Vianočné laskonky sú tým zákuskom, na ktorom si môžete pochutnať takmer v každej cukrárni a dokonca si ich dnes môžete kúpiť aj vo väčších supermarketoch. Avšak domáce laskonky sú oveľa lepšie, pretože sú pripravené s väčšou láskou.
Čo by to boli za Vianoce bez tohto chutného vianočného pečiva, po ktorom sa zľahne zem hneď, ako ich vyložíte na stôl? Pripravte si krémom naplnené laskonky tento rok aj vy a uvidíte, že bude chutiť úplne každému.
Ak ich budete robiť po prvýkrát a obávate sa, že sa vám nepodaria, tak skúste ich pripraviť z polovičnej alebo tretinovej dávky. Na ochutnávku to určite postačí. Ako pripraviť sladké orechové laskonky?
Odporúčame: Domáci vianočný vaječný likér: Klasický, karamelový a kávový
Suroviny na orechové laskonky s kávovou plnkou:
- 6 bielkov
- 330 g kryštálového cukru
- 100 g práškového cukru
- 160 g mletých vlašských orechov
Kávový krém na laskonky:
-
250 g masla
- 50 ml kávy
- 50 ml mlieka
- 200 g práškového cukru
- 4 lyžice kryštálového cukru
- 20 g hladkej múky
Orechové laskonky – recept:
Bielky spolu s krupicovým cukrom si vyšľaháme nad parou do hustej peny. Po vyšľahaní necháme penu mierne vychladnúť a následne postupne do nej vmiešame mleté orechy a práškový cukor. Hotový laskonkový základ máme pripravený na pečenie.
Plech si vystelieme papierom na pečenie a mierne ho potrieme maslom, aby sme z neho laskonky ľahšie „odlepili“. Pripravíme si formu na laskonky, ktorú položíme na plech a hotovým laskonkovým cestom ich naplníme, zarovnáme a formu pomaly odoberieme.
Do vopred vyhriatej rúry na 110 °C dáme laskonky upiecť, respektíve vysušiť. Pečenie laskoniek, resp. sušenie, trvá asi 50 minút, preto odporúčame vložiť do rúry hneď viacero plechov.
Medzitým si pripravíme maslový krém s kávovou príchuťou. Do hrnca si dáme kryštálový cukor, ktorý necháme skaramelizovať. Až skaramelizuje, pridáme uvarenú kávu a mlieko. Napokon pridáme múku a varíme do zhustnutia. Hotový „puding“ necháme vychladnúť.
V extra miske si vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom a postupne vmiešame aj vychladnutý puding. Hotovým krémom naplníme laskonky, použiť môžeme cukrárske vrecko. Ak chcete, môžete ich na záver pofŕkať roztopenou čokoládou.
TIP: Orechové laskonky sú klasikou, no pokojne môžete orechy vymeniť za kokos a pripraviť si tak kokosové laskonky.
Skúste aj kokosové laskonky s kakaovo-karamelovým krémom
Ingrediencie na snehové cesto:
-
3 bielky
- 200 g kryštálového cukru
- 50 g strúhaného kokosu
Suroviny na krém:
- 75 g kryštálového cukru
- 50 ml vody
- 200 ml mlieka
- 1 zlatý klas
- 125 g masla
- 1 PL kakaa
Postup: Ako prvé si nad vodným kúpeľom vyšľaháme bielky s cukrom. Mala by nám vzniknúť tuhá pena. Do nej postupne pridáme kokos a zľahka vmiešame. Pomocou formy na laskonky snehové cesto nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
V rúre sušíme pri teplote 120 °C asi 30 minút. Kým sa laskonky pečú, pripravíme si karamel – cukor rozpustíme na miernom ohni. Potom pridáme pomaly vodu a dôkladne zmiešame, kým vznikne jednotná zmes.
V mlieku rozmiešame zlatý klas a pridáme kakao. Túto zmes prilejeme do tekutého karamelu a uvaríme hustý puding. Uvarený puding zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme ochladnúť. Potom do pudingu pridáme vyšľahané maslo a celé prešľaháme. Zmesou naplníme cukrárenské vrecko a plníme laskonky.
Článok aktualizovaný 17.12.2023