Povedzte áno tomuto jednoduchému jesennému dezertu, ktorý si získa vaše chuťové poháriky. To vám vieme zaručiť. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať komplikovaný, postačí vám iba nejaký extra čas v kuchyni a chuť do pečenia. Chrumkavé lístkové cesto plnené korenenými jablkami so škoricovým cukrom. Jednoduché, mäkké, sladké, chutné a škoricové. Čo sa nedá na tom nemilovať?
Tento recept je vhodný aj pre vegánov, teda neobsahuje žiadne vajcia, mlieko či iné zložky živočíšneho pôvodu. V podstate vám postačí iba 5 hlavných ingrediencií. Ideálna pochúťka na jeseň.
Toto vyskúšajte: Jesenný Aperol Spritz – tento parádny drink si budeš vychutnávať celú jeseň!
Na rozdiel od prípravy klasického jablkového koláča tu nenájdete žiadne vaľkanie alebo prílišné umývanie riadu. Všetko, čo musíte urobiť, je obaliť jablká v plátkoch lístkového cesta. No dobre, ešte pár krokov tam je, ale nič, čo by ste hravo nezvládli. Poďme si ich pripraviť.
Recept na vegan karamelové jablká v lístkovom ceste
Ingrediencie:
- 2 pláty lístkového cesta
- 30 g kryštálového / trstinového cukru
- 2 vrchovaté lyžičky mletej škorice
- 4 veľké jablká
- Rastlinné mlieko
- Vegánska karamelová omáčka (voliteľné)
Bude vás zaujímať: Jablkovo-škoricové kolieska: TOP jesenný snack z jabĺk, ktorý musíš vyskúšať!
Postup:
- Rúru predhrejte na 180°C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Plátky lístkového cesta vyvaľkajte pomocou valčeka naplocho, aby ste odstránili všetky záhyby v ceste.
- Pomocou rezača na pizzu alebo noža vyrežte prúžky do hrúbky asi 2 cm. Cesto dajte nabok.
- V miske zmiešajte cukor a mletú škoricu.
- Umyté jablká nakrájajte na hrubšie plátky. V strede každého plátku vykrojte kruh, takže tvar jablka bude pripomínať donut. Jablká obaľte v škoricovom cukre.
- Prúžky lístkového cesta omotajte okolo každého plátku jablka, kým jablko nie je úplne zakryté.
- Vrch potrite rastlinným mliekom a posypte ešte škoricovým cukrom.
- Takto pripravené jablká poukladajte na vystlaný plech. Pečte 12 – 15 minút alebo kým cesto nie je zlatohnedé. Po upečení jablká vyberte a nechajte vychladnúť na plechu.
Neprehliadnite: Jesenná cukráreň: Jablkový zákusok s čokoládovou polevou
Tip na servírovanie
Čerstvo upečené jablká môžete servírovať s karamelovou polevou, ktorú si môžete zakúpiť už hotovú alebo skúsiť tento jednoduchý recept na domáci karamel.
Zdroj úvodnej fotky: TIKTOK / @littleblogofvegan