Už ste si niekedy skúšali z tekvice pripraviť tekvicový nápoj? Ak nie, rozhodne to túto jeseň napravte. Skúste niektorý z týchto 7 receptov!
K jeseni neodmysliteľne patrí aj zdravá tekvica, ktorá je zdrojom vlákniny, vitamínov skupiny B, betakaroténu aj minerálov a stopových prvkov. Z tekvice sa dá pripraviť napríklad chutná polievka, ktorá zahreje aj zasýti.
Rovnako možno rôzne druhy tekvíc použiť napríklad do zapekaných pokrmov, placiek alebo ako prílohu a taktiež do koláčov. A čo tak pripraviť si nejaký chutný tekvicový nápoj? Možno aj vy patríte k milovníkom známeho pumpkin spice latte. Aj tento nápoj sa dá poľahky pripraviť doma, ako aj rôzne tekvicové smoothies.
Skúsite teplé tekvicové nápoje s kvapôčkou kávy alebo alkoholu, ktoré sú skvelou voľbou na príjemné zahriatie do chladnejších dní? Alebo si pochutnáte na zdravom smoothie nápoji z tekvice hokaido? Prinášame hneď niekoľko tipov na lahodné tekvicové nápoje, ktoré stoja za vyskúšanie.
Odporúčame: Liečivá rasca: Čo všetko o nej (ne)vieme?
DepositphotosTekvica je nielen chutná, ale aj mimoriadne zdravá zelenina. Je bohatým zdrojom dôležitých živín a má mnoho zdravotných benefitov:
1. Nízky obsah kalórií: Tekvica je výbornou voľbou pre tých, ktorí sledujú svoju váhu. 100 g tekvice obsahuje len asi 26 kalórií.
2. Bohatá na vitamíny:
- Vitamín A: Podporuje zdravie očí a imunitný systém.
- Vitamín C: Silný antioxidant, podporuje imunitu a tvorbu kolagénu.
- Vitamíny skupiny B: Dôležité pre metabolizmus a energiu.
3. Minerály:
- Draslík: Podporuje srdcovú činnosť a reguluje krvný tlak.
- Horčík: Dôležitý pre zdravie kostí a nervový systém.
- Vláknina: Podporuje zdravé trávenie a pocit sýtosti.
4. Antioxidanty: Tekvica obsahuje beta-karotén, alfa-karotén a beta-kryptoxantín, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi.
5. Podporuje imunitu: Vďaka obsahu vitamínov A a C posilňuje obranyschopnosť organizmu.
6. Zdravie srdca: Vláknina, draslík a antioxidanty prispievajú k zdraviu srdcovo-cievneho systému.
7. Regulácia cukru v krvi: Vláknina pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.
8. Zdravie očí: Beta-karotén a lutein podporujú dobrý zrak a môžu znižovať riziko očných ochorení.
9. Zdravá pokožka: Vitamíny A a C prispievajú k zdraviu a mladistvému vzhľadu pokožky.
Pripravte si chutné tekvicové nápoje:
1. Jesenný hit – pumpkin spice latte
Ingrediencie:
3 PL tekvicového pyré
- zmes korenia (1 ČL muškátového orieška, 1 ČL mletého zázvoru, 3 ČL mletej škorice, mleté klinčeky)
- 1 šálka espressa
- 250 ml mlieka
- 1 PL medu
- 1 ČL vanilkovej arómy
- 1 smotana na šľahanie
- 1 ČL mletej škorice
Postup: Najskôr si pripravíme tekvicové pyré, a to buď z maslovej alebo hokaido tekvice – tekvicu ošúpeme, nakrájame na kocky a upečieme domäkka pri teplote 180 °C, následne rozmixujeme na jemné pyré. Potom si pripravíme espresso.
V hrnci si zohrejeme 3 PL tekvicového pyré a pridáme zmes korenín. Premiešame a následne pridáme aj kávu, mlieko, med a vanilkovú arómu. Zmes následne poriadne rozmixujeme a prelejeme do pohárov. Podávame s vyšľahanou smotanou a posypané mletou škoricou.
Odporúčame: TOP potraviny pre žlčník – ktoré sú dobré na problémy so žlčníkom a ktorým sa vyhýbať?
2. Jednoduché tekvicové latte
Ingrediencie:
2x espresso
- 150 ml mlieka
- tekvicový sirup (asi 3 PL)
- vyšľahaná šľahačka
- mletá škorica na ozdobenie
Postup: V menšom hrnci si zohrejeme mlieko. Pripravíme si dve espressá. Do pohára nalejeme sirup a pridáme mlieko. Potom prilejme kávu a dozdobíme šľahačkou a škoricou. Pre vegánske tekvicové latte použite miesto kravského mlieka sójové alebo ovsené a rastlinnú šľahačku.
Ako pripraviť tekvicový sirup: Pripravíme si 150 ml javorového sirupu, 3 PL tekvicového pyré, čerstvý zázvor (asi 2 cm), 2 škorice, 2 klinčeky a muškátový oriešok. V hrnci zmiešame javorový sirup, koreniny a tekvicové pyré. Zalejeme vodou a privedieme k varu. Potom na miernom ohni povaríme asi 10 minút. Hotový sirup scedíme cez jemné sito a uskladníme v nádobe v chlade.
3. Recept na tekvicové smoothie s banánom
Ingrediencie:
- 1/2 šálky tekvicového pyré
- 1/2 šálky mandľového mlieka
- 1 banán
- čerstvý zázvor
- štipka škorice a šľahačka na ozdobenie
Postup: Do mixéra dáme tekvicové pyré (pripravené z upečenej a rozmixovanej tekvice), banán a mandľové mlieko. Taktiež pridáme lyžičku nastrúhaného čerstvého zázvoru a dobre rozmixujeme. Pred podávaním môžeme ozdobiť šľahačkou a mletou škoricou.
4. Tekvicový smoothie nápoj s kokosovým mliekom
Ingrediencie:
1 šálku tekvicového pyré (asi z 1/2 menšej hokaido tekvice)
- 2 banány
- 1 šálka kokosového mlieka
- 1 ČL mletej škorice
- čerstvý zázvor (asi 1 cm)
- perníkové korenie
Postup: Pripravíme si pyré upečením a rozmixovaním tekvice. Pyré dáme do mixéra a pridáme aj banány, kokosové mlieko, zázvor a perníkové korenie. Pomixujeme, aby nám vznikla hladká konzistencia.
Neprehliadnite: Objav zlaté mlieko – zlepšuje trávenie a podporuje imunitu. Ako ho pripraviť?
5. Tekvicové smoothie s kurkumou
Ingrediencie:
150 g tekvicového pyré
- 1 ČL kurkumy
- 100 g smotany 14 %
- 1 zrelý banán
- 2 PL medu
- tekvicové semienka na ozdobenie
Postup: Tekvicové pyré si pripravíme povarením tekvice vo vode a rozmixovaním dohladka. K tekvicovému pyré pridáme kurkumu, sladký banán, smotanu a med. Dobre rozmixujeme a pred podávaním posypeme tekvicovými semienkami.
6. Hrejivá pochúťka z tekvice s likérom
Ingrediencie:
1/2 šálky tekvicového pyré
- 1/2 šálka mandľového mlieka
- štipka škorice
- vanilkový extrakt
- írsky likér
Postup: Do hrnca nalejeme mandľové mlieko a privedieme k varu. Pridáme aj trošku likéru. Keď nám zmes vrie, plameň stíšime a pridáme tekvicové pyré so škoricou a vanilkovým extraktom. Dobre premiešame a necháme prehriať. Pred podávaním môžeme ozdobiť šľahačkou a mletou škoricou.
7. Teplý kokteil z tekvice na zahriatie
Ingrediencie:
2 hrnčeky tekvicového džúsu
- 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
- 1/3 muškátového orieška
- malá hŕstka mletej škorice, klinčekov a korenie do perníka
- 4 cl írskeho likéru
- 2 cl vodky
Postup: Tekvicu narežeme na kocky a dáme do odšťavovača. Pripravenú šťavu dáme do hrnca a pridáme smotanu, cukor a voňavé koreniny. Privedieme k varom a necháme chvíľu prevrieť. Pripravíme si poháre, do ktorých dáme vodku s likérom a zalejeme tekvicovou zmesou. Môžeme podávať.
Článok aktualizovaný 22.9.2024
Aktualizovaný článok: 22.09.2024