Hľadáte spôsob, ako pridať trochu strašidelnej zábavy do vašej kuchyne? Či už na Halloween, alebo chcete vymyslieť zábavku svojim najmenším, tieto strašidelné sušienky sú ideálnym riešením. Navyše, nepotrebujete žiadne špeciálne náradie. Aj keď sa môže zdať, že vytvoriť tvar duchov zo sušienkového cesta je zložité, opak je pravdou.
Všetko, čo potrebujete, je srdiečkový vykrajovač, ktorým vytvoríte základný tvar. Každé vykrojené srdiečko rozrežete na polovicu, čím získate základ pre siluetu ducha. A, samozrejme, budete potrebovať aj trochu kreativity.
Jemné maslové sušienky sú naplnené lahodným džemom, môžete zvoliť taký, ktorý máte najradšej. Kombinácia mandľovej múky, masla a vanilky dodá sušienkam jemnú textúru a mandľový nádych, ktorý sa krásne doplní s ovocným džemom. Citrónová kôra zas dodá sušienkam príjemnú sviežosť a jemne zdôrazní sladké tóny cesta.
Toto vyskúšajte: Škoricovo-jablkové donuty pečené v rúre – zdravé a neskutočne chutné!
Recept na strašidelné sušienky
Ingrediencie:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 šálka mandľovej múky
- 3/4 lyžičky morskej soli
- 1 šálka masla, izbovej teploty
- 2/3 šálky trstinového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 vajce
- Kôra z 1 citróna
- Práškový cukor na posypanie
- Džem podľa vlastnej chuti (jahodový, malinový alebo iný)
Bude vás zaujímať: Recept: Bleskové čokoládové taštičky z lístkového cesta
Postup:
- V stredne veľkej miske zmiešajte hladkú múku, mandľovú múku a morskú soľ.
- V inej miske vyšľahajte maslo a cukor, kým zmes nebude nadýchaná a jemná. Potom pridajte vanilkový extrakt, vajce a nastrúhanú kôru z citróna. Všetko dobre premiešajte, aby sa suroviny spojili do jednotnej zmesi.
- Postupne pridávajte suchú zmes. Miešajte, kým nevznikne jemné jednotné cesto.
- Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky na 30 až 60 minút. Chladenie zabezpečí, že sa s cestom bude ľahšie pracovať a sušienky si pri pečení udržia tvar.
- Rúru predhrejte na 180°C a pripravte si plech vystlaný papierom na pečenie.
- Vychladené cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 6 mm. Na vykrajovanie sušienok použite srdiečkový vykrajovač. Každý vykrojený tvar rozrežte na polovicu, aby ste získali základ pre "duchov".
- Pomocou malého konca zdobiacej špičky (alebo niečoho podobného) vytvorte v sušienkach dve malé dierky pre oči. Väčší otvor zas poslúži na ústa.
- Sušienky pečte 11 až 13 minút, alebo kým nebudú mať zlatohnedé okraje.
- Po upečení ich nechajte úplne vychladnúť a následne posypte práškovým cukrom.
- Potom natrite džem na spodnú časť sušienky a priložte na ňu druhú polovicu.
Kreativite sa medze nekladú
Aj keď sú tieto sušienky vytvorené s halloweenskou tematikou, môžete ich ľahko prispôsobiť aj pre iné príležitosti. Stačí zmeniť tvar vykrajovača či menšie detaily. Pre vianočný čas môžete napríklad vykrojiť hviezdičky alebo stromčeky a naplniť ich brusnicovým džemom. Počas Valentína môžete použiť srdiečkové tvary a pridať čokoládovú náplň. Ktoré z toho zvolíte?
Inšpirujte sa: 7 tipov na fantastický domáci tekvicový nápoj – skúsiš tekvicové smoothies alebo tekvicové latte?
Tieto strašidelné sušienky sú perfektnou pochúťkou na halloweensku párty, hodia sa ale aj na akúkoľvek inú tematickú párty alebo len ako sladká dobrota k popoludňajšej káve. Stačí trocha kreativity a vaša kuchyňa sa môže premeniť na strašidelnú dielňu plnú sladkých duchov. Tento jednoduchý a efektívny recept si zamiluje celá rodina, najmä vaše deti.
Zdroj úvodnej fotky: INSTAGRAM / @joyfulhomecooking