Jedným z tradičných slovenských vianočných pokrmov, ktorý nemôže chýbať na štedrovečernom stole, sú pupáky, opekance alebo bobáľky – malé, nadýchané guľôčky cesta, ktoré sa konzumujú ako sladký dezert. Recept na tento pokrm sa dedí z generácie na generáciu a dnes je obľúbeným spestrením vianočných sviatkov.
Odporúčame: Muškátový orech: Šokujúce, ale pre toto pred ním odborníci varujú!
Kedy a prečo sa pripravujú?
Pupáky sa tradične pripravujú na Štedrý deň. Zvyčajne podávajú ako sladká pochúťka po štedrovečernom jedle. Tento zvyk má hlboké korene v slovenských tradíciách. Bobáľky sa kedysi považovali za pokrm, ktorý mal prispieť k úrodnosti a hojnosti v budúcom roku, a preto sa jedli práve na Vianoce. Dnes slúžia hlavne na slávnostné obohatenie vianočnej večere a vychutnávame si ich ako sladkú bodku po jedle.
Ako sa servírujú
Gazdiné v minulosti piekli bobáľky z chlebového cesta. Najviac rozvoniavali v spišskom regióne a jedli sa zo spoločnej misy ako symbol toho, že rodina má držať pokope. Často sa konzumovali aj s kapustou alebo bryndzou, ale dnes si ich najradšej pripravujeme ako dezert, a to s medom, mliekom, mletým makom, prípadne orechmi. Mak však zohráva v recepte špeciálnu úlohu, pretože v minulosti naši predkovia verili, že rodine zabezpečí prosperitu. A peňazí ako maku!
Odporúčame: 8 dokonalých sviatočných nápojov, ktoré očaria vašich hostí
instagram.com/ludove_jedlaRecept na vianočné bobáľky (pupáky/opekance)
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 20 g čerstvých kvasníc
- 1 lyžička cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 2 vajíčka
- 50 g roztopeného masla
- 2 lyžice medu
Posýpka:
- 1,5 dcl mlieka
- 200 g mak mletý
- 150 g práškový cukor
- 50 g maslo
- podľa chuti med
Odporúčame: 9 receptov na CRINKLES – popraskané sušienky v pomarančovej, kokosovej, pistáciovej či inej verzii
Postup:
- V teplom mlieku rozpustíme kvasnice s cukrom a necháme ich 10-15 minút pracovať.
- Do misky si preosejeme múku so soľou. Pridáme vajíčka, roztopené maslo, kvások a postupne zvyšok mlieka. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Po vykysnutí cesto spracujeme a rozdelíme ho na malé kúsky (asi 20-25 g), ktoré zrolujeme do guľôčok. Niekto si z cesta vytvorí valček, ktorý nakrája na menšie kúsky, a vytvarované guľôčky následne ešte trochu na plechu sploští.
- Rúru predhrejeme na 180 až 200 °C. Bobáľky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na tukom vymastený plech. Necháme medzi nimi trochu miesta, aby sa mohli pri pečení zväčšiť. Pečieme ich približne 20-25 minút, kým nebudú zlatisté a nadýchané. Pred pečením ich ničím nepotierame.
- Upečené bobáľky necháme odpočinúť pod utierkou. Pred podávaním ich polejeme teplým mliekom, roztopeným maslom a poprášime ich makom a cukrom, prípadne polejeme medom.
Inšpirovali sme vás? Ak máte radi slovenské vianočné tradície, potom by makové pupáky nemali chýbať na Vianoce ani u vás. Pozor, hovorí sa, že kto ich raz ochutná, bude si ich chcieť pripravovať rok čo rok!
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/chutodnaty, instagram.com/jajfil