Používate aj vy pri príprave dezertov či pečení sladené kondenzované mlieko? Zahustené sladené mlieko alebo inak povedané aj SALKO, je tou pochúťkou, ktorú mnohí z nás dokážu z konzervy vyjedať lyžicou a zajedať čerstvými jahodami alebo čokoládovými trubičkami. Pochúťka, ktorej sa nedá veľmi odolať. Dokonca sa využíva aj pri pečení rôznych koláčov alebo ako poleva na domácu zmrzlinu, lievance, palacinky či rôzne bábovky.
Už len pri pomyslení na toto tečúce zahustené mlieko nám tečú slinky. No čo robiť v prípade, ak ho nemáte po ruke a do obchodu sa vám ísť nechce? Ak si chcete dopriať túto sladkú bombu, tak si ju môžete aj sami doma pripraviť. Vyskúšajte tento tradičný recept, ktorý si môžete trošku upraviť a urobiť si tak karamelové alebo čokoládové salko. Ktorej variante na domáce salko dáte prednosť?
Odporúčame: RECEPT: Morčacie prsia na bylinkovom masle s koreňovou zeleninou
Shutterstock®Recept na klasické domáce salko
- 600 ml mlieka
- 200 gramov cukru
- 40 gramov masla
Výroba domáceho sladeného mlieka
V hrnci zmiešame všetky dané suroviny a za stáleho miešanie zahrievame. Postupne necháme bublinkovať až kým nám zmes nezhustne. Trvá to približne 30 minút. Následne odstavíme a prelejeme do nádoby, kde salko ešte zhustne.
Recept na karamelové salko
- 200 gramov cukru
- 600 ml mlieka
Karamelizované salko – postup
Pri karamelovom salku si najskôr dáme do hrnca cukor, ktorý necháme skaramelizovať a následne pridáme mlieko. A tu už postupujeme ako pri klasickom salku. Necháme variť, až kým nám zmes nezhustne.
Čokoládové salko
Pri čokoládovom salku nahradíme časť cukru čokoládou. To znamená, že namiesto 200 gramov cukru použijeme len 100 gramov cukru a 100 gramov čokolády. Pri jeho varení postupujeme tak ako pri karamelovom salku. Na začiatku však v hrnci necháme roztopiť cukor spolu s čokoládou.
Odporúčame: Kefír: Prečo ho môžeme považovať za elixír zdravia? Budeš prekvapená!
Shutterstock®Tipy, ako využiť sladené kondenzované mlieko SALKO:
- Tvarohové koláče: Pridajte salko do tvarohovej náplne pre jemnejšiu textúru a sladšiu chuť.
- Domáce sušienky: Použite ho ako sladidlo a spojivo do cesta na sušienky.
- Káva: Pridajte Salko do espressa alebo filtrovej kávy na prípravu sladkej a krémovej kávy.
- Domáci likér: Zmiešajte dalko s rumom a vanilkovým extraktom na prípravu rýchleho likéru.
- Milkshake: Zmiešajte ho s mliekom a ovocím, ako sú banány alebo jahody, pre extra krémový koktail.
- Domáca zmrzlina: Salko a šľahačka sú základom na rýchlu domácu zmrzlinu bez zmrzlinovača.
- Krém do torty: Zmiešajte salko s maslom na sladký a hladký krém.
- Karamelová poleva: Zahriate karamelizované salko je výborné na polievanie palaciniek, lievancov alebo zmrzliny.
- Plnenie buchiet: Použite sladké kondenzované mlieko ako náplň do buchiet alebo pečiva.
- Kokosová omáčka: Pridajte kokosové mlieko na prípravu exotickej omáčky.
- Ovocné šaláty: Pridajte lyžičku salka do ovocného šalátu ako sladký dressing.
Zaujme ťa: RECEPT: Najlepšie palacinky 3:2:1, ktoré sa nelepia a vždy vyjdú
Rýchle recepty so salkom
1. Rýchle kokosové guľky so salkom
Ingrediencie:
- 1 plechovka salka
- 200 g strúhaného kokosu
- 50 g mletých piškót (voliteľné)
Postup: Salko zmiešajte s kokosom (a mletými piškótami, ak chcete hustejšiu konzistenciu), vytvarujte guľky, obaľte ich v kokose a nechajte stuhnúť v chladničke.
2. Čokoládová pena z čokolády a salka
Ingrediencie:
- 1 plechovka salka
- 200 g tmavej čokolády
- 250 ml smotany na šľahanie
Postup: Čokoládu rozpustite a zmiešajte so salkom. Smotanu vyšľahajte na tuhú šľahačku a postupne ju zľahka vmiešajte do čokoládovej zmesi. Dajte do pohárov a nechajte stuhnúť v chladničke.
3. Rýchle sušienky zo salka
Ingrediencie:
- 1 plechovka salka
- 300 g hladkej múky
- 100 g masla
Postup: V mise zmiešajte salko, rozpustené maslo a múku, aby vzniklo hladké cesto. Vyvaľkajte ho, vykrajujte sušienky a pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 10-12 minút, kým nezozlátnu.
Aktualizovaný článok: 03.12.2024