Ďumbier lekársky alebo zázvor, ako ho väčšina z nás pozná je jedna z tých rastlín, ktoré majú veľký vplyv na naše zdravie. V posledných rokoch je to veľmi obľúbený domáci liek proti prechladnutiu a zlepšeniu imunity. O tom ako pomáha nášmu organizmu sa toho už veľa popísalo, ale viete ako ho dobre skladovať či použiť v kuchyni?
Zázvor má liečivé účinky na náš organizmus. V prvom rade zlepšuje imunitu organizmu, takže je vynikajúci ako prevencia proti chorobám. Obsahuje esenciálne oleje, ktoré spôsobujú to, že má intenzívnu pálivú chuť a prenikavú vôňu. Nachádza sa v ňom taktiež mnoho vitamínov ako A, B, C a aj rôzne minerálne látky.
Čo ste o zázvore možno nevedeli?
Zázvor má za sebou dlhú históriu – pestuje sa už vyše 5 000 rokov a patrí medzi najstaršie koreniny, ktoré ľudia poznajú. Pochádza z juhovýchodnej Ázie, odkiaľ sa postupne rozšíril do celého sveta.
V starovekej Číne a Indii bol považovaný za luxusný tovar a dokonca sa používal aj ako mena pri obchodovaní. Do Európy ho priniesli arabskí obchodníci a v stredoveku bol tak vzácny, že si ho mohli dovoliť len najbohatší.
Ďumbier lekársky je síce nazývaný „koreň“, no v skutočnosti ide o podzemok – hrubý, dužinatý oddenok rastliny. Je zaujímavé, že rastlina zázvoru takmer nikdy nekvitne, a ak áno, jej kvety sú exotické, ružovo-žlté a veľmi dekoratívne. V niektorých krajinách sa preto pestuje nielen ako korenina, ale aj ako okrasná rastlina.
A ešte jedna zaujímavosť: hoci sa nám zdá, že zázvor je typicky ázijský, dnes najväčším producentom na svete je India, ktorá pokrýva až tretinu celosvetovej produkcie.
Shutterstock®Ako si vypestovať zázvor
Ako väčšina rastlín aj táto sa sadí na jar. Kúpte si čerstvý koreň ďumbiera s pukmi a zasaďte ho do zeme nimi nahor, tesne pod povrch zeminy. Ak je zázvor vyschnutý, pred zasadením ho dajte na noc do vody. Zázvor nemá rád zimu a ani priame slnko, takže najideálnejšie miesto je v polotieni. Polievajte ho pravidelne, aby mal dostatočne veľa vlhkosti a za pár mesiacov ďumbier narastie aj o polovicu.
Tipy pre úspešné pestovanie zázvoru:
Výber koreňa
Vyberte si čerstvý, pevný a šťavnatý koreň s čo najviac očkami (pupienkami). Tie sú základom pre nové výhonky.
Príprava pred výsadbou
Ak je koreň trošku zoschnutý, nechajte ho cez noc vo vode – naberie späť vlhkosť a rýchlejšie pustí klíčky.
Väčší kus zázvoru môžete rozdeliť na menšie časti, každá musí mať aspoň 1–2 očká.
Výsadba
Kúsok koreňa položte pukmi nahor, len tesne pod povrch zeminy (nie hlboko).
Najvhodnejší je široký, plytší kvetináč, pretože zázvor rastie do strán, nie do hĺbky.
Podmienky na pestovanie
Najlepšie sa mu darí v polotieni – priame slnko mu škodí, ale potrebuje svetlo.
Ideálna teplota je okolo 20–25 °C, takže ho môžete pestovať v byte alebo v skleníku.
Zázvor neznáša chlad – vonku ho pestujte len počas teplých mesiacov.
Zalievanie a starostlivosť
Udržiavajte pôdu stále vlhkú, ale nie premokrenú, aby korene nezahnívali.
Občas môžete prihnojiť organickým hnojivom alebo kompostom.
Zber zázvoru
Prvé malé kúsky si môžete odobrať už po 4–5 mesiacoch (mladý zázvor je jemnejší).
Na plne vyvinutý koreň si treba počkať 8–10 mesiacov.
Ako zázvor uskladniť
Čerstvý zázvor vám vydrží v chladničke aj mesiac, samozrejme neošúpaný. Ak si chcete domáci zázvor uchovať dlhšie, môžete ho dať do mrazničky, kde vám vydrží aj šesť mesiacov. Sušený zázvor by sa mal ako každé korenie skladovať na tmavom suchom mieste v uzavretej nádobe.
Ďalšou možnosťou je aj uskladnenie v alkohole alebo mede, kde si koreň zachová svoju arómu a ostane stále po ruke – takto pripravený sa dá rovno pridať do čaju či receptov. Nastrúhaný zázvor je možné uložiť aj do malých porcií v silikónovej forme alebo v uzatvárateľných vreckách a zamraziť, aby ste mali vždy po ruke potrebné množstvo.
V chladničke sa osvedčilo aj skladovanie zázvoru vo vzduchotesnej nádobe so zemiakovým alebo kukuričným škrobom, ktorý pohlcuje vlhkosť a bráni plesni.
Shutterstock®Ako spracovať zázvor
Ak ste si zázvor už dopestovali, aj uskladnili v chladničke, ešte ho pred servírovaním musíte nejako spracovať. Zázvor zbavte vrchnej šupky, a potom ho môžete nakrájať alebo nastrúhať. Nezabudnite však, že strúhaný zázvor je omnoho aromatickejší ako krájaný a preto netreba strúhať veľké množstvo.
Môžete použiť aj sušený zázvor, ktorý ale pred používaním nachvíľu namočte do vody. Dôležité je tiež pripomenúť, že jedna čajová lyžička sušeného zázvoru odpovedá jednej polievkovej lyžici čerstvého nastrúhaného zázvoru.
Tipy na použitie zázvoru v kuchyni
Do polievok a omáčok – čerstvo nastrúhaný zázvor dodá pikantný a exotický nádych krémovým polievkam či ázijským omáčkam.
Marinády na mäso a ryby – kombinácia zázvoru, sójovej omáčky a cesnaku je základom pre šťavnaté marinády.
Pečenie a dezerty – sušený mletý zázvor sa skvele hodí do perníkov, sušienok či báboviek.
Domáce nápoje – zázvorový čaj, horúca limonáda s medom a citrónom alebo aj svieže smoothie.
Zázvorový sirup – vhodný na prípravu domácej limonády alebo ako sladidlo do čajov a koktailov.
Kandizovaný zázvor – sladko-štipľavá dobrota, ktorá sa dá jesť samotná alebo pridať do koláčov.
Tipy na využitie zázvoru mimo kuchyne
Zázvorový kúpeľ – niekoľko plátkov zázvoru vo vani prehreje telo, uvoľní svaly a navodí relax.
Obklady na svaly a kĺby – nastrúhaný zázvor zabalený v gáze a priložený na boľavé miesto môže pomôcť pri bolesti alebo stuhnutí.
Aromaterapia – zázvorový olej sa používa v masážach na podporu prekrvenia a uvoľnenie napätia.
Podpora imunity počas zimy – kúsok zázvoru v difuzéri či vo varenej vode pomôže prevoňať a zvlhčiť vzduch.
Prečo mať zázvor vždy doma
Zázvor je rastlina, ktorá má mnoho tvárí – od liečivých účinkov cez využitie v kuchyni až po malé domáce rituály pre pohodu tela i duše. Jeho pestovanie je jednoduché, skladovanie nenáročné a možnosti spracovania takmer nekonečné. Vďaka svojej jedinečnej chuti a vôni si našiel miesto nielen v tradičnej medicíne, ale aj v moderných domácnostiach po celom svete.
Ak si z neho spravíte každodenného spoločníka, získate nielen univerzálne korenie, ale aj spoľahlivého pomocníka pre zdravší a plnší život.