Ďumbier lekársky alebo zázvor, ako ho väčšina z nás pozná je jedna z tých rastlín, ktoré majú veľký vplyv na naše zdravie. V posledných rokoch je to veľmi obľúbený domáci liek proti prechladnutiu a zlepšeniu imunity. O tom ako pomáha nášmu organizmu sa toho už veľa popísalo, ale viete ako ho dobre skladovať či použiť v kuchyni?
Zázvor má liečivé účinky na náš organizmus. V prvom rade zlepšuje imunitu organizmu, takže je vynikajúci ako prevencia proti chorobám. Obsahuje esenciálne oleje, ktoré spôsobujú to, že má intenzívnu pálivú chuť a prenikavú vôňu. Nachádza sa v ňom taktiež mnoho vitamínov ako A, B, C a aj rôzne minerálne látky.
Odporúčame prečítať: Recept proti prechladnutiu – med so zázvorom
Ako si vypestovať zázvor
Ako väčšina rastlín aj táto sa sadí na jar. Kúpte si čerstvý koreň ďumbiera s pukami a zasaďte ho do zeme nimi nahor, tesne pod povrch zeminy. Ak je zázvor vyschnutý, pred zasadením ho dajte na noc do vody. Zázvor nemá rád zimu a ani priame slnko, takže najideálnejšie miesto je v polotieni. Polievajte ho pravidelne, aby mal dostatočne veľa vlhkosti a za pár mesiacov ďumbier narastie aj o polovicu.
Odporúčame prečítať: Braňo Deák - Chute a vône života (recenzia)
Ako zázvor uskladniť
Čerstvý zázvor vám vydrží v chladničke aj mesiac, samozrejme neošúpaný. Ak si chcete domáci zázvor uchovať dlhšie, môžete ho dať do mrazničky, kde vám vydrží aj šesť mesiacov. Sušený zázvor by sa mal ako každé korenie skladovať na tmavom suchom mieste v uzavretej nádobe.
Odporúčame prečítať: Mýty o vegetariánstve
Ako spracovať zázvor
Ak ste si zázvor už dopestovali, aj uskladnili v chladničke, ešte ho pred servírovaním musíte nejako spracovať. Zázvor zbavte vrchnej šupky, a potom ho môžete nakrájať alebo nastrúhať. Nezabudnite však, že strúhaný zázvor je omnoho aromatickejší ako krájaný a preto netreba strúhať veľké množstvo. Môžete použiť aj sušený zázvor, ktorý ale pred používaním nachvíľu namočte do vody. Dôležité je tiež pripomenúť, že jedna čajová lyžička sušeného zázvoru odpovedá jednej polievkovej lyžici čerstvého nastrúhaného zázvoru.
Odporúčame prečítať: 14 potravín, ktoré vám pridajú na veku
www.thinkstockphotos.com