Zdravý recept: Losos s kuskusom a provensálskou zeleninou

Po sezóne majonézových šalátov a vyprážaných kaprov nám určite dobre padne odľahčiť na istý čas stravu. Konzumovať chvíľu niečo, za čo sa nám náš žalúdok poďakuje. Tento recept vám možno dá inšpiráciu na výborný sýty obed či večeru.

 

Losos je fantastická ryba plná bielkovín a omega-3 nenasýtených mastných kyselín, preto ju výživoví poradcovia tak často odporúčajú. Okrem toho má vysoké množstvo vitamínu D, a tak by sa mal jesť práve v zimných mesiacoch, kedy trpíme nedostatkom slnečných lúčov. No a čo lepšie doplní chuť lososa ako provensálska zelenina, štipľavá rukola a lahodný chrenový dressing? Určite nezabudnite ani na kuskus, ktorý stačí len zaliať vodou a výsledok  je zakaždým skvelý.

 

Odporúčame vyskúšať: Zdravý recept: Pšenová kaša s príchuťou čokoládového pudingu

 

Losos s kuskusom a zeleninou

Zdroj: Shutterstock®

Odporúčame prečítaťZdravý recept: Lahodné vegetariánske ´fašírky´ ​

 

Budeme potrebovať:

 

Losos:

  • 1 fileta lososa
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • maslo
  • čierne korenie
  • bazalka, tymián, rozmarín

Kuskus:

  • 150 g celozrnný kuskus
  • soľ

Zelenina a šalát:

  • listy rukoly
  • citrónová šťava
  • kukurica z konzervy
  • zmes provensálskej zeleniny

Dressing:

  • ½ hrnčeka bieleho plnotučného jogurtu
  • soľ, čierne korenie
  • nasekaný čerstvý kôpor
  • ½ pretlačeného strúčiku cesnaku
  • ¼ ČL chrenu

Postup:

 

1. Dressing si pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií. Nezabudnite ho ochutnať, či je správne dochutený. Ak áno, odložíme ho do chladničky.

 

2. Šalát pripravíme veľmi jednoducho. Listy rukoly umyjeme a premiešame s citrónovou šťavou a ľubovoľným množstvom scedenej kukurice.

 

3. Kuskus zalejeme vriacou vodou, posolíme, zamiešame a necháme chvíľu postáť. Po 10 minútach ho zľahka premiešame vidličkou. Mal by vstrebať všetku vodu a byť sypký.

 

4. Čerstvé alebo rozmrazené filety z lososa potrieme olivovým olejom, korením, bylinkami a pokvapkáme citrónovou šťavou. Krátko ich opečieme na masle z oboch strán. Nie na príliš vysokej teplote, inak by vyschli. Podávame s plátkami citróna a provensálskou zeleninou.

 

Odporúčame prečítať: Omega 3 masté kyseliny - dôležité pre vaše zdravie ​

Zdroj foto:

Ema Stanovská

18 komentárov
Mária Terefenková

Mária Terefenková

31.12.2016 17:54

Jednoduché, zdravé a určite aj chutné jedlo.

Vaše meno:

Denisa Šebeňová

Denisa Šebeňová

31.12.2016 21:34

Zdravotníci odporúčajú konzumovať ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny dvakrát týždenne. Ja sa snažím aspoň raz do týždňa mať rybu. Losos je pre mňa top.

Vaše meno:

simona v.

simona v.

31.12.2016 22:37

lososa zboznujeme, aj kvoli na vianoce sme ho mali kvoli detom :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

01.01.2017 12:46

tento receptík si zapisujem! páči sa mi takáto kombinácia

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

01.01.2017 13:50

recept si ukladám.. niekedy bodne inšpirácia

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

02.01.2017 16:26

fantastický recept

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

02.01.2017 21:57

áno losos to je moje

Vaše meno:

Ján

Ján

03.01.2017 00:23

zdravé

Vaše meno:

Ján

Ján

03.01.2017 00:23

dal by som si

Vaše meno:

Ján

Ján

03.01.2017 00:23

raz oskúšame

Vaše meno:

ivana pistovičová

ivana pistovičová

03.01.2017 13:38

lososa sme mali, aj ked so zemiakovým šalátom :)

Vaše meno:

Miroslav Hajzuš

Miroslav Hajzuš

03.01.2017 19:01

na Nový rok som to jedol, mňamky

Vaše meno:

Alžbeta Nováková

Alžbeta Nováková

03.01.2017 19:44

Lososa môžem na všetky spôsoby

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

13.01.2017 18:34

Ľahko stráviteľné a zdravé jedlo.

Vaše meno:

Soňa Horáčková

Soňa Horáčková

16.01.2017 14:11

lososa milujem :) mňam :)

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

13.04.2017 12:18

Kuskus som ešte nejedla ,asi vyskúšam.

Vaše meno:

Blažena Sádovská

Blažena Sádovská

06.05.2017 17:44

Losos je vynikajúci, u syna v Nórsku sme si na ňom veľmi pochutili:))

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 12:46

Na štedrovečernom stole u nás nesmie chýbať losos pre tých, ktorí sa neradi hrajú s kostičkami :-) Ale mi ho podávame klasicky so zemiakovým šalátom, ktorý tiež k Vianociam vyslovene že patrí :-)

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE