Domáca panna cotta v pohári či na tanieri – stále chutí dokonalo

Trasľavý smotanový dezert – aj takto mnohí prezývajú panna cottu, ktorá má zaujímavú konzistenciu a lahodnú smotanovú chuť. Ide o taliansky dezert pochádzajúci z oblasti Piemontu, ktorá je týmto dezertom preslávená. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, čo ocenia všetky zaneprázdnené žienky, ktoré nemajú čas vypekať rôzne zákusky s maslovou plnkou a pod.

Panna cotta predstavuje zmes zohriatej smotany s cukrom a želatínou, ktorá sa následne necháva stuhnúť, aby získala svoju povestnú konzistenciu. Zbiehajú sa vám slinky na takýto dezert? Tak si pripravte spolu s nami panna cottu s malinovou polevou, ktorej sa nedá odolať.

malinová panna cotta

Zdroj: Shutterstock®

Na domácu panna cottu potrebujeme:

  • 750 ml smotany na šľahanie
  • 75 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 7 plátkov želatíny
  • vodu

Ovocná poleva:

  • maliny, čučoriedky či iné druhy ovocia (môže byť aj mrazené)
  • trochu vody
  • kryštálový cukor
  • mätu na dozdobenie

Ako prvé si želatínu namočíme do vody, aby nám zmäkla a napučala. Do hrnca si nalejeme smotanu, rozrežeme vanilkový struk a vyškriabeme z neho vnútro, ktoré pridáme k smotane. Do smotany rovnako pridáme cukor a pomaly zahrievame. Pozor, zmes by nemala vrieť. Za stáleho miešania zohrievame pod bod varu.

Až bude cukor roztopený, smotanu odstavíme a pridáme do nej vyžmýkané plátky želatíny. Poriadne premiešame, aby sa želatína úplne rozpustila. Ak je to potrebné, tak zmes opäť trochu zohrejeme, aby sa želatína so smotanou úplne spojila. Hotovú zmes nalejeme do pohárov a dáme zachladiť aspoň na 3 hodiny.

Následne sa pustíme do prípravy ovocnej polevy. Ovocie podľa vlastnej chuti nasypeme do hrnca, podlejeme troškou vody, pridáme cukor alebo iné sladidlo (med, stéviu, javorový sirup, agáve sirup,...) a necháme rozvariť. Po uvarení necháme vychladnúť. Následne ovocnou zmesou polejeme panna cottu – buď pridáme do pohárikov alebo polejeme na tanieri v prípade, že sa rozhodneme panna cottu servírovať na tanieri. Dozdobíme lístkami čerstvej mäty a podávame. Dobrú chuť!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

19.04.2022 10:34

to je môj obľúbený dezert

Vaše meno:

JAN KOMADA

JAN KOMADA

19.04.2022 12:09

Mňam hneď by som si dal ku káve

Vaše meno:

Marika Michálková

Marika Michálková

19.04.2022 23:00

vyzerá veľmi dobre

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

20.04.2022 14:33

... už len pripraviť.

Vaše meno:

Vlasta Mäsiarová

Vlasta Mäsiarová

20.04.2022 22:56

Panna cottu mam rada, ale v rodine iba ja, ti majú radi puding.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

21.04.2022 00:14

Tak toto by som neodmietla :-)

Vaše meno:

Janka Komadova

Janka Komadova

14.10.2022 19:38

Občas robievam

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.