvice hneď po ich zbere, aby vám v pivnici či v špajze náhodou nezhnili, a tak bude pre vás príprava tekvicového pečiva ešte jednoduchšia.
Kombinovanie pyré s koreninami
K tekvici sa skvele hodia aromatické koreniny, ktoré dodajú pečivu pravú vianočnú arómu. Nebojte sa experimentovať s vanilkou, kardamómom či pomarančovou kôrou. Vytvorte si vlastné zaujímavé kombinácie, ktoré budú vaším tajomstvom, a nechajte druhých hádať, z čoho sú sušienky pripravené. Pravdepodobne na to aj tak neprídu a vy sa budete celé sviatky usmievať popod fúzy...
Tekvicové perníčky
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 150 g tekvicového pyré
- 100 g medu
- 50 g masla
- 1 ČL perníkového korenia
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
Postup: Zmiešajte všetky ingrediencie a vypracujte hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a nechajte ho aspoň hodinu odpočívať v chladničke. Potom ho vyvaľkajte na hrúbku 5 mm a vykrajujte rôzne tvary.
Pečte na 180 °C približne 10 minút. Perníčky môžete ozdobiť čokoládovou polevou alebo cukrovou, alebo ich pred pečením ozdobte nasekanými orieškami.
freepik.comTekvicovo-škoricové sušienky
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 100 g tekvicového pyré
- 80 g masla
- 50 g trstinového cukru
- 1 ČL škorice
- štipka soli
Postup: Zmiešajte múku, cukor, škoricu a soľ. Pridajte maslo a tekvicové pyré. Vypracujte cesto, ktoré je tiež dobré nechať polhodinu odležať. Potom tvarujte malé guľky, ktoré mierne sploštíte, napríklad vianočnou pečiatkou. Pečte na 180 °C približne 12-15 minút. Cukor v recepte môžete nahradiť aj medom. Sušienky budú i tak dosť sladké a budú ešte krajšie voňať.
Tekvicový závin s orechmi
Ingrediencie:
- 1 lístkové cesto
- 200 g tekvicového pyré
- 100 g mletých orechov
- 50 g hnedého cukru
- 1 ČL škorice
- vajce na potretie
Postup: Rozvaľkajte lístkové cesto a rozotrite naň tekvicové pyré zmiešané s cukrom, orechmi a škoricou. Cesto zrolujte a konce zapečaťte. Potrite vajíčkom a pečte na 200 °C približne 20-25 minút. Po upečení môžete posypať práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Tekvicový závin je rýchla dobrota pre nečakaných hostí alebo ideálny dezert k víkendovej kávičke. Pripravte sa na nesmiernu vôňu, ktorá pošteklí popod nos všetkých, čo prejdú popod vaše otvorené okná.
Jesenná úroda na vianočnom stole
Spravte z tekvice hviezdu vašich sviatočných dezertov a prekvapte rodinu i priateľov niečím originálnym. Pečivo z tekvice má výraznú farbu aj bez použitia umelých farbív, nádherne vonia a je zdravšou alternatívou ku klasickému vianočnému pečivu. Ak sa vám zdá, že všade na stoloch je ponuka vianočných dobrôt viac-menej rovnaká, u vás to tak byť nemusí. Možno sa sami seba napokon spýtate, prečo ste to s tekvicou neskúsili už aj skôr...
Zdroj úvodnej fotky: freepik.com