Zahustené sladené mlieko alebo inak povedané aj SALKO, je tou pochúťkou, ktorú mnohí z nás dokážu z konzervy vyjedať lyžicou a zajedať čerstvými jahodami alebo čokoládovými trubičkami. Pochúťka, ktorej sa nedá veľmi odolať. Dokonca sa využíva aj pri pečení rôznych koláčov alebo ako poleva na domácu zmrzlinu, lievance, palacinky či rôzne bábovky.
Už len pri pomyslení na toto tečúce zahustené mlieko nám tečú slinky. No čo robiť v prípade, ak ho nemáte po ruke a do obchodu sa vám ísť nechce? Ak si chcete dopriať túto sladkú bombu, tak si ju môžete aj sami doma pripraviť. Vyskúšajte tento tradičný recept, ktorý si môžete trošku upraviť a urobiť si tak karamelové alebo čokoládové salko. Ktorej variante dáte prednosť?
Odporúčame: RECEPT: Morčacie prsia na bylinkovom masle s koreňovou zeleninou
Recept na klasické domáce salko
- 600 ml mlieka
- 200 gramov cukru
- 40 gramov masla
V hrnci zmiešame všetky dané suroviny a za stáleho miešanie zahrievame. Postupne necháme bublinkovať až kým nám zmes nezhustne. Trvá to približne 30 minút. Následne odstavíme a prelejeme do nádoby, kde salko ešte zhustne.
Recept na karamelové salko
- 200 gramov cukru
- 600 ml mlieka
Pri karamelovom salku si najskôr dáme do hrnca cukor, ktorý necháme skaramelizovať a následne pridáme mlieko. A tu už postupujeme ako pri klasickom salku. Necháme variť, až kým nám zmes nezhustne.
Pri čokoládovom salku nahradíme časť cukru čokoládou. To znamená, že namiesto 200 gramov cukru použijeme len 100 gramov cukru a 100 gramov čokolády. Pri jeho varení postupujeme tak ako pri karamelovom salku. Na začiatku však v hrnci necháme roztopiť cukor spolu s čokoládou.
Zaujme ťa: RECEPT: Najlepšie palacinky 3:2:1, ktoré sa nelepia a vždy vyjdú