Kuskus tvorí základ potravín v rámci severoafrickej kuchyne. Pripravuje sa sparením krupice zo pšenice, jačmeňa či prosa a následným tvarovaním do guľôčok. Vyberať si môžeme medzi klasickým bielym kuskusom, no v ponuke je aj jeho celozrnná verzia.
V súčasnej dobe je dobre dostupný aj u nás, pričom ho vo väčších potravinách zoženiete za pár drobných. Kuskus je veľmi zdravou potravinou, ktorú sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Ako si ho však pripraviť chutne a zároveň zdravo?
Túto cestovinu si môžete vychutnať na slano aj sladko, v mäsitom aj bezmäsitom pokrme. Možnosti sú nekonečné – kuskus s dusenou zeleninou, kuskus s restovanou zeleninou, letný šalát s kuskusom, kuskus s mäsom (napr. kuskus s tuniakom alebo pečený losos s kuskusom), falafel s kuskusom a mnoho ďalšieho. Ako pripraviť kuskus na rozličné spôsoby vám prezradíme v nasledujúcom článku.
Prečo zaradiť kuskus do jedálnička?
Je množstvo dobrých dôvodov, prečo jesť kuskus pravidelne. V prvom rade musíme zmieniť, že ide o skutočne výživnú potravinu, ktorá nájde svoje miesto v akomkoľvek jedálničku, či už u fyzicky aktívnych jedincov, vegetariánov aj vegánov, detí či starších jedincov aj u osôb na redukčných diétach. Je zdrojom bielkovín, sacharidov aj zdravých tukov.
Okrem toho je bohatý na mnohé vitamíny aj minerálne látky. Do tela dopraví vitamíny skupiny B aj vitamín E, vápnik, horčík, mangán aj draslík. Viac bohatá je celozrnná varianta, resp. celozrnný kuskus. Vďaka vysokému podielu vlákniny podporuje trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Taktiež má blahodarný vplyv na hladinu cholesterolu. Na organizmus navyše pôsobí antioxidačne aj detoxikačne.
Aké hlavné jedlá sa dajú pripraviť s kuskusom? Ktoré zdravé jedlo ochutnáte? Budú to bezmäsité jedlá, kuskus s mäsom alebo niečo na sladko? Nižšie nájdete rôzne fit recepty na jedlá s kuskusom, ktoré sa oplatí pridať do stravy.
Odporúčame: RECEPT: Pudingové slimáky s brusnicami – potešia každého maškrtníka!
Tipy na rýchle recepty s kuskusom:
1. Rýchla príprava kuskusu na prílohu
Kuskus môžete v prvom rade využiť ako náhradu iných príloh, čiže ryže, zemiakov či cestovín. Základný recept na jeho prípravu nájdete priamo na obale produktu. Vo všeobecnosti však stačí cestovinu zaliať v miske horúcou vodou a prikryť pokrievkou.
Na jeden diel kuskusu pripadá približne 1,5 dielu vody. Cestovinu nechajte odstáť aspoň 5 minút, respektíve kým nevsiakne všetku vodu a nenapučí. A máte hotovo! Takto pripravený kuskus môžete využiť ako prílohu k mäsu na šťave, chutnému lososovi na pare či ku grilovaných kuracím prsiam aj tofu. Pridať však môžete aj zapečené šampiňóny či halloumi syr. Podľa chuti môžete kuskus osoliť, okoreniť či dochutiť bylinkami.
2. Zeleninový šalát s kuskusom
Z kuskusu sa dá pripraviť aj chutný kuskusový šalát. V prípade, že preferujete čerstvú zeleninu, pokojne si pripravte šalát z obľúbených druhov a primiešajte doň hotový kuskus, čím ho obohatíte o bielkoviny aj komplexné sacharidy. Pridajte i trochu olivového oleja.
Ak máte radi tepelne upravenú zeleninu, neváhajte ju skombinovať práve s kuskusom. Na panvici osmažte na drobno nakrájanú cibuľu a pridajte kúsky papriky, cukety, baklažánu i paradajok. Osoľte, okoreňte a pridajte nejaké bylinky, napríklad oregano. Keď zelenina zmäkne, primiešajte k nej pripravený kuskus. Podávajte ešte teplé. Kombinácií chutí, ktoré môžete vyskúšať, je však mnoho.
Pokojne si pripravte napríklad kuskus s grilovanými šampiňónmi, mrkvou a ružičkových kelom. Tento recept však nemusí byť len vegetariánsky, pokojne použite aj mäso. Letný kuskusový šalát je skvelý na rýchle zasýtenie.
Pozri aj: TOP 5 spôsobov, ako si vychutnať baklažán: Zamiluje si ich každý!
3. Zelenina plnená kuskusom
Kuskus môžete použiť aj ako plnku, pričom ním môžete naplniť baklažány, papriky, cukety aj tekvice. Opäť platí, že fantázii sa medze nekladú. A ako si pripraviť samotnú plnku? Máme pre vás jeden tip. Na začiatku si na panvici osmažte mleté mäso alebo na drobné kúsky nakrájané kuracie prsia, podľa toho, čo sami preferujete.
Keď mäso zmäkne, pridajte na kolieska nakrájaný pór, nastrúhanú mrkvu a papriku a paradajky nakrájané na kocky. Ak máte v pláne plniť baklažány či cukety, časť z ich dužiny môžete taktiež pridať do plnky.
Zmes dochuťte soľou i koreninami (zvoliť môžete rôzne exotické koreniny, aby ste potešili svoje chuťové poháriky). Nakoniec ju zmiešajte s kuskusom pripraveným podľa návodu a naplňte ňou vybranú zeleninu (napr. paprika plnená kuskusom). Vrch môžete posypať nastrúhaným syrom. Dajte do rúry zapiecť asi na 30 minút. A môžete podávať. Rozhodne však neváhajte vyskúšať rôzne kuskus kombinácie.
Pozri aj: RECEPT: Rýchla bábovka z mikrovlnky hotová za 3 minúty - na nerozoznanie od klasickej!
4. Orientálny kuskus s karí a kuracím mäsom
- 1 šálka kuskusu
- 2 šálky kuracieho vývaru
- 2 kuracie prsia,
- 2 PL olivového oleja
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- 1 mrkva
- 1 šálka mrazeného hrášku
- 1 polievková lyžica kari prášku
- 1 ČL mletej kurkumy
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať na ozdobu
POSTUP: Zohrejeme kurací vývar v hrnci, až kým nezačne vrieť. Vypneme oheň, pridáme kuskus a premiešame. Zakryjeme hrniec a necháme kuskus nasiaknuť vývarom po dobu približne 5 minút, kým nie je mäkký a nadýchaný. Potom ho premiešame vidličkou, aby sa oddelili zrná. V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej na stredne vysokom ohni.
Pridáme nakrájané kuracie prsia a opražíme ich, až kým nie sú zlatohnedé a úplne prepečené. Potom ich vyberieme z panvice a odložíme na bok. V tej istej panvici pridáme trochu olivového oleja, ak je to potrebné. Opečieme nakrájanú cibuľu a cesnak, až kým nebudú mäkké a voňavé. Pridáme papriky a mrkvu a opečieme ich, kým nezačnú mäknúť, približne 5-7 minút. Vrátime kuracie prsia späť do panvice so zeleninou.
Pridáme kari prášok a kurkumu, premiešame a necháme všetko spolu chvíľu opražiť, aby sa chute spojili. Pridáme mrazený hrášok a kuskus do panvice a všetko dôkladne premiešame, aby sa ingrediencie rovnomerne rozdelili. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti. Pred podávaním posypeme jedlo nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou. Kuskus s kuracím mäsom a kari je pripravený na podávanie. Dobrú chuť!
Odporúčame: Ako upiecť tekvicu 3x inak, aby z nej bola jesenná delikatesa?
5. Zdravý recept na kuskusové placky
Taktiež neváhajte vyskúšať kuskusové placky, ktoré si môžete vychutnať i samotné, no taktiež sa hodia k nejakej chutnej krémovej či hustej polievke. Najskôr si v miske pripravte pol hrnčeka kuskusu. Pridajte k nemu jednu nastrúhanú cuketu aj jednu väčšiu mrkvu, na drobno nakrájanú cibuľu, pretlačený strúčik cesnaku a vajíčko.
Zmes dochuťte soľou, čiernym korením aj mletou paprikou, prípadne použite iné obľúbené bylinky. V prípade potreby môžete pridať trochu kukuričnej strúhanky na zahustenie. Z tejto zmesi vypracujte hustejšiu hmotu a postupne z nej tvarujte placky.
Tie poukladajte na plech s papierom na pečenie. Placky pečte pri teplote 180 °C asi 25 minút. Pečenie je síce zdravšie, no ak chcete, tieto placky tiež môžete osmažiť na panvici s olejom.
6. Kuskus na sladko
Nakoniec neváhajte vyskúšať kuskus aj na sladko. Je to skutočná lahôdka a zároveň veľmi zdravé raňajky. Možností je hneď niekoľko. Pripravte si kuskus a keď vychladne, pridajte k nemu grécky jogurt (alebo vegánsky jogurt, ak preferujete vegánske jedlá) a čučoriedky alebo iné bobuľové ovocie. Z kuskusu si môžete pripraviť aj pokrm podobný ovsenej kaši. Nasypte ho do misky, pridajte obľúbené mrazené ovocie a zalejte horúcou vodou. Nakoniec oslaďte medom.
K hotovému kuskusu môžete pridať prakticky akékoľvek ovocie, dokonca i sušené. Dobrou voľbou je banán, broskyne, jahody, maliny či sušené hrozienka alebo brusnice. Skvelé sú aj oriešky a semienka. Extra chuť dodá tejto raňajkovej kaši mletá škorica. Začnite deň zdravo a fit!
Článok aktualizovaný 28.7.2024
Aktualizovaný článok: 28.07.2024