Počas vianočného obdobia máme plnú hlavu vymýšlania vianočných darčekov, veľkéhou pratovania, vypekania koláčov a väčšinou nemáme čas myslieť ešte aj na zábavu. Preto sme pre vás pripravili článok s receptami na 7 dokonalých vianočných punčov!
A prečo sedem? Aby ste od Štedrého večera každý deň mohli vyskúšať a vyrobiť aspoň jeden z nich a na Silvestra si vyrobíte tie najchutnejšie!
1. Cranverry punch
Tento punč je určený všetkým vekovým kategóriám. Je rýchly, chutný a brusnice, okrem iného, sú aj veľmi zdravé.
Ingrendiencie:
- 1 fľaša brusnicovej šťavy
- 1 šálka pomarančového džúsu
- 2 šálky citónovo-limetkovej sódy
- cukor podľa chute
- 1 nakrájaný pomaranč
- 1 nakrájaná limetka
Postup:
Nakrájané ovocie vložíme do pripravenej nádoby na punč a pridáme všetky ingrendcie. Ak túžime po studenom variante, zameníme vodu za ľad.
Odporúčame prečítať: Banánovo-ďumbierová pena
Žiadna mexická párty sa nezaobíde bez dobrého koktailu, preto aj na Vianoce Mexičania pripravujú už tradične svoj vianočný punč!
Ingrendiencie:
- 1 šálka sušeného ibišteka
- 24 šálok vody
- 20 klinčekov
- 2 pomaranče
- 3 lyžíc trstinového cukru
- 6 paličiek cukrovej trstiny
- 1 jablko
- 1 hruška
- 1 šálka vykôstkovaných sušených sliviek
- 1 šálka vlašských orechov (polovice)
- 1/2 šálky hrozienok
- 4 vanilkové struky
- rum, brandy, tequila - podľa chuti
Postup:
- Štyri šálky vody nalejeme do hrnca, pridáme ibištek a privedieme do varu. Následne odstavíme na 20 minút.
- Do každého pomaranča napicháme ostrou stranou po 10 klinčekov.
- Zlejeme vodu s ibištekom do väčšieho hrnca. Ibišteky vyberieme a vyhodíme. Pridáme zvyšných 20 šálok vody aj so zvyšnými ingrendienciami. Následne túto zmes privedieme do varu. Na nízkom plameni varíme asi 1 hodinu, pokým sa chute nespoja a navzájom nenasiaknú.
- Podľa chute a potreby môžete čokoľvek pridávať, alebo uberať.
Odporúčame prečítať: Recepty: Koktaily na každý deň aj špeciálnu príležitosť!
3. Šampusový punč
K vianočným sviatkom a Silvestru jednoznačne patrí šampanské. Tak prečo si z neho neurobiť aj punč?
Ingrendiencie:
- 3 dcl limonády
- 3 dcl pomarančového džúsu
- 3 dcl ananásového džúsu
- 2 l zázvorového piva
- 2 l šampanského
Postup:
Zmiešame všetky ingrencie až na šampanské. Po zmiešaní pridáme šampanské a už nemiešame, aby sme ,,nezničili" bubli
Ak máte radi smoothie, tak potom pre vás neexistuje lepší vianočný punč ako Mocha punch!
Ingrendiencie:
- 6 šálok vody
- 1/2 šálky instatného čokoládového nápoja
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 1/4 šálky instatnej kávovej zmesi
- 1 šálka smotany na šlahanie
- 1/2 balenia vanilkovej zmrzliny
- 1/2 balenia čokoládovej zmrzliny
Postup:
1. Na panvicu nalejeme vodu a privedieme ju do varu. Vodu následne odstavíme a pridáme do nej všetky zložky, až na zmrzlinu a šľahačku. Premiešavame, pokým sa cukor a káva čiastočne nerozpustia. Aby sa jednotlivé zložky úplne spojili, nádobu zakryjeme a dáme na 4 hodiny schladiť.
2. Zmes prelejeme do špeciálnej nádoby na punč a pridáme zmrzlinu. Pre lepší efekt a chuť odporúčame ešte chvílu pomiešať, aby sa zmrzlina čiastočne rozpustila.
3. Dokonalý vzhľad punču dosiahneme po pridaní šľahačky navrch.
Odporúčame prečítať: Čo dať chlapovi na Vianoce? Tu je 6 tipov!
5. Santov bozk
Čo by ste si priali na Vianoce od Santu?
Ingrendiencie:
- 1 flaša vaječného koňaku
- 1 l sódy
- 1/2 vanilkovej zmrzliny
- cukrová mäta drvená
Postup:
Všetko spolu premiešajte a vrch posypte drvenou mätou.
Odporúčame prečítať: 6 jedál, ktoré dokážu odstrániť stres
6. Vaječný likér
Vaječný likér patrí k najoblúbenejším nápojom v každej domácnosti, preto by sme naň nemali zabúdať ani počas zimných sviatkov.
Ingrendiencie:
- 12 veľkých vaječných bielkov
- 1 šálka kryštálovéjho cukru
- 12 žĺtkov
- 1/2 lyžičky soli
- 3 šálky smotany na šľahanie
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžica vanilkového cukru
- 7 pohárov plnotučného mlieka
- 2 šálky bieleho rumu
- 1 šálka whisky
- štipka muškátového orieška
Postup:
- Na úvod si pripravíme tri stredne veľké misky.
- V prvej miske urobíme z vaječných bielkov sneh a pridáme 1 šálku cukru.
- V druhej miske zmiešame žĺtky so soľou, pokým zmes nie je hustá.
- Obidve hmoty zmiešame spolu.
- V tretej miske miešame krém, pokým nezačne hustnúť. Pridáme 2 lyžice cukru a vanilky. Napokon ešte prilejeme mlieko, whisky a rum. Všetko zmiešame a dáme schladiť.
- Pri podávaní vrch každého pohára posypeme muškátovým orieškom.
Odporúčame prečítať: Týždenný detox pre vašu pleť, ktorý stojí za to!