Trasľavý smotanový dezert – aj takto mnohí prezývajú panna cottu, ktorá má zaujímavú konzistenciu a lahodnú smotanovú chuť. Ide o taliansky dezert pochádzajúci z oblasti Piemontu, ktorá je týmto dezertom preslávená. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, čo ocenia všetky zaneprázdnené žienky, ktoré nemajú čas vypekať rôzne zákusky s maslovou plnkou a pod.
Panna cotta predstavuje zmes zohriatej smotany s cukrom a želatínou, ktorá sa následne necháva stuhnúť, aby získala svoju povestnú konzistenciu. Zbiehajú sa vám slinky na takýto dezert? Tak si pripravte spolu s nami panna cottu s malinovou polevou, ktorej sa nedá odolať.
Na domácu panna cottu potrebujeme:
- 750 ml smotany na šľahanie
- 75 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový struk
- 7 plátkov želatíny
- vodu
Ovocná poleva:
- maliny, čučoriedky či iné druhy ovocia (môže byť aj mrazené)
- trochu vody
- kryštálový cukor
- mätu na dozdobenie
Ako prvé si želatínu namočíme do vody, aby nám zmäkla a napučala. Do hrnca si nalejeme smotanu, rozrežeme vanilkový struk a vyškriabeme z neho vnútro, ktoré pridáme k smotane. Do smotany rovnako pridáme cukor a pomaly zahrievame. Pozor, zmes by nemala vrieť. Za stáleho miešania zohrievame pod bod varu.
Až bude cukor roztopený, smotanu odstavíme a pridáme do nej vyžmýkané plátky želatíny. Poriadne premiešame, aby sa želatína úplne rozpustila. Ak je to potrebné, tak zmes opäť trochu zohrejeme, aby sa želatína so smotanou úplne spojila. Hotovú zmes nalejeme do pohárov a dáme zachladiť aspoň na 3 hodiny.
Následne sa pustíme do prípravy ovocnej polevy. Ovocie podľa vlastnej chuti nasypeme do hrnca, podlejeme troškou vody, pridáme cukor alebo iné sladidlo (med, stéviu, javorový sirup, agáve sirup,...) a necháme rozvariť. Po uvarení necháme vychladnúť. Následne ovocnou zmesou polejeme panna cottu – buď pridáme do pohárikov alebo polejeme na tanieri v prípade, že sa rozhodneme panna cottu servírovať na tanieri. Dozdobíme lístkami čerstvej mäty a podávame. Dobrú chuť!