Recept na domáce salko – lepšie ako to z obchodu!

Recept na domáce salko

Používate aj vy pri príprave dezertov či pečení sladené kondenzované mlieko? Zahustené sladené mlieko alebo inak povedané aj SALKO, je tou pochúťkou, ktorú mnohí z nás dokážu z konzervy vyjedať lyžicou a zajedať čerstvými jahodami alebo čokoládovými trubičkami. Pochúťka, ktorej sa nedá veľmi odolať. Dokonca sa využíva aj pri pečení rôznych koláčov alebo ako poleva na domácu zmrzlinu, lievance, palacinky či rôzne bábovky.

Už len pri pomyslení na toto tečúce zahustené mlieko nám tečú slinky. No čo robiť v prípade, ak ho nemáte po ruke a do obchodu sa vám ísť nechce? Ak si chcete dopriať túto sladkú bombu, tak si ju môžete aj sami doma pripraviť. Vyskúšajte tento tradičný recept, ktorý si môžete trošku upraviť a urobiť si tak karamelové alebo čokoládové salko. Ktorej variante na domáce salko dáte prednosť?

Odporúčame: RECEPT: Morčacie prsia na bylinkovom masle s koreňovou zeleninou

domáce salko
Shutterstock®

Recept na klasické domáce salko

  • 600 ml mlieka
  • 200 gramov cukru
  • 40 gramov masla

Výroba domáceho sladeného mlieka

V hrnci zmiešame všetky dané suroviny a za stáleho miešanie zahrievame. Postupne necháme bublinkovať až kým nám zmes nezhustne. Trvá to približne 30 minút. Následne odstavíme a prelejeme do nádoby, kde salko ešte zhustne.

Recept na karamelové salko

  • 200 gramov cukru
  • 600 ml mlieka

Karamelizované salko – postup

Pri karamelovom salku si najskôr dáme do hrnca cukor, ktorý necháme skaramelizovať a následne pridáme mlieko. A tu už postupujeme ako pri klasickom salku. Necháme variť, až kým nám zmes nezhustne.

Čokoládové salko

Pri čokoládovom salku nahradíme časť cukru čokoládou. To znamená, že namiesto 200 gramov cukru použijeme len 100 gramov cukru a 100 gramov čokolády. Pri jeho varení postupujeme tak ako pri karamelovom salku. Na začiatku však v hrnci necháme roztopiť cukor spolu s čokoládou.

Odporúčame: Kefír: Prečo ho môžeme považovať za elixír zdravia? Budeš prekvapená!

domáce karamelové salko
Shutterstock®

Tipy, ako využiť sladené kondenzované mlieko SALKO:

  • Tvarohové koláče: Pridajte salko do tvarohovej náplne pre jemnejšiu textúru a sladšiu chuť.
  • Domáce sušienky: Použite ho ako sladidlo a spojivo do cesta na sušienky.
  • Káva: Pridajte Salko do espressa alebo filtrovej kávy na prípravu sladkej a krémovej kávy.
  • Domáci likér: Zmiešajte dalko s rumom a vanilkovým extraktom na prípravu rýchleho likéru.
  • Milkshake: Zmiešajte ho s mliekom a ovocím, ako sú banány alebo jahody, pre extra krémový koktail.
  • Domáca zmrzlina: Salko a šľahačka sú základom na rýchlu domácu zmrzlinu bez zmrzlinovača.
  • Krém do torty: Zmiešajte salko s maslom na sladký a hladký krém.
  • Karamelová poleva: Zahriate karamelizované salko je výborné na polievanie palaciniek, lievancov alebo zmrzliny.
  • Plnenie buchiet: Použite sladké kondenzované mlieko ako náplň do buchiet alebo pečiva.
  • Kokosová omáčka: Pridajte kokosové mlieko na prípravu exotickej omáčky.
  • Ovocné šaláty: Pridajte lyžičku salka do ovocného šalátu ako sladký dressing.

Zaujme ťa: RECEPT: Najlepšie palacinky 3:2:1, ktoré sa nelepia a vždy vyjdú

Rýchle recepty so salkom

1. Rýchle kokosové guľky so salkom

Ingrediencie:

  • 1 plechovka salka
  • 200 g strúhaného kokosu
  • 50 g mletých piškót (voliteľné)

Postup: Salko zmiešajte s kokosom (a mletými piškótami, ak chcete hustejšiu konzistenciu), vytvarujte guľky, obaľte ich v kokose a nechajte stuhnúť v chladničke.

2. Čokoládová pena z čokolády a salka

Ingrediencie:

  • 1 plechovka salka
  • 200 g tmavej čokolády
  • 250 ml smotany na šľahanie

Postup: Čokoládu rozpustite a zmiešajte so salkom. Smotanu vyšľahajte na tuhú šľahačku a postupne ju zľahka vmiešajte do čokoládovej zmesi. Dajte do pohárov a nechajte stuhnúť v chladničke.

3. Rýchle sušienky zo salka

Ingrediencie:

  • 1 plechovka salka
  • 300 g hladkej múky
  • 100 g masla

Postup: V mise zmiešajte salko, rozpustené maslo a múku, aby vzniklo hladké cesto. Vyvaľkajte ho, vykrajujte sušienky a pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 °C asi 10-12 minút, kým nezozlátnu.

Aktualizovaný článok: 03.12.2024

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

10.08.2020 11:36

Dobrý nápad na prípravu salka

Vaše meno:

Katarína Konečná

Katarína Konečná

10.08.2020 14:45

to určite vyskúšam, potrebné suroviny mám doma vždy poruke

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

10.08.2020 17:33

toto je super, netreba hneď utekať do obchodu

Vaše meno:

Mária Liščinská

Mária Liščinská

10.08.2020 19:39

juuuuj salko je mňamka, ale neskutočný sacharidový a tukový masaker - bomba plná cukru :) no iste, že je lepšie pripraviť si ho doma z vlastných surovín a bez E-čok

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

10.08.2020 21:23

Áááách,ale mi tečú slinky :-D Len opatrne s množstvom zjedeného Salka :-)

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

11.08.2020 05:02

Určite vyskúšam, ďakujem za recept!

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

11.08.2020 17:44

Tak domáce salko som ešte nerobila.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.