Vianoce sa nezadržateľne blížia. Pre niekoho prichádza obdobie plné stresu, ktoré sa spája s dlhým zoznamom rozličných povinností, ktoré človek musí bezpodmienečne stihnúť, ako je napríklad dôkladné upratanie celej domácnosti, pečenie, varenie, nákupy jedla i darčekov a podobne.
Pre mnohých však prichádza najkrajšie a najčarovnejšie obdobie roka. Nuž, každý to má na Vianoce inak. Môžeme sa však zhodnúť na tom, že i keď každý z nás sa teší na niečo iné, niektoré veci neodmysliteľne k obdobiu Vianoc patria.
Aké by to boli sviatky napríklad bez maškrtenia? Áno, na mysli máme tie hordy rozličných vianočných koláčikov, zákuskov a pečiva. Kto by si nerád vychutnal medovníčky či rumové guľky? Ideálne je si k nim pripraviť i domáce varené víno. A čo tak pripraviť jednoduché linecké koláčiky? Táto krehká klasika je skrátka TOP!
Linecké koláčiky na Vianoce
My vám dnes jeden vianočný recept taktiež prinášame. Nejde o žiadnu novinku či exotickejšiu pochúťku, ale o tradičné vianočné pečivo, bez ktorého si mnohé domácnosti obdobie Vianoc ani nevedia predstaviť.
Ak ste ešte ten správny recept na linecké pečivo nenašli, neváhajte vyskúšať práve tento. Odporúčajú ho naše vlastné maškrtné jazýčky! Tieto linecké koláčiky sú veľmi chutné a ľahké na prípravu. Ideálne je, ak si chvíľku ešte poležia, aby boli úplne mäkučké, podobe ako aj iné druhy vianočného pečiva.
To znamená, že s prípravou na Vianoce môžeme pomaly aj začať. Tak neváhajte vytiahnuť múku, zapnúť rúru a hor sa do pečenia! Ako pripraviť najlepšie cesto na linecké koláčiky? Tento overený recept vás nesklame!
Pozri aj: Krátky návod na pokojné Vianoce: Ako si nepokaziť sviatky?
Suroviny na jemné linecké pečivo:
- 450 g hladkej múky
- 300 g masla
- 150 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- trochu citrónovej kôry
+ formičky na vykrajovanie a džem na plnenie
Odporúčame: 7 receptov na CRINKLES – popraskané sušienky v pomarančovej, kokosovej, pistáciovej či inej verzii
Ako pripraviť linecké cesto:
- Príprava lineckých koláčikov, respektíve pečiva nie je vôbec náročná. Ako prvé si z uvedených ingrediencií vypracujeme hladké cesto. Hladká múka by mala byť preosiata.
- Vhodné je doň pridať trošku nastrúhanej citrónovej kôry, ktorá pridá pečivu krásnu arómu.
- Z uvedeného množstvo pripravíte okolo 60 kúskov. Ak chcete upiecť viac či menej pečiva, môžete si množstvá upraviť, len dodržte pomer.
- Hotové linecké cesto následne zabalíme do fólie a dáme ho do chladničky odležať aspoň na hodinu.
Vianočné linecké koláčiky – postup prípravy:
- Pripravíme si dosku a valček a cesto vyvaľkáme. Nemalo by byť ani veľmi tenké, no naopak ani hrubé.
- Z vyvaľkaného cesta následne vykrajujeme pomocou vykrajovačiek rozličné tvary.
- Koláčiky prenesieme na plech s papierom na pečenie. Piecť linecké koláčiky stačí pri teplote 160 °C asi 10 až 15 minút. Dĺžka pečenia veľmi závisí od konkrétnej rúry. Pri najmenšom náznaku zlatistého sfarbenia pečiva ho však z rúry hneď vyberieme.
- Vychladnuté koláčiky potrieme obľúbeným džemom a zlepíme dokopy. Dávajte si pozor, aké tvary a v akom množstve vykrajujete, aby vám nakoniec nezostali dva odlišné.
- Krehké linecké koláče treba na záver uskladniť a dobre schovať, aby zostali až do Vianoc. Je vhodné, ak sú chvíľku odležané, pretože potom krásne zmäknú.
TIP: Nakoniec je možné sladučké koláčiky ešte dozdobiť. My sme ho napríklad obliali horkou čokoládou a pridali aj malé cukrové vločky, ktoré momentálne zoženiete v každom väčšom obchode s potravinami.
TIP č. 2: Neváhajte a vyskúšajte aj kakaové linecké kolieska. Stačí sa držať receptu vyššie, no do cesta pridajte aj 1 PL kvalitného kakaa. Plniť odporúčame malinovým alebo ríbezľovým džemom. Vrch môžete ozdobiť rozpustenou bielou čokoládou.
Želáme úspešné pečenie a pokojné prípravy na Vianoce!
Článok aktualizovaný 16.12.2023