Vajíčka sú často označované za jednu z najzdravších potravín na svete, ak nie vôbec za najzdravšiu. Obsahujú totiž z každého rožku trošku, najmä čo sa živín týka. Niektoré z nich dokonca už v modernom spôsobe stravovania celkom postrádame, a preto sú vajcia ideálnym adeptom na ich doplnenie. Tento článok však o zdravotných benefitoch vajíčok nebude. Budeme sa baviť o tom, ako odhaliť staré vajce, ktoré možno ešte nie je „prešlé," no ani čerstvé.
Čerstvé sa potopí
Prvé, čo vám možno napadlo ako účinný ukazovateľ čerstvosti vajec je ich vôňa alebo skôr zápach. Ten však prichádza až ako druhý. Oveľa účinnejší je trik s vodou. Vajíčko jednoducho ponorte do väčšej misy so studenou vodou (alebo do vyššieho pohára). Dávajte si pri tom pozor na to, aby ste ho nerozbili.
Ako sa správa čerstvé vajíčko? Najčerstvejšie vajce zo všetkých sa ponorí a zostane ležať na boku. Vajíčko, ktoré sa ponorí, no zostane vo zvislej pozícii je stále čerstvé, no je už trocha staršie.
Inšpiruj sa: Chcete mať zdravé deti? Poradíme vám, ako na to hravou formou!
Staré pláva
A ako sa správa vajíčko, ktoré čerstvé nie je? Odpoveď je jednoduchá, takéto vajíčko pláva na hladine. Chcete vedieť, prečo? Keďže vajíčková škrupinka má póry, cez ktoré postupom času do vajíčka preniká vzduch, do starého vajíčka sa nahromadí vzduchu toľko, že ho na hladine vody nadľahčuje.
Staršie vajíčka strácajú na kvalite aj zvnútra. Ak teda rozbijete čerstvé vajce a staršie vajce na rovný povrch zistíte, že staršie vajíčko je oveľa plochejšie ako to čerstvé. Pamätajte, že vajíčko ktoré pláva nie je hneď predurčené na to, aby skončilo v smetnom koši. Niektoré sa stále dajú využiť napríklad do pečenia. Ak teda vajíčko plávalo, rozhodnite sa na základe jeho arómy. Čerstvé vajcia výraznú vôňu nemajú. Ak z neho teda cítite niečo neprirodzené, zahoďte ho.
Skladujte ich správne
Na záver si povieme, ako správne vajcia skladovať tak, aby vydržali čerstvé čo najdlhší čas. Mnohí z nás vajcia skladujú v dverách chladničky. To sa však neodporúča, pretože na týchto poličkách dochádza k najväčším teplotným zmenám súvisiacich s otváraním dvierok. K menšiemu úniku chladu dochádza len vtedy, ak vajíčka skladujete v dverách na uzatvárateľnej poličke, ktorá sa spravidla nachádza úplne hore.
Ak chcete vajíčka skladovať naozaj dobre, nechajte ich v kartónovom obale z obchodu a umiestnite ich na poličku do vnútra chladničky. Každé vajíčko by pritom malo byť v kartóne uložené širším špicom nahor. Na tomto mieste je totiž umiestnená vzduchová bublina a týmto spôsobom zabránime jej zväčšovaniu a tiež úniku vlhka z vajíčka.
Odporúčame: Ako na bezlepkové pečenie? Skvelým pomocníkom je mandľová múka!
5 komentárov
Anton Marek
18.03.2021 21:28ak má človek pochybnosti, treba ich rozbíjať po jednom najprv do pohára a až potom do misky.
Ľubica Šťastná
08.03.2021 07:30Správne skladovanie má veľký význam; veľmi dobrý článok!
Pavlína Vaksmundská
07.03.2021 17:34Čítala som o skladovaní vajíčok už toľko ,že neviem ako ich skladovať . Mávala som ich vo dverách .Však načo sú tie priehradky na vajcia v každej chladničke ..?? Potom som čítala,že nesmú byť v kartone.. Tak ja už som z toho jeleň .. !! Teraz ich skladujem v miske vo vnútri chladničky v spodnom šuflíku ;-)
Juraj Podmanický
07.03.2021 11:41Múdre rady mladým gazdinkám, lebo tie skúsenejšie už majú svoj systém na zachovanie poriadku v zásobe vajíčok. Najlepšie sú na tom tie, ktoré si chovajú vlastné sliepky.
Katarína Konečná
07.03.2021 08:43dobré rady nad zlato