Vianoce nie sú len o chutnom jedle. O zemiakovom šaláte a vyprážaných rezňoch či zákuskoch. Správni hostitelia (aspoň u nás na Slovensku) majú vo zvyku svojich hostí pohostiť aj nejakým tým destilátom. Avšak také symbolické štrngnutie „na zdravie“ môže prispieť k zlepšeniu nálady, ale niekedy aj k poopicovým stavom.
Pokiaľ ide o destiláty, tak ich existuje nespočetné množstvo. Nielenže sa líšia svojou chuťou, ale aj obsahom alkoholu. Ako hovoríme my, niektoré sú silné a niektoré zase slabšie. Z niektorých sa krúti hlava už po jednom poháriku a niektoré môžete vypiť na litre (obrazne povedané) a nemusíte pocítiť nič.
No aký destilát vám napadne, keď sa povie Vianoce? Teda ani nie tak destilát ako obľúbený likér, ktorý si môžete jednoducho pripraviť aj sami. Ako už aj nadpis napovedá, tak ide o vaječný likér, ktorý vo vianočnom období patrí medzi najobľúbenejšie likéry. A pokojne si ho môžete pripraviť aj na novoročné oslavy. Poďme si ho teda spolu pripraviť!
Redakcia KAMzaKRASOU.skNa domáci vaječný likér budete potrebovať:
- ½ litra kvalitného rumu
- 3 žĺtky (môžu byť z domácich vajíčok)
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 plechovku zahusteného sladeného mlieka
- 1 vanilínový cukor
Recept na domáci vaječný likér
Príprava domáceho vaječného likéru nie je náročná. Ako prvé si oddelíme vajíčka – žĺtky od bielkov. Na vaječný likér potrebujeme len vaječné žĺtka, no bielky vyhadzovať nemusíte, ale ich môžete použiť na potretie medovníčkov alebo si z nich spraviť kokosové pusinky.
Následne si pripravte misku, v ktorej budete miešať všetky ingrediencie prostredníctvom mixéra. V miske teda zmiešajte zahustené sladené mlieko, 3 lyžice práškového cukru, vanilínový cukor, žĺtka a rum. Všetko poriadne spolu premiešajte – dávajte pozor, aby sa vám žĺtka poriadne rozmixovali a práškový cukor „roztopil“.
Ak budete mať vaječný likér vymixovaný, tak ho nalejte do sklenenej fľaše a nechajte odležať v chladničke aspoň 10 minút. Po tomto čase môžete vaječný likér degustovať. Nezabúdajte, že takýto domáci vaječný likér by sa mal skladovať v chladničke.
Tiež platí, že vaječný likér bude taký „silný“, aký rum použijete. Ak rum obsahuje menej percent alkoholu, bude slabší a naopak. Nezabúdajte tiež na to, že čím dlhšie necháte vaječný likér „odležať“, tým bude silnejší.
Redakcia KAMzaKRASOU.skAko dlho vydrží domáci vaječný likér a ako ho skladovať
Domáci vaječný likér by sa mal vždy skladovať v chladničke, ideálne v uzavretej sklenenej fľaši. Vďaka obsahu alkoholu vydrží niekoľko dní, spravidla 5 až 7 dní, no rozhodujúca je čerstvosť použitých vajec a čistota pri príprave.
Pred každým podávaním je dobré likér jemne pretrepať, aby sa zložky opäť spojili. Ak zmení vôňu, konzistenciu alebo farbu, radšej ho už nekonzumujte – pri domácich likéroch platí, že čerstvosť je vždy lepšia než dlhé skladovanie.
Varianty chuti pre každého
Chuť domáceho vaječného likéru sa dá veľmi jednoducho prispôsobiť. Ak máte radi jemnejšie verzie, použite rum s nižším obsahom alkoholu alebo časť rumu nahraďte smotanou či mliekom. Výsledkom bude krémovejší a menej výrazný likér, ktorý ocenia najmä ženy alebo príležitostní konzumenti.
Pre milovníkov výrazných chutí môžete pridať škoricu, muškátový oriešok, vanilkový extrakt, horkú čokoládu alebo lyžicu kvalitného kakaa. Zaujímavou obmenou je aj kokosová verzia so smotanou z kokosového mlieka alebo mandľová varianta, ktorá dodá likéru jemne exotický tón.
Najčastejšie chyby pri príprave vaječného likéru
Jednou z najčastejších chýb je použitie príliš silného alkoholu, ktorý prebije chuť likéru a urobí ho ostrým. Rovnako problematické je nedostatočné rozmixovanie žĺtkov, v dôsledku čoho môže likér pôsobiť zrnitý alebo nerovnomerný.
Ďalšou chybou býva presladenie alebo naopak príliš riedka konzistencia. Je lepšie cukor pridávať postupne a ochutnávať. Dôležitá je aj hygiena – čisté nádoby, čerstvé vajcia a správne skladovanie sú základom bezpečného a chutného domáceho likéru.
TIP: Máte radšej čokoládový likér?
Ingrediencie:
- 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 200 g horkej čokolády
- 400 ml rumu
- 100 g hnedého cukru
- 2 PL medu
- 2 vaječné žĺtky
Postup: Do hrnca dáme kondenzované mlieko, vaječné žĺtky, čokoládu, med a cukor (hnedý aj vanilkový). Začneme zahrievať do hustnutia. Potom necháme zmes zovrieť a odstavíme ju z ohňa. Za stáleho miešania prilievame rum. Hotový vaječný koňak v čokoládovej verzii nalejeme do fľaše a necháme pár dní odstáť.
Extra TIP: Vedeli ste o tom, že vaječný likér je vhodný do kávy? Ak ste to ešte neskúšali, isto to napravte!
Keď pohárik chutí ako Vianoce
Domáci vaječný likér je viac než len sladký nápoj s rumom. Je to vôňa vanilky, ticho zimného večera a pocit, že sviatky sa na chvíľu spomalia. Každý pohárik v sebe nesie kúsok tradície, domova a spoločných chvíľ pri stole.
Práve v tom spočíva jeho čaro – neponáhľa sa, nehrá sa na dokonalosť, ale ponúka pohodu. Či už si ho vychutnáte len symbolicky, alebo sa stane súčasťou dlhých rozhovorov s blízkymi, vaječný likér k Vianociam jednoducho patrí.
Aktualizovaný článok: 22.12.2025
7 komentárov
Libuše Šumná
23.12.2022 14:24máme rádi celá rodina
Mária Frnová
30.12.2019 12:40Pripravujeme ho podobne, prípravu vaječného likéru som nechala na partnera a vždy sa mu podarí fantasticky...mňam
Soňa Krátka
28.12.2019 06:44Aj my si doma robievame vaječný likér, hlavne na Veľkú noc.
Edita Paráková
23.12.2019 14:31Robieva naša ominka a vždy je super
Elena Švachová
22.12.2019 23:40Vaječný likér určite k Vianociam patrí.Tiež si rada na ňom pochutnám.
Katarína Konečná
22.12.2019 08:53nerobievam vaječný likér, u nás sa pije na Vianoce baileys
Ľubica Šťastná
22.12.2019 08:40Pripravujeme rovnakým spôsobom a spokojnosť je vždy zaručená.