Ako si vypestovať zázvor? Máme tipy, ako na to!

Ako vypestovať zázvor

Ďumbier lekársky alebo zázvor, ako ho väčšina z nás pozná je jedna z tých rastlín, ktoré majú veľký vplyv na naše zdravie. V posledných rokoch je to veľmi obľúbený domáci liek proti prechladnutiu a zlepšeniu imunity. O tom ako pomáha nášmu organizmu sa toho už veľa popísalo, ale viete ako ho dobre skladovať či použiť v kuchyni?

Zázvor má liečivé účinky na náš organizmus. V prvom rade zlepšuje imunitu organizmu, takže je vynikajúci ako prevencia proti chorobám. Obsahuje esenciálne oleje, ktoré spôsobujú to, že má intenzívnu pálivú chuť a prenikavú vôňu. Nachádza sa v ňom taktiež mnoho vitamínov ako A, B, C a aj rôzne minerálne látky. 

Reklama

Čo ste o zázvore možno nevedeli?

Zázvor má za sebou dlhú históriu – pestuje sa už vyše 5 000 rokov a patrí medzi najstaršie koreniny, ktoré ľudia poznajú. Pochádza z juhovýchodnej Ázie, odkiaľ sa postupne rozšíril do celého sveta. 

V starovekej Číne a Indii bol považovaný za luxusný tovar a dokonca sa používal aj ako mena pri obchodovaní. Do Európy ho priniesli arabskí obchodníci a v stredoveku bol tak vzácny, že si ho mohli dovoliť len najbohatší.

Ďumbier lekársky je síce nazývaný „koreň“, no v skutočnosti ide o podzemok – hrubý, dužinatý oddenok rastliny. Je zaujímavé, že rastlina zázvoru takmer nikdy nekvitne, a ak áno, jej kvety sú exotické, ružovo-žlté a veľmi dekoratívne. V niektorých krajinách sa preto pestuje nielen ako korenina, ale aj ako okrasná rastlina. 

A ešte jedna zaujímavosť: hoci sa nám zdá, že zázvor je typicky ázijský, dnes najväčším producentom na svete je India, ktorá pokrýva až tretinu celosvetovej produkcie.

zázvor
Shutterstock®

Ako si vypestovať zázvor

Ako väčšina rastlín aj táto sa sadí na jar. Kúpte si čerstvý koreň ďumbiera s pukmi a zasaďte ho do zeme nimi nahor, tesne pod povrch zeminy. Ak je zázvor vyschnutý, pred zasadením ho dajte na noc do vody. Zázvor nemá rád zimu a ani priame slnko, takže najideálnejšie miesto je v polotieni. Polievajte ho pravidelne, aby mal dostatočne veľa vlhkosti a za pár mesiacov ďumbier narastie aj o polovicu.

Reklama

Tipy pre úspešné pestovanie zázvoru:

Výber koreňa

  • Vyberte si čerstvý, pevný a šťavnatý koreň s čo najviac očkami (pupienkami). Tie sú základom pre nové výhonky.

Príprava pred výsadbou

  • Ak je koreň trošku zoschnutý, nechajte ho cez noc vo vode – naberie späť vlhkosť a rýchlejšie pustí klíčky.

  • Väčší kus zázvoru môžete rozdeliť na menšie časti, každá musí mať aspoň 1–2 očká.

Výsadba

  • Kúsok koreňa položte pukmi nahor, len tesne pod povrch zeminy (nie hlboko).

  • Najvhodnejší je široký, plytší kvetináč, pretože zázvor rastie do strán, nie do hĺbky.

Podmienky na pestovanie

  • Najlepšie sa mu darí v polotieni – priame slnko mu škodí, ale potrebuje svetlo.

  • Ideálna teplota je okolo 20–25 °C, takže ho môžete pestovať v byte alebo v skleníku.

  • Zázvor neznáša chlad – vonku ho pestujte len počas teplých mesiacov.

Zalievanie a starostlivosť

  • Udržiavajte pôdu stále vlhkú, ale nie premokrenú, aby korene nezahnívali.

  • Občas môžete prihnojiť organickým hnojivom alebo kompostom.

Zber zázvoru

  • Prvé malé kúsky si môžete odobrať už po 4–5 mesiacoch (mladý zázvor je jemnejší).

  • Na plne vyvinutý koreň si treba počkať 8–10 mesiacov.

zázvor
Shutterstock®

Ako zázvor uskladniť

Čerstvý zázvor vám vydrží v chladničke aj mesiac, samozrejme neošúpaný. Ak si chcete domáci zázvor uchovať dlhšie, môžete ho dať do mrazničky, kde vám vydrží aj šesť mesiacov. Sušený zázvor by sa mal ako každé korenie skladovať na tmavom suchom mieste v uzavretej nádobe.

Ďalšou možnosťou je aj uskladnenie v alkohole alebo mede, kde si koreň zachová svoju arómu a ostane stále po ruke – takto pripravený sa dá rovno pridať do čaju či receptov. Nastrúhaný zázvor je možné uložiť aj do malých porcií v silikónovej forme alebo v uzatvárateľných vreckách a zamraziť, aby ste mali vždy po ruke potrebné množstvo. 

V chladničke sa osvedčilo aj skladovanie zázvoru vo vzduchotesnej nádobe so zemiakovým alebo kukuričným škrobom, ktorý pohlcuje vlhkosť a bráni plesni.  

zázvor
Shutterstock®

Ako spracovať zázvor 

Ak ste si zázvor už dopestovali, aj uskladnili v chladničke, ešte ho pred servírovaním musíte nejako spracovať. Zázvor zbavte vrchnej šupky, a potom ho môžete nakrájať alebo nastrúhať. Nezabudnite však, že strúhaný zázvor je omnoho aromatickejší ako krájaný a preto netreba strúhať veľké množstvo. 

Môžete použiť aj sušený zázvor, ktorý ale pred používaním nachvíľu namočte do vody. Dôležité je tiež pripomenúť, že jedna čajová lyžička sušeného zázvoru odpovedá jednej polievkovej lyžici čerstvého nastrúhaného zázvoru.

Tipy na použitie zázvoru v kuchyni

  • Do polievok a omáčok – čerstvo nastrúhaný zázvor dodá pikantný a exotický nádych krémovým polievkam či ázijským omáčkam.

  • Marinády na mäso a ryby – kombinácia zázvoru, sójovej omáčky a cesnaku je základom pre šťavnaté marinády.

  • Pečenie a dezerty – sušený mletý zázvor sa skvele hodí do perníkov, sušienok či báboviek.

  • Domáce nápoje – zázvorový čaj, horúca limonáda s medom a citrónom alebo aj svieže smoothie.

  • Zázvorový sirup – vhodný na prípravu domácej limonády alebo ako sladidlo do čajov a koktailov.

  • Kandizovaný zázvor – sladko-štipľavá dobrota, ktorá sa dá jesť samotná alebo pridať do koláčov.

Tipy na využitie zázvoru mimo kuchyne

  • Zázvorový kúpeľ – niekoľko plátkov zázvoru vo vani prehreje telo, uvoľní svaly a navodí relax.

  • Obklady na svaly a kĺby – nastrúhaný zázvor zabalený v gáze a priložený na boľavé miesto môže pomôcť pri bolesti alebo stuhnutí.

  • Aromaterapiazázvorový olej sa používa v masážach na podporu prekrvenia a uvoľnenie napätia.

  • Podpora imunity počas zimy – kúsok zázvoru v difuzéri či vo varenej vode pomôže prevoňať a zvlhčiť vzduch.

Reklama

Prečo mať zázvor vždy doma

Zázvor je rastlina, ktorá má mnoho tvárí – od liečivých účinkov cez využitie v kuchyni až po malé domáce rituály pre pohodu tela i duše. Jeho pestovanie je jednoduché, skladovanie nenáročné a možnosti spracovania takmer nekonečné. Vďaka svojej jedinečnej chuti a vôni si našiel miesto nielen v tradičnej medicíne, ale aj v moderných domácnostiach po celom svete.

Ak si z neho spravíte každodenného spoločníka, získate nielen univerzálne korenie, ale aj spoľahlivého pomocníka pre zdravší a plnší život.

0/5 - 0 hlasov

16 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Janka Komadová

Janka Komadová

12.05.2025 18:37

Zázvor mám rada no kupujem ho neskušalacsom ho pestovať v zahrade

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

01.01.2017 21:38

zázvorový čaj je pochúťka

Vaše meno:

Ivana Goliašová

Ivana Goliašová

18.11.2014 08:45

Musím vyskúšať, milujem zázvor s medom a citrónom :)

Vaše meno:

ľubka Olexyová

ľubka Olexyová

26.10.2014 17:35

skvelá prísada do jedla,rada si ho vypestujem

Vaše meno:

Katarína Kunochová

Katarína Kunochová

26.10.2014 07:45

to musím skúsiť :) u nás ide zázvor na dračku

Vaše meno:

Katarína Pečarková

Katarína Pečarková

24.10.2014 11:06

Zázvor je jedna z najlepších vecí, aké sa dajú konzumovať, kto nemá rád štiplavé, stačí siahnuť po mede a účinky sa znásobia! Zdravé a pritom lacné! :-D u nás doma používame roky, teraz som chorá (našťstie 1-krát v tomto roku) a nalievam sa horúcim omedeným zázvorovým čajom, cítim, ako mi vyštípal bacile v hrdle!

Vaše meno:

Lena Dodekova

Lena Dodekova

23.10.2014 17:37

Zázvor používam často do jedál i na čaj, skúšala som ho viackrát zasadiť, aj sa ujal, no dlho nevydržal a uschol.

Vaše meno:

Jarmila Janišová

Jarmila Janišová

23.10.2014 17:36

skúšala som tento rok a podarilo sa ,,,bude na zimu na čaj

Vaše meno:

Gabriela Diheneščíková

Gabriela Diheneščíková

23.10.2014 09:55

zazvor je trendom v poslednom čase, minule som pila super limonádu so zázvorom mňam...no vypestovať ho? hmm do jari mam čas porozmýšľať, za pokus to určite stojí, vďaka za tip :)

Vaše meno:

Dominika Sedliaková

Dominika Sedliaková

17.10.2014 15:59

Milujem zázvorový čaj ..

Vaše meno:

Martina Begalova

Martina Begalova

15.10.2014 11:24

tak vyskusame ho aj zasadit, nejak som tuto zeleninku pred par rokmi ani neregistrovala a teraz je u mna v chladnicke dost casto.

Vaše meno:

Katarína Šutvajová

Katarína Šutvajová

14.10.2014 20:19

zázvor,med a citrón ideálna trojica na jeseň

Vaše meno:

Helena Povalova

Helena Povalova

14.10.2014 20:01

Dobré rady o zázvore. Ďakujem...

Vaše meno:

Jana Komadová

Jana Komadová

14.10.2014 18:09

tak to som vôbec nevedela že sa dá vypestovať aj takto doma kupujem si ho celoročne čajík je super

Vaše meno:

anka  -                fb anka all saga saganová

anka - fb anka all saga saganová

14.10.2014 10:09

tak to som neskusala dopestovat si , urcite skusim posadit

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

14.10.2014 08:40

nikdy ma nenapadlo že by sa dal zázvor vypestovať aj u nás

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE