Netradičná štrúdľa z dusených jabĺk

Pravá jablková sezóna sa síce ešte nezačala, ale letné jablká už pomaly dozrievajú. Nie je tiež na škodu mať v zásobe pár jablkových receptov, aby sme rýchlo vedeli, čo s nimi.

 

Jablká sú skvelým ovocím do akéhokoľvek koláča. Hodia sa do kysnutého, krehkého ale aj lístkového cesta.

 

Klasikou, ktorú každý pozná je jablková štrúdľa. Je to v podstate „rýchlovka“, len keby sme tie jablká nemuseli strúhať. Ja vám dnes ukážem recept na štrúdľu, ktorá sa od toho tradičného receptu trochu líši a chuťovo je neodolateľná.

 

Základom je samozrejme lístkové cesto a jablká. Rozdiel je len v príprave jabĺk, ktoré nebudeme strúhať, ale krájať a aby zmäkli, udusíme ich na masle. Jablká bez škorice? Ani vám sa to určite nezdá, preto škorica nechýba ani v tomto recepte. Spolu s hnedým cukrom vytvorí úžasnú jablkovú masu, ktorou našu netradičnú štrúdľu naplníme. Poďme sa do toho pustiť!

 

Odporúčame prečítať: Recept: Špenátová štrúdľa s nivou

 

 Budeme potrebovať:

  • 1 lístkové cesto
  • 6 väčších jabĺk
  • citrónová šťava
  • 1 ČL škorice
  • 100 g  hnedého cukru
  • 2 PL masla

 

Postup:

1. Jablká očistíme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme ich šťavou približne z polovice citróna a necháme pár minút odležať. Ak máte čerstvé jablká, ktoré sú ešte dostatočne kyslé, šťavu pridávať nemusíte.


2. Na panvici roztopíme maslo a keď bude panvica dostatočne rozohriata, pridáme nakrájané jablká, posypeme ich škoricou a hnedým cukrom. Všetko dobre premiešame a chvíľu opekáme.

 

3. Ak sú jablká čerstvé, začnú púšťať veľa vody, preto nie je potrebné žiadnu dolievať. Ak ale práve nie je sezóna jabĺk a sú už trošku vysušenejšie, radšej vodu pridajte.

jablková štrúdľa, netradičná štrúdľa, štrúdľa z dusených jabĺk, jablká a škorica, jablkový dezert

Zdroj: Shutterstock®

4. Jablká dusíme aspoň 10 minút, ich objem sa dosť zmenší a hnedý cukor nám ich krásne karamelovo zaobalí. Jablkovú masu necháme úplne vychladnúť, najskôr voľne, potom aj v chladničke. Musí byť úplne studená, lebo inak by nám začala „roztápať“ cesto a všetko by sa to veľmi lepilo.  


5. Rúru vyhrejeme na 200°C a pripravíme si plech s papierom na pečenie. Lístkové cesto vyvaľkáme tak, aby pri okrajoch bolo tenšie a v strede trošku hrubšie. Jablkovú masu rozmiestnime len do stredného pásu cesta a „prikryjeme“ ju najskôr jedným koncom cesta a potom aj druhým. Konce stlačíme, aby plnka nevytekala a celú štrúdľu otočíme, aby spojenie cesta bolo na spodku.


6. Rozšľaháme malé vajíčko s troškou mlieka a potrieme ním povrch štrúdle. Nakoniec urobíme do štrúdle niekoľko zárezov, aby sa nám počas pečenia nerozpráskala. Pečieme ju približne 20-30 minút. Ak máte teplovzdušnú rúru, zapnite fúkanie. Cesto sa tak lepšie „nalístkuje“.

 

Odporúčame prečítať: Ako skladovať jablká, aby vydržali čo najdlhšie?

jablková štrúdľa, netradičná štrúdľa, štrúdľa z dusených jabĺk, jablká a škorica, jablkový dezert

Zdroj: Shutterstock®

V porovnaní s klasickou štrúdľou má táto priam obrí rozmer. Preto ju krájame na užšie kúsky a keďže je v nej veľa jablkovej plnky, zasýti vás aj jeden kúsok. Kto nedokáže odolať jablkovo-škoricovej kombinácii, mal by si tento recept určite odložiť. Nie je to klasická štrúdľa, ale skôr dezert, ktorý nájdete aj v kaviarňach.

 

Prajem vám dobrú chuť!

jablková štrúdľa, netradičná štrúdľa, štrúdľa z dusených jabĺk, jablká a škorica, jablkový dezert

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto:

Barbora Vizváryová

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

7 komentárov

Mária Chromíková

Mária Chromíková

16.08.2016 21:46

mne najviac chutí tradičná ťahaná štrúdľa,s jablkovo-makovou náplňou.

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

16.08.2016 23:43

vyzerá šikovne, raz-dva je hotová

Vaše meno:

Veronika

Veronika

21.08.2016 22:23

milujem štrúdle a táto vyzerá výborne a určite tak aj chutí :)

Vaše meno:

Adriána Jakubová

Adriána Jakubová

31.08.2016 09:35

tak to určite vyskúšam určite bude chutná

Vaše meno:

Ján

Ján

01.01.2017 01:21

štrúdľa je super

Vaše meno:

Ján

Ján

01.01.2017 01:21

netradičné môže byť dobré

Vaše meno:

Ján

Ján

01.01.2017 01:22

s jablkami je super

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.