Skladovanie potravín môže byť niekedy hotová veda! Totižto, aj keď si myslíte, že všetko máte uskladnené správne, zrazu vám zo skrinky vyletí potravinová moľa a vy máte o zábavu postarané. Moľa je totižto prvým znakom toho, že sa v niektorej skrinke či nádobe nachádzajú jej larvy. Tie sa časom vyliahnu a „zamoria“ väčšie množstvo potravín, ktoré tak zbytočne skončia v koši. A v dobe, keď sa snažíme šetriť a neplytvať jedlom, je to hotová katastrofa.
Nebudeme si klamať, mole sa najčastejšie objavujú v múke. Preto je potrebné vedieť, ako múku skladovať správne. A aj keď sa zdá, že múka vydrží navždy, môže sa pokaziť v prípade, že je vystavená slnečnému žiareniu, kyslíku i vlhkosti.
Ak múku skladujete v pôvodnom papierovom obale, tak verte či nie, do troch mesiacov sa pokazí. Existujú však spôsoby, ako múku skladovať, čím predĺžite jej trvanlivosť.
Pozri aj: Kuchynské oleje – je nesmierne dôležité, ako sa skladujú? Veru, JE!
Zdroj: Depositphotos
Ako skladovať múku
Supermoderným sa stalo skladovanie suchých ingrediencií, ale i cestovín vo vzduchotesných nádobách. Vyzerá to veľmi efektne a hlavne usporiadane a úhľadne. A nielen to, vzduchotesné nádoby pomôžu predĺžiť trvanlivosť mnohých ingrediencií, vrátane múky.
Skladovanie múky vo vzduchotesných alebo sklenených nádobách predĺži jej trvanlivosť až na 10 mesiacov. Siahnite po vákuových nádobách a múka vám v nich vydrží až 2 roky. Samozrejme, to platí v prípade klasickej múky. Nezabúdajte na to, že iné druhy, ako je mandľová múka, špaldová múka, kukuričná múka či pohánková a ryžová múka, majú tendenciu exspirovať rýchlejšie.
Odporúčame: Čo nedávať do pračky? Týchto 7 vecí by sa nemalo v nej prať!
Zdroj: Depositphotos
Skúsili ste dať múku do chladničky či mrazničky?
Áno, aj to je spôsob, ako múku skladovať a predĺžiť tak jej výdrž. Hovorí sa, že pri skladovaní v chladničke múka vydrží až jeden rok. Avšak, aby ste predišli jej navlhnutiu, je potrebné presypať ju do vzduchotesnej nádoby.
Máte vo zvyku nakupovať múku vo veľkom? Najrozumnejšou voľbou je uskladnenie v mrazničke. Zmrazená múka má neobmedzenú trvanlivosť, teda keď je uložená vo vzduchotesnej nádobe a s vákuovým tesniacim systémom. Je potrebné z nádoby odstrániť čo najväčšie množstvo vzduchu, aby sa zachovala čerstvosť múky. Po jej vybratí z mrazničky ju najskôr nechajte zohriať na izbovú teplotu a až tak ju začnite používať.
Neprehliadni: Senecio rowleyanus alebo starček – plazivý sukulent v tvare guľôčok, ktorý si zamiluješ!