Vanilkový struk: Prečo sa ho oplatí používať v kuchyni častejšie?

Vanilkový struk sa v bežnej domácnosti veľmi nevyužíva. Siahajú po ňom najmä gazdinky, ktoré majú v obľube vypekanie.

 

Oveľa častejšie sa na dosiahnutie vanilkovej vône a príchuti používa vanilkový cukor či syntetická aróma.

 

Vedeli ste však, že pravý vanilkový struk dokáže toho poskytnúť oveľa viac? Obsahuje totiž množstvo telu prospešných látok, pozitívne vplýva na nervový systém, a dokonca má aj antioxidačné účinky. Prečítajte si, aké výhody prináša konzumácia pravej vanilky. Taktiež vám prinášame recept na prípravu domáceho vanilkového extraktu.  

 

Čo by ste mali vedieť o vanilke?

Vanilka pravá je tropická teplomilná rastlina patriaca do čeľade vstavačovité. Bežne sú však rastliny z tejto čeľade známe ako orchidey. Vanilka pôvodne pochádza zo Strednej Ameriky, no pestuje sa najmä v Mexiku či na Madagaskare. Charakteristická je svojimi krásnymi žltými či bielymi kvetmi. Plodmi sú vanilkové struky, z ktorých sa vyrába vanilková aróma i cukor. V obchode sa však struk dá zakúpiť aj samostatne.

 

Plody vanilky sa zberajú tesne pred zrelosťou. Následne sa podrobujú umelej fermentácii, pričom vzniká vanilín. Ten sa používa práve v potravinárskom priemysle. Hoci má vanilka pravá veľmi pekné kvety, treba si rozmyslieť, či ju začnete pestovať ako okrasnú rastlinu. Kvitnúť totiž začína, až keď dorastie do výšky minimálne troch metrov. Rastlina pritom môže dosiahnuť výšku aj dvadsať metrov. Ak sa ju, napriek všetkému, rozhodnete pestovať, nezabudnite jej poskytnúť dostatočnú oporu.

 

Odporúčame: Ako sa vyhnúť žltačke? Čítaj a dozvieš sa!

účinky pravej vanilky

Zdroj: Shutterstock®

Má aj liečivé účinky

Aj taká nenápadná surovina, akou je vanilkový struk dokáže telu veľa poskytnúť. Je zdrojom sodíka, draslíka, fosforu, horčíka, železa i mangánu. Taktiež obsahuje vitamín B a omega 3 a 6 mastné kyseliny. Vanilka je bohatá aj na antioxidačné polyfenoly. Rovnako predstavuje podporu imunitného systému a má antiseptické účinky. Pôsobí ako afrodiziakum, spôsobuje rozšírenie ciev a prekrvenie.

 

Vanilkový struk je skvelým dodávateľom energie. Taktiež zlepšuje sústredenosť a kvalitu spánku a pozitívne vplýva na nervový systém. Je účinným prírodným antidepresívom. Najmä jej vôňa je silnou zbraňou proti depresívnym stavom. Plod tiež reguluje sekréciu žalúdočných kyselín, čím zlepšuje trávenie. Samozrejme, nemôžeme zabudnúť, že spomínané vlastnosti má pravý vanilkový struk, nie z neho synteticky pripravované produkty .

domáci vanilkový cukor

Zdroj: Shutterstock®

Využite vanilkový struk na maximum

Môže sa zdať, že príležitostí k použitiu vanilkového struku je málo. V skutočnosti sa len netreba báť experimentovať. Tradičné je hlavne použitie do dezertov a zákuskov. Vanilkový struk je však ideálnou ingredienciou aj do kávy, horúcej čokolády či čaju. Dokonca dochutí i rozličné likéry. Využijete ho však aj v slanej kuchyni. Hodí sa k lososovi, hydine, plodom mora, mrkve alebo špargli. Struk môžete použiť buď celý, alebo iba jeho dužinu. Tú získate pozdĺžnym narezaním plodu a vyškriabaním dužiny so semienkami pomocou lyžičky či noža.

 

Ani prázdny struk však nepatrí do koša. Stále má totiž dostatok aromatických látok. Môžete ho vložiť na dlhšiu dobu do nádoby s cukrom a vyrobíte si tak domáci vanilkový cukor. Struk z vanilky je potrebné aj riadne uchovávať. Väčšinou sa predáva v malých sklenených nádobkách so vzduchotesným zatváraním. V domácnosti ju odkladajte na suché, chladné a tmavé miesto. Pri nesprávnom uskladnení struk rýchlo vysychá.

domáci vanilkový extrakt

Zdroj: Shutterstock®

A čo tak extrakt z pravej vanilky?

Ak sa vám viac pozdáva používať vanilku v tekutej forme, vyskúšajte si vyrobiť vanilkový extrakt. Ten je podobný klasickej aróme, no je silnejší a pripravený priamo zo strukov, nie iba z aromatických látok. Extrakt z plodov vanilky môžete následne využiť do krémov, nápojov či koláčov. Budete naň potrebovať 250 ml bieleho alkoholu, napríklad rumu či vodky, 5 vanilkových strukov a uzatvárateľnú sklenenú nádobku.

 

Do vhodnej nádobky nalejte požadované množstvo alkoholu. Potom rozrežte po celej dĺžke 2 vanilky a vyberte dužinu. Spolu s prázdnymi strukmi ju pridajte do alkoholu. Ďalšie dva struky vložte do alkoholu prerezané a posledný pridajte v celosti. Nádobu s obsahom dôsledne uzatvorte a dajte do chladničky na tri až štyri mesiace. Nezabúdajte však fľaštičku s alkoholom a vanilkou denne pretrepávať. Keď bude extrakt hotový, môžete ho používať pri varení i pečení.

 

Pozri aj: Ako ušetriť peniaze? Skús to podľa tohto jednoduchého návodu!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

15 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

12.11.2017 08:08

milujem vôňu vanilky, to využitie v slanej kuchyni ma prekvapilo

Vaše meno:

Regina Klara Golasova

Regina Klara Golasova

12.11.2017 09:34

Velmi zaujimavy clanok. Uz len zistit.kde dostat lupit vanilku ako bylinku

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

12.11.2017 09:43

kamaratka mi ho nosieva zo zahranicia... mi ho doma pouzivame velmi casto... milijem vonu pravej vanilky

Vaše meno:

benynka

benynka

12.11.2017 09:54

nepoužívam vanilkový struk, ale snažím sa kupovať vanilkový cukor a nie vanilínový...ale zase ja toho veľa nenapečiem

Vaše meno:

Jana Uhrová

Jana Uhrová

12.11.2017 10:09

dosť nových poznatkov pre mňa..

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

12.11.2017 13:11

vôňa vanilky je úžasná či už v rôznych koláčikoch alebo ju mám veľmi rada aj parfumoch

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

12.11.2017 14:36

vôňa vanilky = vôňa Vianoc

Vaše meno:

Anna Haverlíková

Anna Haverlíková

12.11.2017 14:43

O kvalite, použití a využívaní vanilkových strukov ma napodiv asi pred tromi rokmi poučil môj vlastný syn. Vanilkový struk odvtedy nesmie u nás doma chýbať.

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

12.11.2017 16:10

Vôňa vanilky patrí k tým najkrajším :)

Vaše meno:

Milka Damašková

Milka Damašková

12.11.2017 18:03

Aj ja tú vôňu milujem...vanilkový struk som ešte doma nemala, ani som nevedela ako sa dá využiť-teda okrem vloženia do cukru...rada by som ním ochutila kávu-to môže byť super

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

12.11.2017 20:07

vôňa vanilky mi pripomína vianoce - hlavne vanilkové rožky, zaujímavé informácie o vanilke ako rastline...

Vaše meno:

maria

maria

12.11.2017 20:40

uzasna vona a clanok zasa som sa nieco nove dozvedela

Vaše meno:

janko komada

janko komada

13.11.2017 13:30

zaujímave čítanie

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

13.11.2017 14:16

hmm. je to pekny clanok :)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

13.11.2017 18:20

vanilkové struky som si priniesla zo zahraničia, dávam si ich do nádoby na cukor spolu s cukrom, vonia úžasne

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.