Škoricovo-jablkové donuty pečené v rúre – zdravé a neskutočne chutné!

donuty pečené v rúre

Jeseň je obdobím, kedy sa k nám neodmysliteľne vracajú vône a chute spojené s jablkami. Tieto šťavnaté plody sú symbolom jesene, preto nechýbajú na našich stoloch v mnohých podobách. Ich sladká a osviežujúca chuť nás láka na čerstvé pochúťky, ktoré nám príroda ponúka v tomto farebnom ročnom období. Jablká však nie sú len chutné, ale aj mimoriadne zdravé – obsahujú veľké množstvo vlákniny, vitamínu C a antioxidantov, ktoré prospievajú nášmu imunitnému systému a tráveniu.

Okrem toho, že jablká sú výživné, sú aj veľmi univerzálne. V kuchyni sa dajú využiť na množstvo spôsobov – od klasických koláčov a štrúdlí cez čerstvé smoothies až po slané pokrmy, kde im ich jemná kyslastá chuť dodáva výnimočný šmrnc. Či už ide o sušené jablká ako zdravú pochúťku alebo pečené v podobe chrumkavého dezertu, jablká sú vždy správnou voľbou. No ak hľadáte niečo nové a neskúšali ste ešte jablkové donuty s nádychom škorice, mali by ste to určite napraviť.

Škoricovo-jablkové donuty sú pravým stelesnením jesenných chutí. Ich sladká, ovocná chuť sa dokonale spája s teplou, korenistou arómou škorice, ktorá navodzuje atmosféru útulného jesenného dňa. Jablká a škorica tvoria dokonalý pár, ktorý sa spája nielen v tradičných dezertoch, ale aj v moderných pochúťkach.

Donuty si mnohí spájame s mastnou a veľmi sladkou pochúťkou, ktorú si doprajeme len príležitostne. Avšak, nemusí to tak byť! Jablkové donuty pečené v rúre sú dôkazom, že táto obľúbená maškrta môže byť pripravená aj v zdravšej verzii. Pečenie v rúre ich robí ľahšími a menej kalorickými a navyše sú plné výživných látok z jabĺk. 

Ak ste teda doteraz neochutnali túto zdravú alternatívu donutov, neváhajte a vyskúšajte ich aj vy! Pečené škoricovo-jablkové donuty sú ideálnou pochúťkou nielen pre tých, ktorí dbajú na svoje zdravie, ale aj pre všetkých milovníkov jesenných chutí.

Odporúčame: Toto musíte skúsiť – vegan karamelové jablká v lístkovom ceste

Suroviny na škoricovo-jablkové donuty v rúre (12 kusov):

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL jablčného octu
  • 40 ml rastlinného oleja
  • 50 ml javorového sirupu (alebo medu)
  • 80 g jablkovej detskej výživy
  • 180 ml sójového mlieka (alebo normálneho mlieka)
  • 1 jablko
  • na obalenie: 70 g trstinového cukru, 2 ČL mletej škorice, kokosový olej

Ako pripraviť pečené jablkové donuty so škoricou

Ako prvé si jablko nahrubo nastrúhame (pokojne aj so šupkou), chvíľu počkáme a vytlačíme z neho prebytočnú vodu. V miske si zmiešame múku, mletú škoricu, prášok do pečiva a pridáme ocot, olej, javorový sirup, detskú výživu a mlieko. Vymiešame cesto a pridáme doň jablko. Dobre premiešame. 

Cesto následne navrstvíme do formičiek na donuty. Silikónovú formu netreba nijak pripravovať, klasickú formu je dobré vymastiť a vysypať múkou. Pečieme pri teplote 170 °C asi 30 minút. Po upečení donuty vyberieme z formy a necháme na mriežke trochu vychladnúť. 

Mierne teplé donuty potrieme rozpusteným kokosovým olejom a obalíme v zmesi cukru a škorice. Môžeme ochutnávať. Dobrú chuť!

Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/maruskaveg

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE