Ak tu máme milovníčky sladkého, tak si teraz predstavte chuť lahodného, lepkavého karamelu, chrumkavé jablko a oriešky. Nie je to chuť detstva a nostalgie? Karamelové jablká sú klasika, ktorá rozhodne pripomína detstvo, jarmoky a sviatočné chvíle.
No tradičná verzia býva plná cukru a rafinovaných ingrediencií. Preto si teraz predstavte, že túto sladkú pochúťku môžete urobiť o niečo zdravšou a stále rovnako lahodnou. Práve to ponúka dnešný recept bez rafinovaného cukru, s plnohodnotnými ingredienciami, ktoré prinášajú nielen chuť, ale aj výživu.
Recept na zdravšie karamelové jablko s čokoládou
Použitie datlí namiesto rafinovaného cukru alebo klasického karamelu má v tomto recepte pevné výživové opodstatnenie. Medjool datle sú moje obľúbené práve kvôli tomu, že sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Dve datle obsahujú viac než 3 gramy vlákniny. Okrem toho sú cenným zdrojom minerálov, ako sú draslík, horčík, meď či vitamín B6, ktoré podporujú nervový systém, srdce a celkovú vitalitu. Vďaka prirodzenému cukru poskytujú zároveň energiu, a preto sú ideálnou zdravšou alternatívou k rafinovanému cukru. Samozrejme pri konzumácii s mierou a v rámci vyváženej stravy. Veď vieme, že občas sa chuť na sladké len tak nestratí.
Tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa prináša antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom a oxidačnému stresu. Pridaním orechov alebo arašidového masla získame aj zdravé tuky a bielkoviny, čím sa tento dezert stáva výživnejším a zasýti aj počas aktívnejšieho dňa.
V porovnaní s bežnými karamelovými jablkami, ktoré obsahujú biely cukor, glukózovo-fruktózový sirup a rafinované tuky, je tento domáci recept čistejší, prirodzenejší a oveľa zdravší variant, ktorý si môžete dopriať s dobrým pocitom.
Instagram / @veggieworldrecipesIngrediencie:
- 1 jablko (najlepšie šťavnaté a pevné)
- 9 kusov sušených datlí typu Medjool
- Roztopená tmavá čokoláda (s vyšším podielom kakaa)
- Drvené arašidy
Vrstva s arašidovým maslom:
- 3 lyžice arašidového masla
- 1 lyžica ovsenej múky
- 1 lyžica kokosového oleja
Postup:
- Jablko umyjeme, osušíme a zapichneme doňho drevenú paličku (ako pri klasických karamelových jablkách).
- Datle zbavíme jadierok a rozložíme ich na papier na pečenie. Na ne položíme ďalší papier a valčekom datle rozvaľkáme tak, aby vytvorili vláčnu, lepkavú hmotu. Papier opatrne odstránime.
- Jablko položíme doprostred tejto datľovej hmoty a opatrne do nej zabalíme celé jablko, aby bolo rovnomerne prekryté. Potom papier odstránime.
- Ak sa rozhodneme pre extra krémovú vrstvu, zmiešame arašidové maslo, ovsenú múku a kokosový olej. Zohrejeme v mikrovlnke asi 30 sekúnd, aby zmes zmäkla. Potom ňou potrieme datľovú vrstvu na jablku. Jablko vložíme do mrazničky aspoň na 1 hodinu, aby táto vrstva trochu stuhla.
- Následne roztopíme tmavú čokoládu a celý povrch jablka obalíme čokoládou. Zatiaľ čo je čokoláda ešte tekutá, posypeme jablko drvenými arašidmi.
- Jablko vložíme do chladničky, necháme čokoládu stuhnúť, a potom môžeme servírovať.
Ako si upraviť recept podľa vašich potrieb
- Ak chcete, môžete vynechať vrstvu s arašidovým maslom - ostane len datľová a čokoládová kombinácia, čo znižuje tuky.
- Pre extra chrumkavosť môžete namiesto arašidov použiť nasekané mandle, vlašské orechy alebo kokosové lupienky.
- Pre tých, ktorí sa rozhodli vynechať živočíšne produkty, je príprava takisto úplne jednoduchá. Použite čokoládu bez mlieka alebo horkú čokoládu s vysokým podielom kakaa. Pri tmavej čokoláde hľadajte tú s minimálne 70 % kakaa - obsah antioxidantov bude vyšší.
- Ak máte radi menej sladké chute, môžete datle pred obalením jablka trochu opláchnuť vodou (čo ľahko rozriedi sladkosť).
- Hoci jablko je klasika, recept sa dá ľahko obmeniť aj iným ovocím. Hrušky dodajú sladko-kyslú chuť a jemnú štruktúru, banány sú prirodzene sladké a ideálne na rýchly snack, a mango prináša exotickú chuť.
- Pre zvýraznenie chuti môžete do vrstvy arašidového masla alebo datlí primiešať korenie či ďalšie prísady (škorica, goji bobule, sušené brusnice, kokosové lupienky).
- Dezert skladujte v chladničke - čokoláda a orechy vydržia pevné a jablko ostane svieže, ideálne ako rýchly zdravý snack alebo poobedňajšie maškrtenie.
Áno, je možné milovať sladké a zároveň sa rozhodnúť pre zdravší prístup. Môžem tvrdiť, že som tým dôkazom. No tým dôkazom je aj tento recept na zdravšie karamelové jablká z datlí, čokolády, arašidov a orechov. Ponúka nám istotu čistých surovín, výživové benefity a možnosť dopriať si neskutočne dobrý dezert. Takže milé dámy, nabudúce, keď dostanete chuť na niečo sladké, skúste túto verziu!
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @veggieworldrecipes