Zabudni na tabletky: Vyskúšaj tieto overené liečivé recepty z jabĺk!

Nie je nijakým tajomstvom, že ovocie je liek. Ak ste však z tých, ktorí síce ovocie pravidelne konzumujú, ale pri prvom náznaku bolesti či inej ťažkosti aj tak radšej siahnu po ružovej tabletke, skúste to tentokrát úplne inak! Zozbierali sme totiž pre vás tipy na liečivé recepty z jabĺk, ktoré rozhodne nie sú len výmyslom z dlhej chvíle, naopak, už mnohým ľuďom sa ako liek skutočne osvedčili. Pozrite sa, ako jednoducho si môžete z obľúbeného ovocia spraviť účinný liek!

Veľký krok k zdraviu

O tom, že už jablká samotné sú liekom, niet žiadnych pochýb. Veď obsahujú veľké množstvo vlákniny, vitamínu C, vzácny pektín, kyselinu jablčnú aj vínnu a v neposlednom rade nenasýtené mastné kyseliny, horčík, draslík, karotény a železo. Vďaka tomu všetkému, čo jablko ukrýva nielen pod šupkou, ale aj v nej, nám už konzumácia dvoch jabĺk denne dokáže pomôcť znížiť vysoký krvný tlak, hladinu cholesterolu aj krvných tukov. Okrem toho jablká výrazne posilňujú imunitu a srdcovo-cievny systém, stabilizujú hladinu cukru v krvi, spevňujú cievy, predovšetkým slabé žily, prečisťujú črevá a dokonca posilňujú ďasná.

 

Či už ich konzumujete len také samotné alebo ako súčasť kaší, jogurtov či iných  zdravých dobrôt, určite robíte dobre. K tomu všetkému vám však pridáme aj niekoľko liečivých receptov, založených práve na jablkách. Nech sa páči, čítajte ďalej!

 

Odporúčame: Čo s nazbieranými šípkami? Predstavujeme ti TOP recepty zo šípok!

jablko ako liek

Zdroj: Shutterstock®

Proti hnačke

Pri hnačke vám pomôže jablková kaša, ktorú si pripravíte naozaj rýchlo a jednoducho. Stačí si najemno nastrúhať dve jablká, pridať za lyžičku hnedého cukru a štipku škorice. Túto zmes priveďte k varu, avšak pomaly, na miernom ohni a za stáleho miešania. Keď začne zmes vrieť, odstavte hrniec a nechajte kašu vychladnúť. Pri hnačke ju konzumujte trikrát denne, skladujte v chladničke.

Proti kašľu

Ak vás trápi prechladnutie, kašeľ alebo zápal hrdla, stavte na tento liek. Pripravte si najemno nastrúhané väčšie jablko, k tomu pridajte pol hlavičky feniklu a zalejte v hrnci zhruba 100 ml vody. Zmes priveďte k varu, za stáleho miešania následne varte desať až pätnásť minút a nechajte vychladnúť. Keď je zmes vlažná až teplá, pridajte pol lyžice medu a pol lyžice jablčného octu. Všetko dokopy dôkladne vymiešajte a užívajte po lyžiciach, kým ťažkosti neustúpia.

prečo jesť jablká

Zdroj: Shutterstock®

Proti nervozite

Ak cítite vnútorné napätie, stres či nervozitu, stačí, keď si jedno väčšie jablko nakrájate na menšie kúsky a uvaríte v 300 ml vody. Následne hrniec prikryte a nechajte lúhovať pätnásť až dvadsať minút. Nápoj preceďte a pite v priebehu celého dňa a to buď teplý alebo studený.

Proti nespavosti

Tentoraz, pre zmenu, využijete predovšetkým jablkové šupky, z ktorých si uvarte čaj z dvoch lyžíc šupiek a popíjajte každý večer, pred spaním. Avšak pozor, jablkové šupky by mali byť usušené, čiže si ich len uložte na plech, vystlaný papierom na pečenie a sušte v rúre asi pri 70 °C. Čaj potom lúhujte približne desať minút, pred pitím si doň pridajte aj za lyžičku medu.

 

Inšpiruj sa: Pradávna bobuľka s liečivou silou! Čo obsahujú a prečo jesť drienky?

čo pomáha pri hnačke

Zdroj: Shutterstock®

Proti záhe

Ak vás páli záha, vyskúšajte jablkovú pastu. Jedno jablko, ideálne zelené, si najemno nastrúhajte, pridajte trošku strúhanky a jednu až dve lyžice jablčného octu. Vznikne vám hladká pasta – ak je príliš riedka, pridajte strúhanku, ak hustá, jablčný ocot. Užívajte štyri polievkové lyžice pasty denne.

Ako pri každom druhu ovocia a zeleniny, aj tu platí, že oveľa lepšou voľbou bude siahnuť po jablkách z vlastnej úrody alebo zakúpených priamo od bio pestovateľa, nakoľko obrovské až výstavné kusy jabĺk z bežných predajní môžu spôsobovať alergie, podráždenie pokožky a v konečnom dôsledku škodiť pečeni. Čiastočne si v takomto prípade môžete pomôcť tým, že jablko pred konzumáciou dôkladne umyjete v horúcej vode a napokon ešte prepláchnete v studenej.

Vyskúšaj: Dá sa určiť povaha človeka podľa obľúbenej farby? Zisti viac!

5 komentárov
Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

03.11.2018 09:42

Na jabĺčka nedáme dopustiť, odteraz o to viac.

Vaše meno:

Mária Chromíková

Mária Chromíková

03.11.2018 11:57

Jablka sú naše ovocie majú veľa profitov.

Vaše meno:

Pavlína Vaksmundská

Pavlína Vaksmundská

03.11.2018 12:39

To sú dobré recepty.. Jablčka mám veľmi rada. Ale len tak zjesť , nakrájať si na mesiačiky ,a namiesto chipsov - mňaaam .. Skúsim určite jeden z týchto receptov , čaj by som skúsila aj hned.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

04.11.2018 08:03

Jablko je naše najobyčajnejšie a pritom najvzácnejšie ovocie, máme ich veľmi radi

Vaše meno:

Ingrid Šimoniková

Ingrid Šimoniková

04.11.2018 08:46

jablčka milujem a v článku sú skvelé tipy ,ktoré som nepoznala dakujem

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE