Tak a po roku sú tu opäť ďalšie silvestrovské oslavy. Ak na vás tentokrát (alebo tak, ako už každoročne) pripadla rola hostiteľky, pravdepodobne sa teraz trápite nad silvestrovským pohostením. Chce to nejaké rýchle a chutné dobrôtky, ktoré zasýtia, sú aj zdravé a hlavne nezaťažia žalúdky.
A, samozrejme, aby ste pri ich príprave nemuseli stráviť dva dni v kuchyni a aby ste na ingrediencie nemuseli minúť zvyšok vašej výplaty. Tak čo teda nachystať hosťom pri rozlúčke so starým rokom a vítaní sa s novým?
Okrem klasiky, akou sú obložené chlebíčky, párty silvestrovské jednohubky či miska s olivami a syrom, pripravte tiež ultra rýchle pohostenie. Slané, zdravé, ale tiež sladké. A na záver ešte jeden opojný polnočný drink. Pripravte si s nami chutné silvestrovské menu. Ktoré zaujímavé recepty na dobré chuťovky vyskúšate? Dobrú chuť!
Čaká vás silvestrovská oslava?
Silvestrovské oslavy sú nielen o zábave a odpočítavaní posledných sekúnd starého roka, ale aj o dobrom jedle a pohostení, ktoré očaria hostí. Ak plánujete privítať svojich blízkych u seba doma, príprava jedla nemusí byť vôbec stresujúca. Stačí niekoľko jednoduchých tipov, vďaka ktorým bude vaše menu pestré, chutné a zároveň praktické.
V prvom rade myslite na rozmanitosť – ponúknite slané, sladké aj zdravé alternatívy, aby si každý našiel to svoje. Nezabúdajte ani na bezmäsité jedlá alebo bezlepkové možnosti pre hostí so špeciálnymi preferenciami. Praktické sú menšie porcie alebo jednohubky, ktoré sa ľahko konzumujú, zatiaľ čo sa hostia bavia alebo tancujú.
Pri výzdobe a prezentácii stavte na jednoduchosť – pohostenie môžete ozdobiť čerstvými bylinkami, farebnou zeleninou alebo tematickými doplnkami, ktoré zvýraznia slávnostnú atmosféru. A nezabúdajte na nápoje! Okrem polnočného drinku nezabudnite pripraviť aj nealkoholické alternatívy, napríklad domáce limonády, aby si oslavu užili všetci hostia. S týmito základnými tipmi sa každá silvestrovská oslava stane nezabudnuteľným zážitkom!
Pozri aj: Silvestrovská výzdoba: Nechaj sa inšpirovať týmito nápadmi!
Shutterstock®Tipy na originálne najlepšie silvestrovské pohostenie:
1. Lososovo-uhorkové chuťovky
Ingrediencie:
- plátky údeného lososa
- čerstvá uhorka
Postup: Z čerstvej uhorky si pripravte tenké plátky, ktoré zrolujte spolu s plátkami lososa a podávajte ako jednoduché, ale za to veľmi chutné jednohubky.
2. Šunkové rolky
Ingrediencie:
- 8 plátkov šunky
- 4 PL čerstvého chrenu
- 200 ml smotany na šľahanie
- štipka soli a cukru
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 kápia
- trochu petržlenovej vňaťky
- 1 kyslá uhorka
Postup: Ako prvé si smotanu vyšľaháme, pridáme soľ, cukor, citrónovú šťavu aj nastrúhaný chren. Dáme vychladiť do chladničky. Medzitým si plátky šunky rozložíme na dosku a potom ich potrieme studenou chrenovou penou. Zakrútime do rolky. Pred podávaním ozdobíme kápiou, uhorkou a petržlenovou vňaťou.
3. Mini burgery
Ingrediencie:
- Mini žemle
- 300 g mletého hovädzieho mäsa
- Plátky syra (napr. cheddar)
- Listy šalátu
- Paradajky
- Cibuľa
- Omáčka podľa chuti (kečup, majonéza, BBQ)
- Soľ, korenie, olej
Postup: Z mletého mäsa vytvarujte malé placky, osoľte a okoreňte. Opečte ich na panvici s trochou oleja z oboch strán. Žemle rozkrojte a krátko opečte reznou stranou na suchej panvici. Na spodnú časť žemle pridajte šalát, plátok syra, mäsovú placku, plátok paradajky, cibuľu a omáčku. Zakryte vrchnou časťou žemle a ihneď podávajte.
Odporúčame: Nepečené dezerty z kokosu
Shutterstock®4. Omeletové slané rolky
Ingrediencie:
- vajíčka
- maslo/olej
- špenát
- tuniak
- huby
- cesnak
- soľ, korenie
- citrón
Postup: Z rozmiešaných vajíčok pripravte na panvici omeletu. Z nej vykrojte pásy, ktoré následne zrolujte a naplňte pripravenou zmesou. Jednu si urobte z tuniaka, ktorého ochuťte soľou a citrónovou šťavou, druhá zmes môže byť hubová – huby opražte na masle a okoreňte, a ďalšia z duseného špenátu, uduste ho spolu s prelisovaným cesnakom. Rolky môžete po bokoch pospájať so špáradlami.
5. Zeleninové špízy
Ingrediencie:
- 200 g cherry paradajok
- 200 g mozzarelly (mini guličky alebo nakrájané na kocky)
- 1 červená paprika
- 1 uhorka
- Jogurtový dip (grécky jogurt, soľ, cesnak, bylinky)
Postup: Na špajdle striedavo napichujte cherry paradajky, mozzarellu, kúsky papriky a uhorky. Podávajte s jogurtovým dipom, ktorý pripravíte zmiešaním jogurtu, prelisovaného cesnaku, soli a nasekaných byliniek.
6. Pečené zemiakové lupienky
Ingrediencie:
- 4 stredné zemiaky
- 3 PL olivového oleja
- 1 ČL mletej papriky
- Soľ podľa chuti
Postup: Zemiaky umyte a nakrájajte na tenké plátky. V mise ich zmiešajte s olivovým olejom, paprikou a soľou. Rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby sa neprekrývali. Pečte pri 180 °C asi 20 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.
7. Mandarínkové misky
Ingrediencie:
- mandarínky
- kuracie mäso
- soľ
- špenát
- biele víno
- mleté čierne korenie
- pikantná horčica
- olivový olej
Postup: Na panvici na olivovom oleji si opečte kuracie mäso, osoľte a okoreňte, podlejte trochou bieleho vína, pridajte špenátové listy a nechajte udusiť, až kým sa väčšina šťavy nevyparí. Vnútro mandaríniek vydlabte, dužinu nakrájajte a zmiešajte s hotovým kuracím mäsom a špenátom. Zmesou naplňte mandarínkové misy a podávajte s kopčekom pikantnej horčice, napríklad dijónskou.
Pozri aj: Tip na silvestrovské pohostenie: Skús recept na tatársky biftek!
Shutterstock®8. Marhuľové pralinky
Ingrediencie:
- sušené marhule
- biela čokoláda
- kokos
Postup: sušené marhule polejte roztopenou bielou čokoládou, posypte kokosom a dajte do chlad stuhnúť.
9. Sladké ovocné špízy
Ingrediencie:
- 1 ananás
- 200 g jahôd
- 200 g hrozna
- 2 banány
- 100 g horkej čokolády
Postup: Kúsky ananásu, jahody, hrozno a banány napichujte na špajdle. Roztopte čokoládu vo vodnom kúpeli a špízy polejte. Nechajte čokoládu stuhnúť v chladničke pred podávaním.
10. Párty syrové tyčinky
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta
- 150 g strúhaného syra (napr. cheddar, parmezán alebo eidam)
- 1 vajíčko na potretie
- Štipka soli
- Voliteľné: sezamové semienka, mak, rascu
Postup: Lístkové cesto rozvaľkajte na tenký obdĺžnik a potrite ho rozšľahaným vajíčkom. Posypte ho rovnomerne strúhaným syrom a podľa chuti pridajte sezamové semienka, mak alebo rascu. Nakrájajte cesto na pásy široké asi 1 cm a tie následne stočte do špirál.
Tyčinky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 10-12 minút, kým nebudú zlatisté. Podávajte teplé alebo studené ako chrumkavú párty pochúťku. Tieto syrové tyčinky sú jednoduché, chutné a ideálne na silvestrovský stôl!
11. Domáce bruschetty
Ingrediencie:
- 1 bageta
- 3 paradajky
- 1 strúčik cesnaku
- 100 g mozzarelly
- Olivový olej
- Čerstvá bazalka
- Soľ a korenie
Postup: Bagetu nakrájajte na plátky a opečte na grile alebo v rúre. Paradajky nakrájajte na malé kocky, zmiešajte s olivovým olejom, soľou, korením a nasekanou bazalkou. Opečený chlebík potrite cesnakom, pridajte paradajkovú zmes a kúsky mozzarelly. Ihneď podávajte.
Pozri aj: Silvestrovské a novoročné zvyky
Shutterstock®12. Polnočný drink
Ingrediencie:
- vodka
- perlivá minerálka
- brusnicový džús
Postup: Na spodok pohára vylejte trochu vodky, dolejte minerálku (cca do polovice) a zvyšok džúsu. Drink dôkladne premiešajte. Dbajte na to, aby bola vodka vychladená. Podobne môžete experimentovať aj s rumom, whiskey, kolou či pivom.
Ďalšie tipy na silvestrovské občerstvenie:
- Domáce syrové tyčinky
- Slané pochúťky z lístkového cesta
- Sladké párty dobroty z lístkového cesta
- Lístková roláda
- Twister tyčinky so slaninou
- Oškvarkové pagáče
- Syrové pagáče
- Praclíky s parmezánom
- Krabí šalát zo 4 surovín
- Recepty na alkoholické nápoje
- Lahodný likér
- Domáce limonády
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com
Aktualizovaný článok: 29.12.2024