Jahôdky patria dozaista k najobľúbenejším jarným a letným plodom mnohých z nás. Sú nielen sladučké, chutné a osviežujúce, ale hlavne veľmi zdravé. Je mnoho dôvodov, prečo jesť jahody pravidelne.
V prvom rade sú bohatým zdrojom vitamínu C, taktiež obsahujú množstvo rozličných minerálov, majú priaznivý vplyv na srdce, cievy či mozog, rovnako podporujú zdravie pokožky.
Najlepšie je pochutnávať si na čerstvých jahodách, no čo v prípade, ak ich máme veľké množstvo, či už z vlastnej záhradky alebo samozberných miest? Jahody čerstvé nevydržia nejako zvlášť dlho. Ako sa dá toto obľúbené ovocie jednoducho spracovať a využiť? Ako zmrazovať jahody alebo z nich vytvoriť chutnú dobrotu?
Tipy, ako spracovať jahody chutne:
1. Jahodový koláč, múčniky dezerty
Čerstvé jahody sú skrátka čerstvé. Rýchlo sa však kazia, preto ich spracovanie neradno dlho odkladať. Čerstvé jahôdky si môžete hodiť rovno do úst, no rovnako sa dajú použiť pri príprave mnohých dobrôt. Domáca jahodová bublanina je hotová raz dva a poteší celú rodinu. S jahodami do nej nešetrite.
Toto ovocie môžete pridať do najrozličnejších múčnikov aj koláčov z kysnutého cesta. Jahody tiež môžete využiť do rôznych nepečených dezertov a zákuskov, napríklad taký jahodový cheesecake určite zožne veľa slávy.
Ak si držíte líniu alebo preferujete zdravšie stravovanie, nemusíte sa obávať. Internet je predsa plný aj receptov na zdravé múčniky, zákusky či koláčiky bez múky, cukru a podobne.
Odporúčame: Ľadové kocky s prekvapením: Toto dodá tvojim nápojom šmrnc!
2. Mrazenie jahôd
Dobrým spôsobom, ako zužitkovať či dlhodobo uskladniť prebytok jahôd, je ich zamrazenie. Takýmto spôsobom vieme uchovať jahody v dobrom stave a plné živín aj počas zimy a v podstate i do ďalšej sezóny. Stačí mať len dostatok miesta v mrazničke. Ako správne spracovať jahody na mrazenie? Na mrazenie sú najlepšie ešte čerstvé a pevné plody, mäkké a prezreté jahody už nemrazíme.
Umyté a osušené jahody bez stopiek môžeme v mrazničke uskladňovať vo vhodných nádobách či vrecúškach. Takto zmrazené plody sa neskôr dajú použiť napríklad pri príprave smoothie nápojov, ovocných knedličiek aj zákuskov či múčnikov.
3. Jahodová dreň
V mrazničke sa dajú skladovať nielen celé ovocné plody, ale rovno aj rozličné jahodové maškrty. Snáď najľahšie je urobiť si z jahôd ľadovú dreň. V tomto prípade už nevadí, ak sú jahody aj trochu mäkšie.
Jahody umyjeme, očistíme a v miske ich poriadne roztlačíme, napríklad nejakým pomocníkom na drvenie zemiakov, prípadne je možné použiť mixér. Jahodové pyré osladíme cukrom a naplníme ňou vhodné misky. Už zamrznutú dreň môžeme rovno vyjedať lyžičkou, no rovnako je ju možné použiť na prípravu rôznych dezertov a nápojov.
4. Domáca jahodová zmrzlina a jahodové nanuky
Ak máte dostatok jahôd aj miesta v mrazničke, môžete pripraviť aj domácu zmrzlinu či nanuky. Rozmixované jahody osladíme, zjemníme smotanou a zmesou naplníme formičky na nanuky. Z takejto dobroty sa budú tešiť nielen malé deti.
Odporúčame: Recepty na výborné zeleninové a ovocné šťavy
5. Jahodový džem, jahodový lekvár, jahodová marmeláda
Veľké množstvo jahôd, ktoré už ani nie sú najčerstvejšie, môžete spotrebovať prípravou lahodných domácich lekvárov, marmelád a džemov. Jahody môžete kombinovať aj s iným bobuľovým ovocím, taktiež napríklad rebarborou. Receptov na internete je mnoho. Vyskúšať môžete aj tento na klasický jahodový džem.
Potrebovať budeme:
1,5 kg jahôd,
750 g kryštálového cukru,
šťavu z jedného citróna.
Jahody umyjeme a zbavíme stopiek. Pokrájame ich na menšie kúsky, prípadne i trochu rozmixujeme. V hrnci ich povaríme asi 8 až 10 minút, následne pridáme cukor aj šťavu z jedného citróna.
Varíme okolo 25 až 30 minút, prípadne do požadovaného zhustnutia. Hustotu džemu je vhodné vyskúšať na ochladnutom tanieriku. Hotový džem nalejeme do čistých pohárov, uzavrieme a na 10 minút otočíme hore dnom. Po ochladnutí skladujeme v chlade a suchu.
6. Jahodový sirup
Ak máte dostatok jahôd a nevadí vám pobudnúť v kuchyni, tak si do zásoby môžete urobiť aj jahodový sirup. Pripravíme si:
1800 g jahôd,
6 hrnčekov vody,
4 hrnčeky cukru,
šťavu z jedného či dvoch citrónov.
Celé čerstvé jahody umyjeme. Zelené stopky z jahôd odstránime, plody pokrájame. Jahody v hrnci zalejeme vodou a zmes za občasného miešanie privedieme k varu. Následne varíme asi 15 minút. Potom jahodovú šťavu scedíme do čistého hrnca, pridáme k nej cukor a citrónovú šťavu a opäť privedieme k varu.
Následne varíme pár minút, kým sa cukor dôkladne rozpustí a sirup primerane zhustne. Hotovým sirupom naplníme sklenené fľaše či poháre, uzavrieme ich a na 20 minút otočíme hore dnom.
Vychladené sirupy skladujeme v chlade a suchu. Sirup stačí zmiešať s vodou a ľadom a perfektná domáca jahodová limonáda je hotová. Taktiež ju môžete ozdobiť čerstvými jahodami, mätou či plátkom citrónu alebo limetky.
Pozri aj: Letná šalátová zálievka: Skús recept na dresing vinaigrette 3x inak
7. Jahodová poleva ku grilovanému mäsu
Z obľúbeného letného ovocia si môžete pripraviť i takzvaný pikantný jahodový relish. Potrebovať budeme 500 g zrelých jahôd, 1,5 lyžičky čili korenia, 150 g cukru, 60 ml červeného vínneho octu, 1 PL balzamikového octu, soľ a korenie.
Očistené jahody pokrájame na menšie kúsky a spolu s ďalšími surovinami ich vložíme do hrnca. Privedieme k varu a na strednom plameni varíme asi 20 minút. Z času na čas premiešame. Keď jahody zmäknú a zmes mierne zhustne, odstavíme ju z ohňa.
Podľa chuti môžeme pridať ešte soľ a korenie. Omáčkou naplníme sklenené poháriky a po ochladnutí ich držíme v chladničke približne týždeň. Je ju však možné sterilizovať ako džem a skladovať dlhodobo. Táto jahodová omáčka sa skvelo hodí ku grilovanému mäsu aj syrom a rýchlo nahradí BBQ omáčku pri grilovačke.
8. Jahodový kompót
1 kg čerstvých jahôd
500 g cukru
1 liter vody
1 citrón (šťava)
Jahody dôkladne umyjeme, odstránime stopky a pokrájame na polovice alebo štvrtiny. Ak sú jahody menšie, môžeme ich nechať celé. V hrnci zmiešame vodu, cukor a citrónovú šťavu. Pridáme vanilku alebo škoricu podľa chuti. Privedieme k varu a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Necháme sirup chvíľu povariť, potom odstavíme.
Poháre na zaváranie umyjeme a sterilizujeme. Celé alebo nakrájané jahody rozložíme do sterilizovaných pohárov a zalejeme horúcim sirupom, necháme asi 1 cm voľného miesta od vrchu. Poháre dôkladne uzavrieme a zavárame v hrnci s vodou pri teplote 85-90 °C asi 20-25 minút. Po zaváraní poháre opatrne vyberieme a necháme vychladnúť. Zavárané jahody skladujeme na tmavom a chladnom mieste.
9. Sušené jahôd
Možnosťou je taktiež sušenie jahôd. Jahody dôkladne umyjeme, odstránime stopky a pokrájame na tenké plátky (3-5 mm). Ak chceme intenzívnejšiu chuť, môžeme ich namočiť do citrónovej šťavy zmiešanej s trochou vody. Plátky rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie alebo na sušiace sito tak, aby sa neprekrývali.
Predhrejeme rúru na 50-60 °C, vložíme plech a necháme dvierka pootvorené, aby mohla unikať vlhkosť. Sušíme 6-8 hodín, občas skontrolujeme a otočíme. Ak používame sušičku na ovocie, nastavíme teplotu na 50-60 °C a sušíme 6-8 hodín.
Jahody sú hotové, keď sú suché a chrumkavé, ale pružné. Necháme vychladnúť a skladujeme vo vzduchotesných nádobách na tmavom a suchom mieste.
Odporúčame: Skladovanie avokáda vo vode – najlepší spôsob, ako ho udržať čerstvé? OMYL, hrozia problémy!
10. Domáci peeling
Nakoniec vám prinášame aj jeden nejedlý tip na spracovanie jahôd. Čo tak si z nich pripraviť jedinečný domáci peeling? Môžete naň použiť aj jahody, ktoré už nie sú úplne čerstvé. Približne 5 jahôd roztlačíme, pridáme k nim trochu prírodného oleja, napríklad kokosového či mandľového a nakoniec aj 1 až 2 čajové lyžičky nemletého maku.
Zmes poriadne vymiešame. Hotový peeling je voňavý a citlivý k pleti aj pokožke celého tela. Na internete však opäť nájdete najrozličnejšie recepty na domáce masky či scruby na telo z lahodných jahôd. Stačí ich len vyskúšať a nájsť ten pravý.
Ďalšie tipy na jahodové recepty:
Článok aktualizovaný 23.5.2024
Aktualizovaný článok: 23.05.2024