Kuskus: Spoznajte jeho pôvod, výhody a spôsob prípravy

kuskus

Kuskus je chutná a výživná potravina a aj vám bude o chvíľu sympatickejšia. Pochádza z Afriky, kde je už stáročia základnou súčasťou jedálnička. Vďaka svojej jednoduchej príprave si získal obľubu nielen medzi bežnými kuchármi, ale aj v gurmánskych reštauráciách. V tomto článku sa pozrieme na jeho pôvod, zdravotné benefity a tiež na to, ako ho správne pripraviť.

Bol raz jeden kuskus

Kuskus pochádza zo severnej Afriky, konkrétne z oblastí ako Maroko, Alžírsko a Tunisko. V týchto krajinách je kuskus tradične spojený s rodinnými a náboženskými oslavami. Podáva sa v rôznych formách, často so zeleninou, mäsom alebo rybou. V mnohých oblastiach severnej Afriky sa jeho príprava považuje za umenie, tradičný spôsob prípravy sa odovzdáva z generácie na generáciu.

Kuskus je druh cestoviny, vyrobený zo semoliny, čo je druh pšenice. Malé guľôčky kuskusu sa získavajú valcovaním semoliny s vodou, až kým sa nevytvoria malé granuly. Tie sa potom sušia, aby mohli byť dlhodobo skladované. Preto je kuskus taký obľúbený v suchých a púštnych oblastiach.

Zdravotné výhody kuskusu

Kuskus je nielen chutný, ale aj bohatý na rôzne živiny. Má nízky obsah tuku, preto je vhodný najmä pre ľudí, ktorí sa snažia znížiť príjem kalórií alebo tukov. Je tiež cenným zdrojom vlákniny, podporujúcej zdravie tráviaceho systému. Vďaka vláknine si môžeme dlhšie užiť pocit sýtosti. Existuje aj celozrnný kuskus,  ktorý má nižší glykemický index. Cukor z neho sa vstrebáva pomalšie, čím sa udržuje stabilná hladina cukru v krvi. Ocenia to najmä ľudia s cukrovkou alebo tí, ktorí sa snažia regulovať svoju hmotnosť.

Hoci kuskus nie je plnohodnotným zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín, v kombinácii s inými potravinami (napr. strukovinami) vytvára vyvážené jedlo. Kuskus obsahuje vitamíny skupiny B, ako napríklad niacín, riboflavín a kyselinu listovú, ktoré podporujú metabolizmus a zdravie nervového systému. Taktiež obsahuje minerály ako železo, fosfor, horčík a zinok.

Odporúčame:  Škoricovo-jablkové donuty pečené v rúre – zdravé a neskutočne chutné!

príprava kuskusu
Depositphotos

Spôsob prípravy kuskusu

Jednou z najväčších výhod kuskusu je jeho rýchla a jednoduchá príprava.

Základný recept na prípravu kuskusu

Ingrediencie:

  • 1 šálka kuskusu
  • 1 a ¼ šálky vody (alebo vývaru pre lepšiu chuť)
  • štipka soli
  • 1 lyžica olivového oleja alebo masla (voliteľné)

Postup: Vodu (alebo vývar) priveďte do varu, pridajte štipku soli a olivový olej alebo maslo. Keď voda začne vrieť, odstavte ju z ohňa a nasypte do nej kuskus. Zakryte hrniec a nechajte kuskus odpočívať asi 5 minút, kým absorbuje všetku vodu. Vidličkou jemne premiešajte kuskus, aby sa oddelili jednotlivé zrnká a bol nadýchaný. Tento základný recept môžete jednoducho obohatiť pridaním zeleniny, mäsa, rýb alebo rôznych korenín podľa chuti. Kuskus môžete podávať ako prílohu k hlavnému jedlu alebo z neho pripraviť osviežujúci studený šalát.

Varianty servírovania kuskusu

Kuskus je univerzálna potravina, ktorá sa dá použiť v rôznych typoch jedál. Okrem klasického servírovania so zeleninou a mäsom existujú aj iné obľúbené spôsoby, ako ho pripraviť.

  • Tabbouleh: Je to osviežujúci šalát pôvodom z Libanonu, v ktorom sa kuskus mieša s čerstvou petržlenovou vňaťou, mätou, paradajkami, uhorkami a citrónovou šťavou.
  • Sladký kuskus: Kuskus môžete pripraviť aj na sladko, pridaním sušeného ovocia, ako sú hrozienka, figy alebo datle, a dochutením medom či škoricou. Tip na zdravý dezert.
  • Kuskus s mäsom a zeleninou: Vyskúšajte si africký spôsob prípravy kuskusu s jahňacím mäsom a koreňovou zeleninou, s použitím aromatických korenín ako šafran, zázvor a rasca. Dnes sú bežne k dispozícii aj produkty, ktoré obsahujú koreniny (ochutený kuskus), vďaka čomu opäť vyhrávate nad časom.

Zahoďte predsudky, kuskus si vás získa

Kuskus je viac než len jednoduchá príloha – je to výživná a všestranná potravina s bohatou históriou a množstvom zdravotných benefitov. Ak neznesiete lepok, existujú aj bezlepkové varianty vyrobené z kukurice alebo ryže. Či už sa rozhodnete pre klasický recept, exotický šalát alebo sladkú verziu, určite oceníte jeho jednoduchú prípravu a výbornú chuť. Kuskus (najmä organický alebo celozrnný) sa určite stane skvelým doplnkom vašej kuchyne, zaraďte ho do svojho jedálnička častejšie.

Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE