Vianočné čokoládové stromčeky plnené slaným karamelom – dokonalá sviatočná maškrta

čokoládové stromčeky plnené karamelom

Vianočné pečenie má na Slovensku svoje pevné miesto a pre mnohých z nás je neoddeliteľnou súčasťou sviatkov. Kuchyne rozvoniavajú maslom, vanilkou a korením, na stoloch sa postupne objavujú vanilkové rožky, medovníky, linecké pečivo, grilážky, šuhajdy, orechové rezy aj množstvo rodinných receptov, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Práve tieto klasiky vytvárajú pocit domova, spomienok a tichého predvianočného pokoja, ktorý k sviatkom jednoducho patrí.

Reklama

Ak však tento rok túžite do vianočného pečenia vniesť trochu sviežosti a vyskúšať aj niečo nové, máme pre vás inšpiratívny tip. Vianočné čokoládové stromčeky plnené slaným karamelom spájajú tradičné chute s moderným spracovaním a ponúkajú príjemnú zmenu popri osvedčených klasikách. Sú efektné, chuťovo vyvážené a ideálne pre každého, kto chce sviatočný stôl obohatiť o niečo originálne, no stále poctivo domáce.

Vianočné čokoládové stromčeky plnené slaným karamelom

Vianočné čokoládové stromčeky plnené slaným karamelom sú presne tým typom sladkosti, ktorá spája sviatočnú atmosféru s poctivou domácou chuťou. Krehké maslové cesto v tvare stromčekov dopĺňa jemný, mierne slaný karamel a všetko je zahalené do bohatej čokoládovej vrstvy, ktorá dodá dezertu luxusný nádych. 

Ide o efektné, no pritom zvládnuteľné vianočné pečivo, ktoré sa hodí na sviatočný stôl, do darčekových balíčkov aj ako sladká bodka k zimnej káve či horúcej čokoláde. Vyskúšate?

Ingrediencie na čokoládovo-karamelové stromčeky

Cesto:

  • 1/2 hrnčeka zmäknutého masla

  • 1/3 hrnčeka cukru

  • 1 čajová lyžička vanilky

  • 1 a 1/4 hrnčeka hladkej múky

  • 1/4 čajovej lyžičky soli

Čokoládová poleva:

  • 170 g horkej alebo polosladkej čokolády

  • 1 polievková lyžica kokosového oleja

Karamel:

  • 1 hrnček cukru

  • 5 polievkových lyžíc masla

  • 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie

  • 1/2 čajovej lyžičky soli

  • 1 čajová lyžička vanilky

Postup prípravy čokoládových stromčekov s karamelom

Ako prvé si pripravíme cesto na vianočné stromčeky. Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do svetlej, nadýchanej peny, pridáme vanilku a postupne zapracujeme múku so štipkou soli. Vzniknuté cesto vytvarujeme do plochého tvaru, zabalíme do fólie a necháme aspoň pol hodiny odpočívať v chladničke. 

Po vychladení ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenkú vrstvu, vykrojíme stromčeky a uložíme ich na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C približne 7 až 9 minút, len kým spodné okraje jemne nezružovejú. Sušienky necháme úplne vychladnúť.

Reklama

Kým sušienky chladnú, pripravíme karamel. Cukor pomaly zahrievame v menšom hrnci, kým sa neroztopí a nezíska jantárovú farbu. Hrniec môžeme jemne nakláňať, nemiešame, len trpezlivo sledujeme, ako sa cukor mení na tekutý karamel. Keď je hotový, odstavíme ho z ohňa a opatrne vmiešame maslo, následne smotanu, vanilku a soľ. Zmes krátko premiešame, necháme pár minút vychladnúť a potom karamel rovnomerne nanesieme na vrch každého stromčeka. Sušienky uložíme do chladničky, aby karamel stuhol.

Ako posledný krok pripravíme čokoládovú polevu. Čokoládu spolu s kokosovým olejom rozpustíme do hladka a každý stromček do nej celý ponoríme. Prebytočnú čokoládu necháme odkvapkať a sušienky uložíme späť na plech. Kým je poleva ešte mäkká, môžeme ich jemne posypať morskou soľou pre kontrast chutí. Hotové stromčeky necháme v chladničke krátko stuhnúť, kým vzniknú efektné sviatočné čokoládové dobroty.

vianočné pečenie
instagram.com/foodiefromvt

Tipy na obmenu receptu

Ak chcete stromčekom dodať jemnejšiu a sladšiu chuť, pokojne siahnite po bielej čokoláde alebo kombinujte viac druhov čokolády naraz. Veľmi pekne funguje aj polovičné namáčanie do tmavej a polovičné do bielej polevy, prípadne jemné preliatie kontrastnou čokoládou navrchu. Chuťový profil môžete obohatiť aj o štipku škorice, vanilky či mletej kávy priamo do čokolády.

Karamelová náplň nie je jedinou možnosťou. Stromčeky sa výborne hodia aj na plnenie hustejším džemom, napríklad malinovým, višňovým alebo ríbezľovým, ktorý dodá sviežejší kontrast. Skvelo funguje aj čokoládový krém, lieskovooriešková nátierka alebo jemný vanilkový krém, vďaka ktorým si recept jednoducho prispôsobíte chuti celej rodiny.

Okrem stromčekov môžete cesto vykrajovať aj do iných sviatočných tvarov – hviezdy, srdiečka, zvončeky či snehové vločky pôsobia rovnako efektne. Menšie tvary sú ideálne ako jedlé darčeky, väčšie zas vyniknú na sviatočnom stole. Zaujímavým detailom je aj posypanie čokolády nasekanými orechmi, lyofilizovaným ovocím alebo kokosom.

Sladká bodka, ktorá vonia Vianocami

Vianočné čokoládové stromčeky plnené slaným karamelom nie sú len dezertom, ale aj malým sviatočným rituálom. Ich príprava spája vôňu masla, karamelu a čokolády do chvíľ, ktoré si človek pamätá rovnako ako samotnú chuť. Či ich pripravíte pre rodinu, návštevu alebo ako jedlý darček, vždy budú pôsobiť osobne a s láskou. Práve takéto drobné sladkosti robia Vianoce ešte o kúsok teplejšími.

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/foodiefromvt

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE