Bez čoho si neviete predstaviť Vianoce? Určite je to rodina a tá pravá vianočná atmosféra v kruhu tých, čo sú vášmu srdcu najbližší. Vianoce sa samozrejme nezaobídu ani bez lahodných maškŕt a preplnených stolov, ktoré ulahodia nielen vášmu oku. K takýmto maškrtám, ale mierne alkoholickým, patria aj vianočné likéry.
Receptov na ne existuje nespočetné množstvo. My sa však s vami podelíme o osvedčené recepty na vaječný a čokoládový likér, ktoré majú u nás veľký úspech! Avšak POZOR - nie sú to likéry určené pre vodičov.
Vynikajúci domáci vaječný likér - prečo je taký obľúbený práve na Vianoce?
Domáci vaječný likér je veľmi populárna a tradičná pochúťka, ktorá sa vyrába z mixu vajec, mlieka, cukru, vanilkového extraktu a v jednoduchých prípadoch aj z alkoholu ako je rum alebo brandy.
Tieto ingrediencie sa zmiešajú v mixéri alebo šľahači až do hladka a potom sa pridá alkohol.
- Ak si nechcete pridávať alkohol, môžete ho jednoducho vynechať a užívať si vaječný likér v bezalkoholovej verzii.
- Viac chutí sladký a krémový, a preto býva často obľúbeným doplnkom na dezerty, kávu alebo ho jednoducho pijú ľudia ako aperitív.
- Počas Vianoc býva vaječný likér veľmi obľúbený a často je s ním spojená aj dokonalá vianočná atmosféra.
Ingrediencie na domáci vaječný likér
- 250 ml mlieka
- 125 ml smotany na šľahanie
- 125 ml vodky
- 125 g práškového cukru
- 3 žĺtka
- 1 balík vanilkového cukru
Neprehliadnite: Tradičný recept na linecké pečivo – najlepšie linecké koláčiky, aké môžeš napiecť
![recept na domáci vaječný likér](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/252/75d/domaci-vajecny-liker-1703064579_984_0_.jpg)
Zdroj: Agnesa Máhrová
Postup prípravy vaječného likéru
- V strednom hrnci necháme zovrieť mlieko, smotanu na šľahanie, vanilkový cukor a 50 g práškového cukru.
- Potom odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
- V mise si vyšľaháme spolu zvyšok práškového cukru so žĺtkami – minimálne 5 minút, potom pridáme asi tri lyžice z vychladnutého mlieka a šľaháme ďalej, až kým konzistencia nie je úplne jemná, penová.
- Potom prilejeme zvyšok vychladnutého mlieka a vodku a celé premiešame.
- Nalejeme do fľašiek a uložíme do chladničky poriadne vychladiť.
- Najlepšie chutí po pár dňoch.
Poznámka redakcie: Toto množstvo je asi na pol litra.
Odporúčame aj: Starostlivosť o vianočnú ružu: Ako ju zachovať do ďalších Vianoc?
Domáci vianočný čokoládový likér - patrí aj na váš vianočný stôl?
![domáci vaječný likér](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/252/76b/recept-na-vajecny-liker-1703065195_984_0_.jpg)
Zdroj: Agnesa Máhrová
Čokoládový likér je na druhej strane lahodnou pochúťkou na báze vysoko kvalitnej čokolády.
Na jeho prípravu potrebujete kvalitnú horúcu čokoládu alebo čokoládový sirup, cukor, smotanu a opäť môžete pridať aj nejaký alkohol, keďže mnoho receptov na čokoládový likér obsahuje rum alebo brandy, ale to je samozrejme dobrovoľné.
- Všetky ingrediencie sa zmiešajú v hrnci na miernom ohni, kde sa varí, kým cukor sa nezmení na sirup a zmes sa nezohreje.
- Potom sa nechá vychladnúť a prenesie sa do fľaše.
- Čokoládový likér je vynikajúcim doplnkom ku zmrzline, dezertom alebo ho môžete pridať aj do kávy na zvýraznenie jej arómy.
Ingrediencie na domáci čokoládový likér
- 400 ml mlieka
- 150 ml smotany na šľahanie
- 200 ml vodky
- 250 g práškového cukru
- 2 vajíčka
- 30 g kakaa
- 50 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70%)
Tip pre vás: Najlepšia čokoláda na šuhajdy nami overená: Budú ich milovať všetci!
![čokoládový domáci vaječný likér](https://kamzakrasou.sk/storage/app/uploads/public/664/252/779/cokoladovy-vajecny-liker-1703064799_984_0_.jpg)
Zdroj: Agnesa Máhrová
Recept na domáci čokoládový likér
- Práškový cukor s celými vajíčkami vyšľaháme do peny.
- 100 ml mlieka odoberieme, trocha zohrejeme a pridáme kakao, ktoré v ňom poriadne premiešame.
- Zvyšok mlieka nalejeme do väčšieho hrnca spolu so smotanou na šľahanie a čokoládou a varíme na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
- Odstavíme z ohňa a za stáleho miešania ručnou metličkou prilejeme v mlieku rozpustené kakao a taktiež vyšľahané vajíčka s cukrom.
- Nakoniec pridáme alkohol, poriadne premiešame a nadávkujeme do fľašiek.
Poznámka redakcie: Skladujeme v chladničke, najlepšie chutí nasledujúci deň. Z tohto množstva surovín vyjde asi 1 liter.
Aktualizované na 20.12.2023