Sladkosť bez výčitiek? Vychutnajte si zdravú verziu karamelových jabĺk

zdravé karamelové jablká

Ak tu máme milovníčky sladkého, tak si teraz predstavte chuť lahodného, lepkavého karamelu, chrumkavé jablko a oriešky. Nie je to chuť detstva a nostalgie? Karamelové jablká sú klasika, ktorá rozhodne pripomína detstvo, jarmoky a sviatočné chvíle. 

No tradičná verzia býva plná cukru a rafinovaných ingrediencií. Preto si teraz predstavte, že túto sladkú pochúťku môžete urobiť o niečo zdravšou a stále rovnako lahodnou. Práve to ponúka dnešný recept bez rafinovaného cukru, s plnohodnotnými ingredienciami, ktoré prinášajú nielen chuť, ale aj výživu. 

Reklama

Recept na zdravšie karamelové jablko s čokoládou

Použitie datlí namiesto rafinovaného cukru alebo klasického karamelu má v tomto recepte pevné výživové opodstatnenie. Medjool datle sú moje obľúbené práve kvôli tomu, že sú bohaté na vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie a pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. 

Dve datle obsahujú viac než 3 gramy vlákniny. Okrem toho sú cenným zdrojom minerálov, ako sú draslík, horčík, meď či vitamín B6, ktoré podporujú nervový systém, srdce a celkovú vitalitu. Vďaka prirodzenému cukru poskytujú zároveň energiu, a preto sú ideálnou zdravšou alternatívou k rafinovanému cukru. Samozrejme pri konzumácii s mierou a v rámci vyváženej stravy. Veď vieme, že občas sa chuť na sladké len tak nestratí. 

Tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa prináša antioxidanty, ktoré pomáhajú bojovať proti zápalom a oxidačnému stresu. Pridaním orechov alebo arašidového masla získame aj zdravé tuky a bielkoviny, čím sa tento dezert stáva výživnejším a zasýti aj počas aktívnejšieho dňa. 

V porovnaní s bežnými karamelovými jablkami, ktoré obsahujú biely cukor, glukózovo-fruktózový sirup a rafinované tuky, je tento domáci recept čistejší, prirodzenejší a oveľa zdravší variant, ktorý si môžete dopriať s dobrým pocitom.

zdravé dezerty
Instagram / @veggieworldrecipes

Ingrediencie:

  • 1 jablko (najlepšie šťavnaté a pevné)
  • 9 kusov sušených datlí typu Medjool
  • Roztopená tmavá čokoláda (s vyšším podielom kakaa)
  • Drvené arašidy

Vrstva s arašidovým maslom:

  • 3 lyžice arašidového masla
  • 1 lyžica ovsenej múky
  • 1 lyžica kokosového oleja

Postup:

  • Jablko umyjeme, osušíme a zapichneme doňho drevenú paličku (ako pri klasických karamelových jablkách).
  • Datle zbavíme jadierok a rozložíme ich na papier na pečenie. Na ne položíme ďalší papier a valčekom datle rozvaľkáme tak, aby vytvorili vláčnu, lepkavú hmotu. Papier opatrne odstránime.
  • Jablko položíme doprostred tejto datľovej hmoty a opatrne do nej zabalíme celé jablko, aby bolo rovnomerne prekryté. Potom papier odstránime.
  • Ak sa rozhodneme pre extra krémovú vrstvu, zmiešame arašidové maslo, ovsenú múku a kokosový olej. Zohrejeme v mikrovlnke asi 30 sekúnd, aby zmes zmäkla. Potom ňou potrieme datľovú vrstvu na jablku. Jablko vložíme do mrazničky aspoň na 1 hodinu, aby táto vrstva trochu stuhla.
  • Následne roztopíme tmavú čokoládu a celý povrch jablka obalíme čokoládou. Zatiaľ čo je čokoláda ešte tekutá, posypeme jablko drvenými arašidmi.
  • Jablko vložíme do chladničky, necháme čokoládu stuhnúť, a potom môžeme servírovať.

Ako si upraviť recept podľa vašich potrieb

  • Ak chcete, môžete vynechať vrstvu s arašidovým maslom - ostane len datľová a čokoládová kombinácia, čo znižuje tuky.
  • Pre extra chrumkavosť môžete namiesto arašidov použiť nasekané mandle, vlašské orechy alebo kokosové lupienky.
  • Pre tých, ktorí sa rozhodli vynechať živočíšne produkty, je príprava takisto úplne jednoduchá. Použite čokoládu bez mlieka alebo horkú čokoládu s vysokým podielom kakaa. Pri tmavej čokoláde hľadajte tú s minimálne 70 % kakaa - obsah antioxidantov bude vyšší.
  • Ak máte radi menej sladké chute, môžete datle pred obalením jablka trochu opláchnuť vodou (čo ľahko rozriedi sladkosť).
  • Hoci jablko je klasika, recept sa dá ľahko obmeniť aj iným ovocím. Hrušky dodajú sladko-kyslú chuť a jemnú štruktúru, banány sú prirodzene sladké a ideálne na rýchly snack, a mango prináša exotickú chuť.
  • Pre zvýraznenie chuti môžete do vrstvy arašidového masla alebo datlí primiešať korenie či ďalšie prísady (škorica, goji bobule, sušené brusnice, kokosové lupienky).
  • Dezert skladujte v chladničke - čokoláda a orechy vydržia pevné a jablko ostane svieže, ideálne ako rýchly zdravý snack alebo poobedňajšie maškrtenie.
Reklama

Áno, je možné milovať sladké a zároveň sa rozhodnúť pre zdravší prístup. Môžem tvrdiť, že som tým dôkazom. No tým dôkazom je aj tento recept na zdravšie karamelové jablká z datlí, čokolády, arašidov a orechov. Ponúka nám istotu čistých surovín, výživové benefity a možnosť dopriať si neskutočne dobrý dezert. Takže milé dámy, nabudúce, keď dostanete chuť na niečo sladké, skúste túto verziu!

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @veggieworldrecipes

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE