Pravá jablková sezóna sa síce ešte nezačala, ale letné jablká už pomaly dozrievajú. Nie je tiež na škodu mať v zásobe pár jablkových receptov, aby sme rýchlo vedeli, čo s nimi.
Jablká sú skvelým ovocím do akéhokoľvek koláča. Hodia sa do kysnutého, krehkého ale aj lístkového cesta.
Klasikou, ktorú každý pozná je jablková štrúdľa. Je to v podstate „rýchlovka“, len keby sme tie jablká nemuseli strúhať. Ja vám dnes ukážem recept na štrúdľu, ktorá sa od toho tradičného receptu trochu líši a chuťovo je neodolateľná.
Základom je samozrejme lístkové cesto a jablká. Rozdiel je len v príprave jabĺk, ktoré nebudeme strúhať, ale krájať a aby zmäkli, udusíme ich na masle. Jablká bez škorice? Ani vám sa to určite nezdá, preto škorica nechýba ani v tomto recepte. Spolu s hnedým cukrom vytvorí úžasnú jablkovú masu, ktorou našu netradičnú štrúdľu naplníme. Poďme sa do toho pustiť!
Odporúčame prečítať: Recept: Špenátová štrúdľa s nivou
Budeme potrebovať:
- 1 lístkové cesto
- 6 väčších jabĺk
- citrónová šťava
- 1 ČL škorice
- 100 g hnedého cukru
- 2 PL masla
Postup:
1. Jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme ich šťavou približne z polovice citróna a necháme pár minút odležať. Ak máte čerstvé jablká, ktoré sú ešte dostatočne kyslé, šťavu pridávať nemusíte.
2. Na panvici roztopíme maslo a keď bude panvica dostatočne rozohriata, pridáme nakrájané jablká, posypeme ich škoricou a hnedým cukrom. Všetko dobre premiešame a chvíľu opekáme.
3. Ak sú jablká čerstvé, začnú púšťať veľa vody, preto nie je potrebné žiadnu dolievať. Ak ale práve nie je sezóna jabĺk a sú už trošku vysušenejšie, radšej vodu pridajte.
4. Jablká dusíme aspoň 10 minút, ich objem sa dosť zmenší a hnedý cukor nám ich krásne karamelovo zaobalí. Jablkovú masu necháme úplne vychladnúť, najskôr voľne, potom aj v chladničke. Musí byť úplne studená, lebo inak by nám začala „roztápať“ cesto a všetko by sa to veľmi lepilo.
5. Rúru vyhrejeme na 200°C a pripravíme si plech s papierom na pečenie. Lístkové cesto vyvaľkáme tak, aby pri okrajoch bolo tenšie a v strede trošku hrubšie. Jablkovú masu rozmiestnime len do stredného pásu cesta a „prikryjeme“ ju najskôr jedným koncom cesta a potom aj druhým. Konce stlačíme, aby plnka nevytekala a celú štrúdľu otočíme, aby spojenie cesta bolo na spodku.
6. Rozšľaháme malé vajíčko s troškou mlieka a potrieme ním povrch štrúdle. Nakoniec urobíme do štrúdle niekoľko zárezov, aby sa nám počas pečenia nerozpráskala. Pečieme ju približne 20-30 minút. Ak máte teplovzdušnú rúru, zapnite fúkanie. Cesto sa tak lepšie „nalístkuje“.
Odporúčame prečítať: Ako skladovať jablká, aby vydržali čo najdlhšie?
V porovnaní s klasickou štrúdľou má táto priam obrí rozmer. Preto ju krájame na užšie kúsky a keďže je v nej veľa jablkovej plnky, zasýti vás aj jeden kúsok. Kto nedokáže odolať jablkovo-škoricovej kombinácii, mal by si tento recept určite odložiť. Nie je to klasická štrúdľa, ale skôr dezert, ktorý nájdete aj v kaviarňach.
Prajem vám dobrú chuť!
Barbora Vizváryová