Chai korenie, s typickými hrejivými tónmi škorice, kardamómu a zázvoru, sa pritom stalo obľúbenou súčasťou nielen nápojov, ale aj pečenia. No a práve tieto orechovo-čokoládové chai tyčinky sú skvelým príkladom toho, že aj jednoduchý recept môže ponúknuť bohatú a modernú chuť. Sú ideálne do jesenných a zimných mesiacov, na sviatočné stoly aj ako malé potešenie k popoludňajšiemu čaju či káve.
Recept na orechovo-čokoládové chai tyčinky
Chai korenie sa stalo jedným z najživších trendov v pečení. Jeho kombinácia škorice, kardamómu, klinčekov, zázvoru a muškátového orieška vytvára veľmi jemný, hrejivý a aromatický profil. Úspech spočíva v tom, že dodáva dezertom bohatú chuť a prirodzenú sladkosť, vďaka čomu možno znížiť množstvo cukru bez straty pôžitku. Navyše je jeho aróma pripomína klasické domáce pečenie, iba v modernejšej podobe.
Čo sa týka zvyšných ingrediencií, nájdeme tu aj vlašské orechy, ktoré sú jednou z najhodnotnejších surovín, ktoré môžeme v kuchyni použiť. Obsahujú prirodzené omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty aj polyfenoly, ktoré podporujú mozog, srdce aj celkovú vitalitu. V porovnaní s pekanmi majú zemitejšiu, výraznejšiu chuť, ktorá výborne dopĺňa aromatické chai korenie a sladkosť javorového sirupu.
Instagram / @terianncartyIngrediencie na korpus:
- 1 ½ šálky mandľovej múky
- ½ šálky bezlepkových ovsených vločiek
- 2 pl javorového sirupu
- 1 čl chai korenia
- štipka soli
- Ľanové vajíčko (2 pl mletého ľanu + 2 pl teplej vody)
- 1 pl roztopeného kokosového oleja
Plnka:
- 2 šálky nasekaných vlašských orechov
- ¼ šálky mandľového masla
- ½ šálky javorového sirupu
- ⅓ šálky kokosového oleja
- ¼ šálky kokosového cukru
- 2 pl rastlinného mlieka
- 1 čl vanilkového extraktu
- 1 pl kakaa
- Čokoládové kúsky
- Soľ
Postup:
- Rúru predhrejte na 175 °C. Ľanové semienka zmiešajte s vodou a nechajte napučať 10 minút.
- V miske zmiešajte mandľovú múku, ovsené vločky, chai korenie, soľ a javorový sirup. Pridajte kokosový olej a ľanové vajíčko.
- Hmotu rovnomerne natlačte do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečte 10 minút.
- V menšom hrnci zohrejte mandľové maslo, javorový sirup, kokosový olej a kokosový cukor, kým sa všetko nespojí na karamelovú omáčku. Pridajte vanilku, rastlinné mlieko a kakao. Do teplej zmesi vmiešajte vlašské orechy.
- Predpečený korpus zalejte orechovou plnkou, rovnomerne rozotrite a posypte kúskami čokolády a štipkou morskej soli.
- Pečte 30-35 minút, kým vrchná vrstva nezačne jemne karamelizovať.
- Nechajte vychladnúť a vložte na niekoľko hodín do chladničky, aby tyčinky stuhli. Až potom krájajte a podávajte.
Tipy na servírovanie
- Podávajte s kávou, chai latte alebo teplým čiernym čajom.
- Hodia sa aj do krabičky ako snack do práce či do školy.
- Pri sviatočných stretnutiach ich nakrájajte na menšie kocky (jednohubky), aby sa ľahšie servírovali.
- Skladujte ich v chladničke - vydržia 5 až 7 dní.
Myslím si (a som aj presvedčená), že už po prvom ochutnaní zostanete prekvapení tým, ako krásne sa v tomto recepte spája jemná korenistosť s hĺbkou čokolády a prirodzenou sladkosťou javorového sirupu. A priznám sa - práve táto kombinácia dostala aj mňa.
Sú to presne tie tyčinky, ktoré si zoberiete večernej k obľúbenej knihe, zabalíte na cestu autom alebo dáte do chladničky na neskôr. Ak teda vyskúšate len jeden nový dezert túto jeseň alebo zimu, nech je to práve tento. U mňa ostáva uložený medzi tými, ku ktorým sa vraciam vždy, keď potrebujem niečo chutné, hrejivé a teraz už aj sviatočné.
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @terianncarty