Pýtate sa – v čom sa môže líšiť desiata či olovrant v letnom a v tom chladnejšom období? Nuž, v mnohom. Okrem sezónnosti jednotlivých potravín a surovín tu zohráva úlohu aj to, či vás má potravina osviežiť alebo, naopak, zohriať a dodať energiu počas temnejších dní, ktoré k jesenno-zimnému obdobiu rozhodne patria. Ak teda hľadáte tipy na snack, ktorý by zahnal váš hlad pred obedom alebo medzi obedom a večerou, či už v práci alebo doma, inšpirujte sa v nasledujúcich riadkoch!
Aj desiata by mala byť sezónna
Zatiaľ, čo v lete sa medzi jedlami osviežujeme šalátovými uhorkami, jahodami, melónom či bobuľovým ovocím, chladnejšie obdobie si pýta niečo, čo nebude zbytočne náš organizmus ochladzovať, ale zároveň mu dodá dostatok živín a potrebných látok, predovšetkým na posilnenie imunity, predchádzanie chorobám, spojeným s týmto obdobím a v neposlednom rade na dodanie potrebnej energie a psychickej pohody. Zaujíma vás, ktoré to sú? Chutné a zdravé drobnosti pod zub, ako stvorené na jesenné a zimné obdobie, sú tu!
Bude sa ti páčiť: Tekvicový smoothie nápoj: Dopraj si zdravú tekvicu v tekutej forme!
Tipy na najlepší snack do práce alebo na doma:
- Celozrnný chlieb s tvarohom a kolieskami cibule (radšej len v domácom prostredí)
- Cvikla, postrúhaná nahrubo: pozdvihne vám náladu a odstráni prípadnú zápchu
- Čakanka, pokrájaná a pokvapkaná olejom: zníži vysoký krvný tlak, pomôže redukovať hmotnosť a podporí trávenie; výborná je aj v kombinácii s avokádom, pomarančom a kyslou smotanou
- Fazuľa, uvarená: omladí vaše bunky, podporí trávenie a má vitalizujúce účinky
- Kapusta, biela aj červená, pokrájaná na rezančeky: podporí redukčnú kúru, vitalizuje činnosť mozgu a zlepší náladu; pokojne kombinujte aj s jablkom a citrónovou šťavou
- Mrkva, postrúhaná najemno: spomalí proces starnutia, zlepší vašu zrakovú schopnosť a posilní imunitu; skombinujte tiež s jablkom alebo hruškou, hrozienkami a šťavou z citróna
- Šošovica, uvarená: odstráni únavu, posilní činnosť nervov a zvýši výkonnosť
- Topinambur, postrúhaný najemno: posilní imunitu, dodá vám energiu a podporí spaľovanie tukov
- Zeler, postrúhaný najemno: zničí baktérie v črevách aj žalúdku, pomôže redukovať hmotnosť, posilní mozog a nervy a zlepší peristaltiku čriev; aj zeler je vynikajúci s jablkom a hrozienkami
- Zemiaky, uvarené a nakrájané na plátky, nastudeno: zaktivizujú látkovú premenu, podporia vašu mentálnu sviežosť a odstránia únavu; pokojne zmiešajte s tvarohom, petržlenovou vňaťou a bylinkovou soľou
K uvedeným tipom len dodáme, že určite sa nemusíte pred kolegyňami v práci cítiť zvláštne, keď ony si budú popri práci odhryzávať z horalky, zatiaľ čo vy budete chrúmať surovú kapustu. Práve naopak, pre svoje zdravie budete v tej chvíli robiť neporovnateľne viac, než ony, nehovoriac o línii. :-) Dôležité je však upozorniť, že akékoľvek ovocie a zelenina sú ideálne z vašej vlastnej záhrady, prípadne zakúpené od bio pestovateľa. Ak máte na výber, nesiahajte po ovocí a zelenine z bežných obchodných reťazcov, pretože ak ich budete konzumovať surové, bez tepelnej úpravy (okrem zemiakov, fazule a šošovice), tým pádom si môžete do tela dostať zbytočne veľa škodlivín z postrekov.
Neprehliadni: Zabudni na tabletky: Vyskúšaj tieto overené liečivé recepty z jabĺk!
Každý druh ovocia aj zeleniny vždy dôkladne umyte, pod tečúcou vodou. Ak ste boli doposiaľ zvyknuté na chuťovo výrazné – sladké, slané, korenené – snacky, je možné, že ak zrazu prejdete na surovú cviklu, nebude to pre vás práve najväčší gurmánsky zážitok. Aj chuťové bunky sa však vedia rýchlo prispôsobiť, takže ak budete mať pevnú vôľu, čoskoro pocítite aj pravú chuť surového ovocia a zeleniny a vráti sa vám prirodzený cit pre chuť. Takisto platí, že vyššie uvedené tipy na zdravú desiatu či olovrant môžete spolu kombinovať – jeden deň si pripravte napríklad mrkvu s jablkom, druhý deň zase zeler s kapustou.
Pokojne si uvedené druhy zeleniny zmiešajte s naklíčenými pšeničnými zrnami, naklíčenými mungo fazuľkami, sójovými bôbmi, orechmi, konopnými, ľanovými, slnečnicovými či akýmikoľvek inými semienkami. Tým pádom sa z ľahkého snacku môže razom stať aj plnohodnotné jedlo, ak práve nebudete mať chuť obedovať nič „klasické“. Zeleninu pokojne polejte aj marinádou, tu sa vašej fantázii naozaj medze nekladú – dobre vám poslúžia tak rastlinné, za studena lisované oleje, ako aj obľúbené bylinky či jablčný ocot s medom. Ako vidíte, každý deň môžeme robiť veľké kroky k svojmu zdraviu – stačí len chcieť.
Odporúčame: Vyhraj nad akné aj vráskami: Toto sú potraviny pre krásnu pleť!