Bez čoho si neviete predstaviť Vianoce? Určite je to rodina a tá pravá vianočná atmosféra v kruhu tých, čo sú vášmu srdcu najbližší. Vianoce sa samozrejme nezaobídu ani bez lahodných maškŕt a preplnených stolov, ktoré ulahodia nielen vášmu oku. K takýmto maškrtám, ale mierne alkoholickým, patria aj vianočné likéry.
Receptov na ne existuje nespočetné množstvo. My sa však s vami podelíme o osvedčené recepty na vaječný a čokoládový likér, ktoré majú u nás veľký úspech! Avšak POZOR - nie sú to likéry určené pre vodičov.
Vynikajúci domáci vaječný likér - prečo je taký obľúbený práve na Vianoce?
Domáci vaječný likér je veľmi populárna a tradičná pochúťka, ktorá sa vyrába z mixu vajec, mlieka, cukru, vanilkového extraktu a v jednoduchých prípadoch aj z alkoholu ako je rum alebo brandy.
Tieto ingrediencie sa zmiešajú v mixéri alebo šľahači až do hladka a potom sa pridá alkohol.
- Ak si nechcete pridávať alkohol, môžete ho jednoducho vynechať a užívať si vaječný likér v bezalkoholovej verzii.
- Viac chutí sladký a krémový, a preto býva často obľúbeným doplnkom na dezerty, kávu alebo ho jednoducho pijú ľudia ako aperitív.
- Počas Vianoc býva vaječný likér veľmi obľúbený a často je s ním spojená aj dokonalá vianočná atmosféra.
Ingrediencie na domáci vaječný likér
- 250 ml mlieka
- 125 ml smotany na šľahanie
- 125 ml vodky
- 125 g práškového cukru
- 3 žĺtka
- 1 balík vanilkového cukru
Neprehliadnite: Tradičný recept na linecké pečivo – najlepšie linecké koláčiky, aké môžeš napiecť
Postup prípravy vaječného likéru
- V strednom hrnci necháme zovrieť mlieko, smotanu na šľahanie, vanilkový cukor a 50 g práškového cukru.
- Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- V mise si vyšľaháme spolu zvyšok práškového cukru so žĺtkami – minimálne 5 minút, potom pridáme asi tri lyžice z vychladnutého mlieka a šľaháme ďalej, až kým konzistencia nie je úplne jemná, penová.
- Potom prilejeme zvyšok vychladnutého mlieka a vodku a celé premiešame.
- Nalejeme do fľašiek a uložíme do chladničky poriadne vychladiť.
- Najlepšie chutí po pár dňoch.
Poznámka redakcie: Toto množstvo je asi na pol litra.
Odporúčame aj: Starostlivosť o vianočnú ružu: Ako ju zachovať do ďalších Vianoc?
Domáci vianočný čokoládový likér - patrí aj na váš vianočný stôl?
Čokoládový likér je na druhej strane lahodnou pochúťkou na báze vysoko kvalitnej čokolády.
Na jeho prípravu potrebujete kvalitnú horúcu čokoládu alebo čokoládový sirup, cukor, smotanu a opäť môžete pridať aj nejaký alkohol, keďže mnoho receptov na čokoládový likér obsahuje rum alebo brandy, ale to je samozrejme dobrovoľné.
- Všetky ingrediencie sa zmiešajú v hrnci na miernom ohni, kde sa varí, kým cukor sa nezmení na sirup a zmes sa nezohreje.
- Potom sa nechá vychladnúť a prenesie sa do fľaše.
- Čokoládový likér je vynikajúcim doplnkom ku zmrzline, dezertom alebo ho môžete pridať aj do kávy na zvýraznenie jej arómy.
Ingrediencie na domáci čokoládový likér
- 400 ml mlieka
- 150 ml smotany na šľahanie
- 200 ml vodky
- 250 g práškového cukru
- 2 vajíčka
- 30 g kakaa
- 50 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70%)
Tip pre vás: Najlepšia čokoláda na šuhajdy nami overená: Budú ich milovať všetci!
Recept na domáci čokoládový likér
- Práškový cukor s celými vajíčkami vyšľaháme do peny.
- 100 ml mlieka odoberieme, trocha zohrejeme a pridáme kakao, ktoré v ňom poriadne premiešame.
- Zvyšok mlieka nalejeme do väčšieho hrnca spolu so smotanou na šľahanie a čokoládou a varíme na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Odstavíme z ohňa a za stáleho miešania ručnou metličkou prilejeme v mlieku rozpustené kakao a taktiež vyšľahané vajíčka s cukrom.
- Nakoniec pridáme alkohol, poriadne premiešame a nadávkujeme do fľašiek.
Poznámka redakcie: Skladujeme v chladničke, najlepšie chutí nasledujúci deň. Z tohto množstva surovín vyjde asi 1 liter.
Aktualizované na 20.12.2023