Viete si predstaviť Vianoce bez vaječného likéru? Klasický vaječný likér je synonymom Vianoc. Rovnako ako varené víno či vianočný punč, tak ani vaječný likér by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Popravde, tento druh likéru patrí azda k najobľúbenejším. Dospelí si radi pochutnajú na alkoholickej verzii a deti by možno ocenili tú nealkoholickú.
Ak chcete potešiť svoje ratolesti, netere a synovcov alebo vnúčatá, tak im pripravte vaječný likér bez alkoholu, nech si aj oni môžu s vami pripiť na tieto vianočné sviatky. Ako pripraviť detský vaječný likér? Vyskúšajte niektorý recept na vaječný likér bez alkoholu.
Vyskúšaj aj: Domáci punč s brusnicami a mätou: Na svoje si prídu všetci dospelí
TOP verzie vaječných likérov bez alkoholu:
1. Vegánsky vaječný likér
- 300 ml mandľového mlieka
- rumová esencia
- vanilkové flavdrops (sladidlo)
- vanilka
- 1 lyžica vanilkového pudingu
Príprava nealkoholického vaječného likéru: Do hrnca nalejeme mandľové mlieko (trochu si odložte stranou), pridajte rumovú esenciu, vanilkové flavdrops, vanilku a premiešajte. Zmes priveďte k varu. Do zbytku mlieka pridajte lyžicu vanilkového pudingu a premiešajte. Pudingovú zmes vmiešajte do prevarenej zmesi. Krátko povarte a nechajte vychladnúť.
2. Nealkoholický vaječný likér s muškátovým orieškom
- 6 žĺtkov
- 100 g krupicového cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
- 500 ml mlieka
- ½ lyžičky muškátového orieška
- ¼ lyžičky vanilkového extraktu
- 10 kvapiek rumovej esencie
- štipka soli
Rýchla príprava: Žĺtky s cukrom vymiešame na hladký krém. V hrnci privedieme k varu smotanu s mliekom, muškátovým orieškom a soľou. Následne po lyžiciach začneme k žĺtkovej zmesi pridávať tú mliečnu. Dávajte pozor, aby sa vám vajíčka nezrazili.
Následne zmes dajte nad paru a zahrievajte dovtedy, kým nezhustne. Na záver vmiešajte vanilkovú a rumovú esenciu. Domáci vaječný likér prelejte do sklenenej nádoby a pred podávaním nechajte vychladnúť.
Odporúčame aj: Vianočné recepty: Jednohubky, nápoje i zdravšie verzie tradičných koláčov
Zdroj: Depositphotos
3. Nealko vaječný likér so salkom
- 5 žĺtkov
- 170 g smotany na šľahanie
- 1 plechovka salka
- 1 lyžička vanilky
- 700 ml plnotučného mlieka
- 3 lyžičky rumovej arómy
Postup: Žĺtky spolu so smotanou dajte do hrnca. Pridajte salko a 500 ml mlieka. Pomaly zahrievajte a za stáleho miešania priveďte k varu. Keď zmes začne hustnúť, tak ju odstavte a pridajte vanilku i rumovú arómu.
Na záver pridajte mlieko na jemné zriedenie celého likéru. Nechajte vychladnúť, prelejte do sklenenej fľaše a podávajte. Hotový vaječný likér je ideálne skladovať v chladničke, avšak nie dlhšie ako 5 dní.
4. Nealkoholický vaječný likér so škoricou
- 4 vajcia
- 1/3 šálky kryštálového cukru
- 2 šálky plnotučného mlieka
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 1/2 ČL čistého vanilkového extraktu
- podľa chuti rumová aróma
- 1/4 ČL mletej škorice
Postup: V stredne veľkej miske ručne alebo elektrickým mixérom šľahajte vajcia s cukrom, až kým zmes nebude svetlá a nadýchaná. V hrnci zahrejte mlieko a smotanu na strednom ohni, až kým zmes nebude horúca (nesmie variť).
Pomaly pridávajte horúce mlieko do vaječnej zmesi, neustále miešajte. Tento krok pomáha zahriať vajcia bez toho, aby sa zvárali a zabraňuje vzniku vaječných hrudiek. Vráťte celú zmes do hrnca. Varíme na stredne nízkom ohni, stále miešajúc, až do zhustnutia
Odstráňte zmes z ohňa a primiešajte vanilkový extrakt, rumovú arómu a mletú škoricu. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a potom preložte do chladničky, aby sa likér poriadne vychladil.
Článok aktualizovaný 22.12.2023