Recept, ktorý prekoná perníky aj linecké: Vyskúšaj vianočné čokoládové šištičky

čokoládové šišky recept

Sviatočné obdobie so sebou každoročne prináša atmosféru tepla, kreativity a túžby po malých rituáloch, ktoré nás spájajú s tým najkrajším, čo Vianoce predstavujú. Jedným z týchto rituálov je aj príprava sladkostí - často jednoduchých, hravých a predsa prekvapivo chutných. Práve takýto charakter majú aj vegan čokoládové šištičky, ktoré sa v posledných rokoch dostávajú na popredné priečky trendov nielen na sociálnych sieťach, ale aj v rodinných kuchyniach. Nemusím snáď ani pripomínať, koľkokrát mi ich algoritmus ukázal. 

Tieto čokoládové truffles v tvare šišiek spájajú lahodnú chuť s estetickým prevedením a mimoriadne jednoduchou prípravou. Sú vytvorené z piatich základných ingrediencií a najväčším benefitom je, že nevyžadujú pečenie ani náročné techniky. Sú elegantné, hravé a zároveň plne prispôsobiteľné podľa individuálnych preferencií. Môžu byť darčekom, ozdobou slávnostného stola či chutnou odmenou pre hostí počas sviatočných dní. Poďme si ich pripraviť!

Reklama

Recept na vianočné čokoládové šištičky

Truffles pripomínajú ručne vyrábané pralinky a pôsobia veľmi slávnostne. Práve jednoduché, rýchle a nepečené dezerty patria medzi najpopulárnejšie formy sviatočného pečenia. No a čokoládové šišky do tejto kategórie dokonale zapadajú. Recept je prirodzene bez vajec a mliečnych výrobkov, čo z neho robí bezpečnú voľbu pre tých, ktorí dodržiavajú vegánsku stravu alebo trpia intoleranciou na laktózu.

Sú atraktívne nielen chuťovo, ale aj vizuálne. Tvar šišky pôsobí v zime veľmi prirodzene a v spojení s vrstvou čokolády a jemného práškového cukru vytvára elegantný efekt drobného, no zasneženého skvostu. Recept si takisto zakladá na jednoduchosti a používa len niekoľko základných ingrediencií. Pri ich výbere sa oplatí dbať na kvalitu, pretože práve tie ovplyvnia konečnú chuť aj textúru čokoládových truffles.

Ingredience na základ: 

  • 150 g čokoládových vegánskych sušienok (môžu byť aj bezlepkové)
  • 60 g vegánskeho krémového syra
  • 1 polievkovú lyžicu kvalitného kakaa
Reklama

Na tvarovanie šišiek:

  • Cornflakes (dostupné aj v bezlepkovej verzii)
  • 200 g vegánskej tmavej čokolády (ideálne 70 % a viac)

Na dekoráciu:

  • Jemný práškový cukor (na efekt zimného zasneženia)

Pozor: Nie všetky cornflakes bývajú vegánske - niektoré môžu byť obohatené vitamínom D s lanolínom, čo je živočíšneho pôvodu.

Postup:

  • Vyložte plech papierom na pečenie.
  • Vložte sušienky do mixéra alebo kuchynského robota a rozmixujte ich na jemný prášok. Ak nemáte mixér, môžete sušienky rozdrobiť napríklad valčekom v sáčku. 
  • Do veľkej misy dajte rozdrobené sušienky, pridajte rastlinný krémový syr, kakao a dobre premiešajte. Výsledná hmota by mala držať pokope, keď ju stlačíte. 
  • Z plnky odoberte malé porcie (napr. 20 g) a rukami ich vyformujte na guľôčky. Potom jemne pritlačte hornú časť, aby dostali oválny  tvar. 
  • Začnite pri spodnej časti - vtlačajte kúsky cornflakes do hmoty a vrstvite ich postupne smerom nahor. Ku špičke šišky použite menšie kúsky. Ide o to, aby výsledok pripomínal šišku ihličnatého stromu. 
  • Hotové šišky dajte do mrazničky na cca 20-30 minút, aby stuhli. 
  • Rozpustite tmavú čokoládu vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke v krátkych intervaloch. Potom vyberte šišky z mrazničky a polejte čokoládou. Nechajte odkvapkať prebytočnú čokoládu späť do misky. 
  • Opäť dajte šišky do mrazničky alebo chladničky, kde čokoláda veľmi rýchlo stuhne. Zvyčajne postačí 5-10 minút. 
  • Pred podávaním ľahko poprášte práškovým cukrom. To dodá truffles zimný, zasnežený vzhľad.

Tipy a variácie

  • Mätová verzia: Stačí pridať kvapku mätového extraktu, čím získate svieži vianočný nádych.
  • Proteinová verzia: Pridaním vegánskeho proteínu obohatíte dezert o potrebné bielkoviny.
  • Luxusná ruby poleva: Kombinácia tmavej a ružovej čokolády pôsobí moderne a elegantne.
  • Vianočná dekorácia na tortách či koláčoch: Šišky poslúžia aj ako vizuálne efektný dekoračný prvok.
  • Verzia bez cukru: Stačí vymeniť sušienky za nízkosacharidové alternatívy a použiť čokoládu sladenú stéviou.
Reklama

Ak si chcete tento rok spraviť Vianoce alebo len dopriať príjemný zimný večer s niečím sladkým a útulným, tento dezert je skutočne skvelou voľbou. Ide o recept, ktorý je jednoduchý na prípravu, takže nepotrebujete veľa priestoru ani hodiny strávené pri pečení, a zároveň dokáže pôsobiť veľmi slávnostne. 

Dúfame, že si pri jeho príprave užijete každú chvíľu a že vás teplo a vôňa pečenia naplnia pravou sviatočnou atmosférou. Napokon, práve takéto jednoduché a chutné recepty dokážu spríjemniť aj tie najchladnejšie zimné večery.

Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @thelittleblogofvegan

0/5 - 0 hlasov

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE