Aké vianočné pečivo nesmie chýbať na vašom vianočnom stole? V slovenských domácnostiach sa bežne pripravujú medovníčky, linecké koláčiky, vanilkové rožky a mnohé ďalšie. To je klasika, ktorej sa nedá nič vytknúť. Nie je však na škodu niekedy skúsiť aj niečo trochu iné. Napríklad v zahraničí sú veľmi populárne sušienky crinkles.
Sušienky crinkles majú vskutku nezameniteľný vzhľad, typická je ich popraskaná textúra. Tradične sa pripravujú hlavne z horkej čokolády. Pre výborné čokoládové crinkles je charakteristická intenzívna čokoládová chuť a úžasná vôňa. Avšak, existujú rôzne verzie týchto koláčikov, nielen čokoládové alebo kakaové crinkles.
Ak máte radi tieto čokoládové sušienky, alebo sa vám skrátka páčia, pretože vyzerajú dobre na tácke s vianočným pečivom, vyskúšajte ich pripraviť aj s inou príchuťou. Čo tak skúsiť pomarančové, pistáciové alebo perníkové crinkles?
Prinášame vám recepty na tie najlepšie crinkles, ktoré sú chutné, farebné a voňavé. Ktorý crinkles recept vyskúšate?
1. Kokosové crinkles
Ingrediencie:
-
180 g kryštálového cukru
- 160 g hladkej múky
- 120 g jemného kokosu
- 60 ml oleja
- 2 vajcia
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
- na obaľovanie kryštálový a práškový cukor
Postup: Mixérom vyšľaháme olej s cukrom. Pridáme vajce, soľ, kypriaci prášok a vanilkový extrakt. Ďalej miešame. Potom pridáme kokos a dobre premiešame asi 1 minútu. Následne pridávame múku a vymiešame cesto. Odložíme ho do chladničky aspoň na 3 hodiny.
Z cesta následne tvoríme guličky, ktoré najskôr obalíme v kryštálovom cukre a potom aj práškovom. Guličky ukladáme na plech s papierom na pečenie ďalej od seba. Pečieme 12 minút pri teplote 180 °C.
Odporúčame: Plánuješ domácu vianočnú párty? Tento varený gin so škoricou si tvoji hostia zamilujú
2. Perníčkové crinkles
Ingrediencie:
-
120 g cukru
- 60 g masla
- 2 vajíčka
- 270 g hladkej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku
- 2-3 ČL perníkového korenia
- cca 4 ČL kakaa
- práškový cukor na obaľovanie
Postup: Ako prvé si rozpustíme maslo, pridáme k nemu cukor a celé vajcia. Premiešame ručnou metličkou. Do múky pridáme kypriaci prášok do pečiva, perníkové korenie a kakao. Premiešame. Do sypkej zmesi následne nalejeme tekutú zmes. Rukou vypracujeme.
Hotové cesto je lepkavé. Zabalíme ho do fólie a dáme na noc do chladničky. Potom z cesta vlhkými rukami tvarujeme guličky, ktoré poriadne obalíme v práškovom cukre. Ukladáme ich ďalej od seba na plech s papierom na pečenie. V rúre pri teplote 180 °C pečieme 11 minút.
3. Pomarančové crinkles
Ingrediencie:
-
250 g hladkej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 1 bio pomaranč
- 100 g masla
- 1 vajce
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- kryštálový a práškový cukor na obaľovanie
Postup: Pomaranč dobre umyjeme a nastrúhame z neho kôru. Rovnako vytlačíme šťavu. Kôru, vajce, cukor a maslo vymixujeme do hladkej hmoty. Potom pridáme pomarančovú šťavu a ďalej mixujeme, aby sa nám vytvorila kompaktná hmota. Do múky primiešame prášok do pečiva, a soľ. Postupne zapracovávame do vymixovanej zmesi.
Dobre všetko premiešame a zabalené vo fólii necháme v chladničke odpočívať niekoľko hodín, pokojne aj počas noci. Potom z cesta robíme guličky a obaľujeme ich najskôr v kryštálovom a potom práškovom cukre. Na plech s papierom na pečenie ukladáme ďalej od seba a pečieme pri teplote 180 °C asi 12 minút.
4. Pistáciové crinkles
Ingrediencie:
-
120 g masla
- 200 g cukru
- 2 vajcia
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 250 g múky
- štipka soli
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 80 g jemne mletých pistácií
- 1 ČL matcha prášku (vďaka nim budú crinkles krásne zelené, ale môže sa vynechať)
- kryštálový a práškový cukor na obalenie
Postup: V miske zmiešame múku so soľou, práškom do pečiva a matcha práškom. V druhej miske vyšľaháme maslo s cukrom. Po jednom zašľaháme aj vajcia a nakoniec pridáme vanilkový extrakt. Do tejto zmesi postupne pridávame suchú zmes a vymiešame cesto. Nakoniec zapracujeme aj mleté pistácie.
Cesto necháme odpočívať v chladničke aspoň jednu hodinu, ideálne však aj dlhšie. Z cesta tvoríme malé guličky, ktoré obalíme najskôr v kryštálovom a potom práškovom cukre. Ukladáme od seba na plech s papierom na pečenie a pečieme 11 minút pri teplote 180 °C.
Odporúčame: DIY vianočné makramé ozdoby: Vyrob si originálne ozdoby!
5. Red Velvet crinkles
Ingrediencie:
-
250 g hladkej múky
- 25 g kakaa
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/4 sódy bikarbóny
- štipka soli
- 60 g masla
- 2 vajcia
- 180 g kryštálového cukru
- 1 PL mlieka
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1,5 ČL červenej potravinárskej gélovej farby
- na obaľovanie kryštálový a práškový cukor
Postup: K múke pridáme kakao, soľ, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Premiešame. V druhej miske zmiešame rozpustené maslo a cukor. Šľaháme a postupne pridávame vajcia, mlieko, vanilkový extrakt a potravinárske farbivo. K zmesi následne pridáme sypkú zmes a všetko premiešame mixérom.
Výsledné cesto by malo byť husté. Necháme ho odpočívať v chladničke 2 hodiny. Potom z cesta tvarujeme guličky a obaľujeme ich v kryštálovom aj práškovom cukre. Ukladáme na plech s papierom na pečenie, nechávame medzi nimi rozostupy. Pečieme pri teplote 170 °C asi 11 minút.
6. Orechové crinkles
Ingrediencie:
-
250 g mletých vlašských orechov
- 75 g hladkej múky
- 70 g práškového cukru
- 1 vajce
- 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 1 PL citrónovej šťavy
- práškový cukor na obalenie
Postup: Mleté orechy premiešame s múkou, práškom do pečiva a práškovým cukrom. Potom pridáme aj vajíčko a citrónovú šťavu. Rukami vypracujeme pevné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme 1 hodinu odpočívať v chladničke.
Z cesta tvarujeme malé guľky, ktoré obaľujeme v práškovom cukre. Ukladáme ich na plech s papierom na pečenie ďalej od seba a pečieme 12 minút pri teplote 180 °C.
7. Škoricové crinkles
Ingrediencie:
-
200 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 70 g kryštálového cukru
- 50 g masla
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 – 2 ČL mletej škorice
- práškový a kryštálový cukor na obaľovanie
Postup: Múku zmiešame s kryštálovým cukrom, práškom do pečiva a mletou škoricou. Vajca vymiešame s pusteným maslom a cukrom. Do vajíčkovej zmesi postupne pridáme sypkú zmes a vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke 1 hodinu postáť.
Potom z cesta tvarujeme guličky o veľkosti vlašského orecha a obalíme ich v kryštálovom a potom aj práškovom cukre. Ukladáme na plech s papierom na pečenie ďalej od seba a pečieme pri teplote 170 °C asi 10 minút.
Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/klaudi_rimka, instagram.com/navidlickublog, instagram.com/mooi_odlenky