Keď sa zima hlási o slovo a blížia sa Vianoce, nie je nič príjemnejšie, ako stráviť chladné večery na vianočnej domácej párty v kruhu rodiny a priateľov. A čo by to bolo za vianočné stretnutie bez tradičných teplých nápojov, ktoré rozohrejú telo i dušu?
Asi najväčšou klasikou je vianočný punč s kúskami ovocia, ktorý skrátka vonia ako Vianoce. Niektorí však dajú skôr prednosť varenému vínu, ktoré je úplne nenáročné na prípravu. A pokojne môžete na vianočnej párty podávať aj domáci vaječný likér.
Tieto tradičné vianočné alkoholické nápoje sú úžasne hrejivé a lahodné. Nezabudnite k nim ako pohostenie pridať aj nejaké tie medovníčky či tradičné linecké koláčiky pre dokonalú vianočnú atmosféru. A ak chcete vyskúšať niečo netradičné, odporúčame vianočné koláčiky z lístkového cesta.
A ak uvažujete nad tým, že hosťom pripravíte nejaký možno trošku ostrejší drink, odporúčame varený gin. V kombinácii s jablkovým džúsom a typickými vianočnými koreninami, ako je škorica, klinčeky či badián, je skrátka dokonalý. Alebo si tento drink vychutnajte len tak doma s partnerom počas vianočnej pohody pri nejakom dobrom filme. Ako nápoj pripraviť? Poďme na to!
Odporúčame: Inšpirujte sa: Zdobenie medovníkov ako umenie - tieto sladké diela je škoda zjesť!
Zdroj: Depositphotos
Na vianočný varený gin budeme potrebovať:
- cca 400 až 600 ml ginu
- 1,5 l jablkového džúsu
- 150 g cukru
- 6 paličiek škorice
- 8 až 10 klinčekov
- väčší kus zázvoru
- 4 hviezdičky badiánu
- 2 pomaranče
Postup prípravy vareného ginu:
- Do hrnca nalejeme kvalitný jablkový džús.
- Pridáme šťavu z pomarančov, ako aj vytlačené šupky z ovocia a cukor.
- Taktiež pridáme zázvor nakrájaný na tenké prúžky, škoricu, klinčeky a badián.
- Na slabom ohni necháme povariť asi 20 minút.
- Pred koncom varenia vlejeme aj gin. Množstvo si môžete upraviť podľa toho, aký silný chcete nápoj mať.
- Necháme chvíľku povariť a odstavíme. Scedíme a môžeme podávať.
TIPY: Drink neváhajte naliať do pekných sklených pohárov a na dekoráciu pokojne použite koreniny, alebo aj plátok pomaranča, prípadne citróna. Pred podávaním môžete do nápoja vhodiť napríklad hviezdičku badiánu, paličku škorice aj vetvičku rozmarínu.