Vybavujú sa nám ešte z detstva, kedy nám ich piekli naše staré mamy a ich lákavá vôňa sa niesla celou uličkou. Priznajme si, kto by odolal tomuto mimoriadne chutnému a jednoduchému dezertu?
Štrúdľa je výborná na mnoho spôsobov.
Poďme si preto v dnešných receptoch predstaviť tri najlepšie plnky, s ktorými bude vaša štrúdľa jednoducho neodolateľná.
Základom dobrej štrúdle je krehké cesto. Najlepšie je, samozrejme, vypracovať si toto cesto vlastnoručne. V prípade časovej tiesne je však možné použiť i vopred pripravené lístkové cesto, ktoré už len vyvaľkáme.
Na štrúdľové cesto budeme potrebovať (dávku je možné zdvojnásobiť)
- 250 gramov hladkej múky
- 1 vajíčko
- 150 gramov tuku vhodného na pečenie
- 150 ml mlieka alebo smotany
- olej na potretie plechu, múka na posypanie plechu
- žĺtok na potretie cesta
Postup: Zo surovín vymiešame cesto a necháme ho chvíľu odstáť. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme natenko. Čím bude cesto tenšie, tým bude vaša štrúdľa jemnejšia.
Jablkovo-maková domáca štrúdľa
- 1 kilogram jabĺk
- 1 balík škoricového cukru
- Mletá škorica (podľa potreby a chuti)
- Kryštálový cukor (podľa potreby a chuti)
- Mletý mak (podľa potreby)
Postup: Jabĺčka nastrúhame, dochutíme škoricovým cukrom, kryštálovým cukrom, mletou škoricou a makom. Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a nanášame na pripravené cesto.
Tvarovo-hrozienková domáca štrúdľa
- Jemný odtučnený tvaroh
- Kryštálový cukor (podľa chuti a potreby)
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 žĺtok
- Hrozienka (môžu byť však aj višne či iné ovocie)
Postup: Zmiešame si tvaroh, kryštálový cukor, vanilkový cukor, hrozienka. Žĺtok pridáme ako posledný po finálnom dochutení. Všetky ingrediencie zmiešame dokopy a nanášame na pripravené cesto.
Orechovo-višňová domáca štrúdľa
- 250 gramov pomletých orechov
- 1 menšie balenie zaváraných višní
- 3 PL masla
- 1 balenie vanilkového cukru
- Kryštálový cukor (podľa chuti a potreby)
Postup: Na cesto nasypeme mleté orechy zmiešané s kryštálovým a vanilkovým cukrom, ktoré pokvapkáme rozpustených maslom. Navrch pridáme vykôstkované višne a štrúdľu zavinieme.
Plniek do štrúdlí je mnoho a fantázii sa medze nekladú. Dúfame však, že sa vám naše recepty na štrúdle osvedčia a budú vám chutiť. Tu stačí už popriať iba jedno. Dobrú chuť!
Otázka pre vás:
Máte radi štrúdľu? Ktorá plnka je vaša obľúbená?
www.ifood.tv, www.chow.com, www.cycling-tours-in-hungary.com
www.ocado.com, www.itsarushworld.wordpress.com, www.andys-pizza.com