Recept na vianočné pupáky (bobáľky): Tento rok tradícia dorazí aj k vám

vianočné pupáky

Jedným z tradičných slovenských vianočných pokrmov, ktorý nemôže chýbať na štedrovečernom stole, sú pupáky, opekance alebo bobáľky – malé, nadýchané guľôčky cesta, ktoré sa konzumujú ako sladký dezert. Recept na tento pokrm sa dedí z generácie na generáciu a dnes je obľúbeným spestrením vianočných sviatkov. 

Odporúčame: Muškátový orech: Šokujúce, ale pre toto pred ním odborníci varujú!

Kedy a prečo sa pripravujú?

Pupáky sa tradične pripravujú na Štedrý deň. Zvyčajne podávajú ako sladká pochúťka po štedrovečernom jedle. Tento zvyk má hlboké korene v slovenských tradíciách. Bobáľky sa kedysi považovali za pokrm, ktorý mal prispieť k úrodnosti a hojnosti v budúcom roku, a preto sa jedli práve na Vianoce. Dnes slúžia hlavne na slávnostné obohatenie vianočnej večere a vychutnávame si ich ako sladkú bodku po jedle.

Ako sa servírujú

Gazdiné v minulosti piekli bobáľky z chlebového cesta. Najviac rozvoniavali v spišskom regióne a jedli sa zo spoločnej misy ako symbol toho, že rodina má držať pokope. Často sa konzumovali aj s kapustou alebo bryndzou, ale dnes si ich najradšej pripravujeme ako dezert, a to s medom, mliekom, mletým makom, prípadne orechmi. Mak však zohráva v recepte špeciálnu úlohu, pretože v minulosti naši predkovia verili, že rodine zabezpečí prosperitu. A peňazí ako maku! 

Odporúčame: 8 dokonalých sviatočných nápojov, ktoré očaria vašich hostí

bobáľky s makom
instagram.com/ludove_jedla

Recept na vianočné bobáľky (pupáky/opekance) 

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 ml mlieka
  • 20 g čerstvých kvasníc
  • 1 lyžička cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 vajíčka
  • 50 g roztopeného masla
  • 2 lyžice medu 

Posýpka:

  • 1,5 dcl mlieka
  • 200 g mak mletý
  • 150 g práškový cukor
  • 50 g maslo
  • podľa chuti med

Odporúčame: 9 receptov na CRINKLES – popraskané sušienky v pomarančovej, kokosovej, pistáciovej či inej verzii

Postup:

  1. V teplom mlieku rozpustíme kvasnice s cukrom a necháme ich 10-15 minút pracovať.
  2. Do misky si preosejeme múku so soľou. Pridáme vajíčka, roztopené maslo, kvások a postupne zvyšok mlieka. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  3. Po vykysnutí cesto spracujeme a rozdelíme ho na malé kúsky (asi 20-25 g), ktoré zrolujeme do guľôčok. Niekto si z cesta vytvorí valček, ktorý nakrája na menšie kúsky, a vytvarované guľôčky následne ešte trochu na plechu sploští.
  4. Rúru predhrejeme na 180 až 200 °C. Bobáľky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na tukom vymastený plech. Necháme medzi nimi trochu miesta, aby sa mohli pri pečení zväčšiť. Pečieme ich približne 20-25 minút, kým nebudú zlatisté a nadýchané. Pred pečením ich ničím nepotierame.
  5. Upečené bobáľky necháme odpočinúť pod utierkou. Pred podávaním ich polejeme teplým mliekom, roztopeným maslom a poprášime ich makom a cukrom, prípadne polejeme medom.

Inšpirovali sme vás? Ak máte radi slovenské vianočné tradície, potom by makové pupáky nemali chýbať na Vianoce ani u vás. Pozor, hovorí sa, že kto ich raz ochutná, bude si ich chcieť pripravovať rok čo rok!

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/chutodnaty, instagram.com/jajfil

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.