Keď uvažujeme, čo sladké by sme pripravili, často musíme brať do úvahy málo času. Práve tento faktor úplne vyhovuje lístkovému cestu. Máte aj vy vždy doma lístkové cesto? Príprava čohokoľvek z lístkového cesta je veľmi rýchla a aj samotné pečenie netrvá dlho.
Obľúbená je štrúdľa na hocijaké spôsoby – či už klasická jablková, maková alebo tvarohová či ovocná štrúdľa. Chutí vám práve maková štrúdľa?
Mak môže byť v sladkom pečive niekedy suchý, ale my vám dnes ukážeme, ako sa dá pripraviť plnka, ktorá určite nevyschne. Táto maková štrúdľa je naozaj šťavnatá najmä vďaka pridanému lekváru, ale aj kvôli kyslým višniam, ktoré jej dodajú úžasnú chuť. Poďte si ju s nami pripraviť. Višne a mak sú dokonalá dvojka!
Redakcia KAMzaKRASOU.skMakovo-višňová štrúdľa – ingrediencie:
- 1 lístkové cesto
- 300 g maku
- 3 PL mletého cukru
- 200 ml mlieka
- 3 PL slivkového lekváru
- vykôstkované višne alebo čerešne (môžu byť aj zavárané višne)
- žĺtok na potretie
Ako sa pripravuje višňovo-maková štrúdľa
Najprv si pripravíme plnku. Mak pomelieme, pridáme k nemu mletý cukor a sparíme ho horúcim mliekom. Nemalo by vrieť, stačí, keď sa z neho bude dymiť. Mlieko nalievajte postupne, podľa toho, ako ho bude mak sať. Podľa potreby ho môžete použiť aj viac, záleží tiež od hustoty vášho lekváru.
Ten pridáme do makovej zmesi a dobre premiešame. Najlepší je domáci slivkový lekvár – ten nie je tak sladký ako kupovaný. Ak máte sladký lekvár, množstvo cukru môžete znížiť. Podľa konzistencie plnky môžete pridať mlieko, prípadne mak.
Lístkové cesto vyvaľkáme na tenko a rovnomerne naň natrieme makovú plnku. Višne vykôstkujeme a poukladáme na plnku. Štrúdľu opatrne zamotávame. Koniec môžeme potrieť vajíčkom, aby sa dobre prilepil. Celú štrúdľu ešte potrieme vajíčkom s troškou mlieka a pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 30 minút.!
Verím, že vás tento recept zaujal a pri najbližšej príležitosti ho vyskúšate. Je to „rýchlovka“, ktorá však skvele chutí a tiež vás zasýti. Jedinou nevýhodou sú makové zuby, ktoré si určite kvôli tejto famóznej štrúdli umyjete aj viackrát. Dobrú chuť!
TIP: Ak maková chuť vám nie je po vôli, tak môžete namiesto nej voliť úplne inú. Skvelou klasikou je jablková štrúdľa, ktorej sa nedá nikdy odolať. Neváhajte skombinovať jablká s orechmi či dokonca hrozienkami – získate dokonalú kombináciu chutí, ktorú ocenia aj vaši hostia. Jablková štrúdľa z lístkového cesta má výhodu v tom, že ju môžete pripraviť v priebehu niekoľkých minút.
Ak chcete svoje pekárske skúsenosti posunúť o úroveň vyššie, neváhajte vyskúšať neťahanú jablkovú štrúdľu. Štrúdľu však môžete pripraviť aj na slaný spôsob. Špenátová štrúdľa s nivou je tým pravým orechovým pre všetkých milovníkov slaných maškŕt.
Tipy na iné makové recepty:
- Maková torta s jahodami a čučoriedkami
- Maková bábovka
- Slivkový koláč s makovou drobenkou
- Podobné recepty s makom
- Domáce makovky
- Makovo-jablkový koláč s čokoládou
- Makový koláč s tvarohom a čučoriedkami
- Šúľance s makom
- Slivkovo – makové muffiny s marcipánom
- Makovo – slivkové kváskové buchty
- Makové paličky
- Makový koláč s mascarpone a lesným ovocím
- Hrnčekový makový koláč
Aktualizovaný článok: 05.02.2024
33 komentárov
Janka Komadová
16.11.2024 21:20Robievam často je skvelá
Mária Reibergerová
26.01.2022 20:48túto kombináciu mám najradšej
Andrea Hazuchová
31.12.2021 20:34Určite vyskúšam
Ľubica Šťastná
29.12.2021 06:29Zaujímavý recept, rada vyskúšam!
Mária Maxianová
28.12.2021 17:40môj najobľúbenejší dezert
Jozefína Kulifajová
13.12.2021 12:54Super, super Slovenska kozmetika sa ceni
Darina Božiková
18.09.2018 16:54keď pečiem štrudlu dávam plnku iba na jej začiatok,keď som dávala na celé cesto,obyčajne mi plnka vytiekla,alebo popraskala.
Marta Kendrová
18.07.2018 07:13Mám domáce višne - dnes vyskúšam:)
Adriana Galandova
29.03.2018 19:23achjaj milujem makovu strudlu a vsetko kde je mak len skoda ze sadielko sa robi nemožem papkat velaa a behat sa mi nechce
Dominika Stropkovičová
16.12.2017 21:09je naozaj vyborna! dakujem za recept
Peter Maňák
28.10.2017 21:39Vyzerá zaujímavo, za štrúdľou som celý pojašený :)
Ingrid Šimoniková
21.10.2017 14:30úžasne vyzerá , túto kombináciu milujem a štrúdla je proste najlepšia
Táňa Slahučková
27.09.2017 23:04Štrúdľa nie je moja šálka kávy, vždy zjem len chrumkavý konček a vnútro prenechám rodinke :)
Ivana Goliašová
08.09.2017 07:52Wow, mňam
Marta Bujdošová
07.09.2017 13:52makovo - visnovu milujem, ale strudla ssa robi z tahaneho a nie listkoveho cesta, ta je ta prava ozaj chutna, tej sa nic nevyrovna a vyborna je aj jablkovo - kupicova a tvarohova, mnam ...
Jana Uhrová
06.09.2017 21:25maková štrúdla je výborná klasika, mňam
Soňa Horáčková
06.09.2017 15:27mňam, makovú štrúdľu s višňami robievame, je fantastická a všetkým nám chutí :)
Helena Zobková
06.09.2017 14:49Mak u nás všetci zbožňujú, robím to skoro úplne tak, len dávam čerešne, nakoľko máme vlastný kompót. S višňami je iste lepší, pre ich trpkastú chuť. Keď ma časovo nesúri, tak si radšej pripravím závinové cesto.
Mária Frnová
06.09.2017 10:05štrúdľa je u mňa TOP a táto kombinácia je úplne neodolateľná
Žofia Mažáriová
06.09.2017 07:56štrúdle robievam - i takúto, i orechovo-jablkovú, i tvarohovo-čerešňovú
Milka Damašková
05.09.2017 00:40U nás doma makové recepty idú na odbyt, potrebujeme zvýšiť prísun vápnika...a mimo toho- mak výborne chutí..
Marika Michálková
04.09.2017 20:50Vyzerá úžasne. Milujem kombináciu maku a višní
Mária Maxianová
04.09.2017 19:41zrovna makovú štrúdľu milujem, robím však s čerešňami
janko komada
04.09.2017 17:39makovú štrúdlu mám rád mňamkýýýý
Erika Podskubová
04.09.2017 16:24milujem makové štrúdle a ešte višne k tomu,hneď by som si dala
Mária Terefenková
04.09.2017 15:46Celá naša rodina makové veci miluje a tá štrúdľa plná maku vyzerá výborne.
Pavlína Vaksmundská
04.09.2017 15:19Určite super.. Ja by som dala radšej čerešne .. A robievam takýto koláčik , no skôr rožteky, sú malé , a ako jednohubky , rýchlo zmiznú zo stola..
Mária Chromíková
04.09.2017 13:26Makovú štrúdľu milujem a často aj pečiem.
Lucia Valková
04.09.2017 10:26Čo môže byť krajšie..
benynka
04.09.2017 10:06vyzerá mňamkovo, ja dávam do makovej plnky vždy lekvár aký mám práve otvorený ale ten slivkový s višňami alebo čerešňami musí chutiť super
Soňa Krátka
04.09.2017 08:36toto sú tie pravé, makové...tradičné...mňam
Soňa Kelemenová
04.09.2017 08:35ja ju odporúčam robiť zo štrúdlového cesta..... a tiež je príprava veľmi rýchla
Daniela Bieliková
04.09.2017 08:04Vyzerá fantasticky, makové ja milujem, takéto koláče sú najlepšie, ani krémeš sa im nevyrovná :-)