Aj vy zbožňujete sladké jablká, prípadne jemne kyslasté, ale stále chrumkavé, svieže a hlavne zdravé? Jeseň patrí aj týmto fantastickým plodom, hoci, samozrejme, dnes sú v obchodoch jabĺčka dostupné celoročne. Toto skvelé tunajšie ovocie je bohaté na cennú vlákninu, okrem toho má aj dosť vitamínu C, niektorých vitamínov B a minerálnych látok. Oplatí sa na ňom pochutnať hoc aj každý deň.
Avšak, raz za čas nie je na škodu pripraviť si z jabĺk aj nejaké šťavnaté jablkové koláče. Máte svoje overené recepty na dobroty z jabĺčok? Ak hľadáte nejaké jednoduché recepty, máme pre vás mnoho inšpirácií. Vyskúšate jednoduché jablkové koláčiky s posýpkou, krehké jablkové rezy, jablkové ružičky alebo nejaké iné múčniky?
Alebo si trúfnete na tradičnú ťahanú štrúdľu s jablkami? Možností je mnoho a všetky sa oplatí vyskúšať. Recepty na tie najlepšie jablkové koláče nájdete nižšie. Dajte nám v komentároch vedieť, ktoré ste skúsili vy!
Rýchly jablkový koláč s vlašskými orechmi
Ingrediencie na prípravu jablkového koláča:
-
1 hrnček nastrúhaných jabĺk
- 3 vajcia
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 hrnček mletých vlašských orechov
- 1/2 hrnčeka oleja
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
Postup: Jablká nastrúhame nahrubo. Vajcia vo väčšej miske zmiešame s cukrom a vyšľaháme do peny. Potom pridáme múku, v ktorej sme zamiešali prášok do pečiva. Premiešame a pridáme olej. Opäť premiešame a pridáme škoricu, jablká a orechy.
Dôkladne vymiešame cesto. Pripravené cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Po upečení a ochladnutí môžeme posypať práškovým cukrov, poliať rozpustenou čokoládou alebo natrieť obľúbeným džemom.
Odporúčame: TOP jedlá z fazule! Ako ju pripraviť zdravo a chutne?
Zdroj: Depositphotos
Jablkové ruže z lístkového cesta
Zoznam surovín:
-
1 balíček vyvaľkaného lístkového cesta
- 2 jablká
- šťava z citróna
- 4 PL džemu (napr. marhuľového)
- mletá škorica
- práškový cukor na posypanie
Postup: Umyté jablká zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké mesiačiky. Dáme ich do misky a zalejeme vodou. Pridáme šťavu z citróna a dáme na 3 minúty do mikrovlnky. Následne scedíme. Lístkové cesto rozprestrieme a ešte trochu povaľkáme, aby bolo naozaj tenké. Potom ho narežeme na obdĺžniky.
Každý obdĺžnik cesta potrieme džemom a na jeden dlhý okraj naukladáme plátky jabĺk. Tie posypeme škoricou. Druhý dlhý okraj cesta, na ktorom nie sú jablká, preložíme cez jablká a zrolujeme do ružičky. Pripravené jablkové ružičky poukladáme do plechu na muffiny a upečieme pri teplote 190 °C asi 30 až 40 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Krehké jablkové rezy
Ingrediencie:
-
500 g polohrubej múky
- 250 g masla
- 3 PL krupice
- 3 PL mlieka
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- na náplň – 1,5 kg jabĺk, 12 PL krupice, 3 vanilkové pudingy v prášku
Postup: Zo surovín vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na dva diely. Potom si pripravíme náplň. Jablká nastrúhame na tenké plátky a premiešame s cukrom a práškovým pudingom. Jeden diel cesta rozvaľkáme a uložíme ho na dno plechu s papierom na pečenie.
Na cesto navrstvíme jablkovú zmes a prikryjeme druhým dielom cesta, ktorý sme si taktiež rozvaľkali. Pečieme pri teplote 175 °C asi 30 až 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť a potom posypeme práškovým cukrom a nakrájame.
Najchutnejší jablkový koláč s mandľovou plnkou
Zoznam surovín:
-
375 g hladkej múky
- 1 PL krupicového cukru
- štipka soli
- 225 g studeného masla
- 120 ml studenej vody
- 30 ml jablkového octu
- 1 vajce na potretie
Suroviny na mandľovú plnku:
-
180 g masla izbovej teploty
- 150 g kvalitného medu
- 250 g mandľovej múky
- 3 vajcia izbovej teploty
- 1 ČL vanilkovej pasty
- 1/2 ČL soli
- 5 – 6 jabĺk
- šťava z 1 citróna
Postup: Múku zmiešame s cukrom a soľou. Pridáme pokrájané maslo a vypracujeme na mrveničku. V menšej miske si zmiešame vodu s octom. Zmes začneme po lyžičkách pridávať k mrveničke a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Cesto uložíme do formy s veľkosťou asi 23 x 23 cm a utlačíme do bokov. Na okrajoch môžeme vytvoriť ozdobné vlnky. Cesto s formou odložíme do chladničky. Medzitým si pripravíme mandľovú plnku. Maslo zmiešame s medom a pridáme mandľovú múku, vajce, vanilku, soľ. Vymiešame a rovnomerne navrstvíme na cesto.
Dáme opäť chladiť a medzitým si jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Následne ich striedavo kolmo na seba poukladáme na mandľovú plnku. Jablkový koláč pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút. Potom pečieme ďalších 20 minút pri teplote 180 °C. Necháme ochladnúť a pokrájame.
Odporúčame: TOP recepty s kyslou kapustou – 7 pochúťok, ktoré musíš túto jeseň vyskúšať
Zdroj: Depositphotos
Jablková štrúdľa z ťahaného cesta
Ingrediencie na cesto:
-
400 g hladkej múky
- 1 štipka soli
- 3 PL slnečnicového oleja
- 1 vajce
- 150 ml vody
Suroviny na plnku:
-
trochu hrozienok namočených v rume
- 800 g jabĺk
- šťava z 1/2 citróna
- 1/2 ČL mletej škorice
- 120 g kryštálového cukru
- 50 g strúhanky
- 50 g masla na opraženie strúhanky
- 50 g masla na potretie štrúdle
Postup: Hrozienka necháme odležať v rume. Ingrediencie na cesto zmiešame a vypracujeme hladké a elastické cesto. Následne ho spracovávame rukami aspoň 15 minút, aby sme získali požadovanú konzistenciu. Potom cesto dáme do vymastenej misky a pootáčame ho, aby sa v oleji obalilo. Dáme do chladničky na 30 minút.
Medzitým si ošúpeme jablká a nakrájame ich na malé kocky. Pridáme k nim citrónovú šťavu, cukor, škoricu a premiešame. Na panvici si opražíme strúhanku na masle. Cesto rozvaľkáme tenký plát. Vysypeme si ho múkou a začneme ťahať zo všetkých strán, aby bolo úplne tenučké.
Na vyťahané cesto nasypeme opraženú strúhanku, okraje vynecháme. Potom navrstvíme jablkovú zmes a scedené hrozienka. Štrúdľu rolujeme pomocou obrusu a uložíme ju na plech s papierom na pečenie. Potrieme rozpusteným maslom a dáme upiecť pri teplote 190 °C dozlatista (asi 20 až 25 minút). Po ochladnutí posypeme práškovým cukrom a nakrájame na hrubšie kúsky.
Jablkové koláčiky s posýpkou
Ingrediencie na cesto:
-
500 g polohrubej múky
- 70 g kryštálového cukru
- 200 ml vlažného mlieka
- 1/2 kocky droždia
- 2 vaječné žĺtky
- 100 g tuku
- trochu soli
Suroviny na jablkový náplň:
-
1 kg jabĺk
- 100 g kryštálového cukru
- 1 KL vanilkového pudingu
Suroviny na posýpku:
-
100 g hrubej múky
- 100 g cukru
- 1 PL masla
Postup: Najskôr si pripravíme kvások z trochy vlažného mlieka, lyžice cukru a namrveného droždia. Necháme ho vzísť. Potom si v miske zmiešame múku, cukor, zvyšok mlieka, tuk, žĺtky, soľ a pridáme aj kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi hodinu.
Pripravíme si jablkovú náplň. Očistené jablká nastrúhame, zmiešame s cukrov a povaríme asi 10 minút. Necháme vychladnúť a do zmesi vmiešame vanilkový puding. Pripravíme si aj posýpku zmiešaním múky, cukru a masla.
Nakysnuté cesto si rozdelíme na menšie guličky a uložíme ich na vymastený plech. Rukou do nich urobíme jamku a do každej jamky dáme jablkový zmes. Posypeme pripravenou posýpkou. Jablkové koláčiky pečieme pri teplote 180 °C dozlatista.
Obrátený jablkový koláč
Zoznam surovín – jedna vrstva:
-
1 kg jabĺk
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček škoricového cukru
Zoznam surovín – druhá vrstva:
-
5 vajec
- 200 g práškového cukru
- 250 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 dl oleja
- 1 dl teplej vody
- 1 PL kakaa
Plnka:
-
3 Zlaté klasy
- 750 ml mlieka
- 250 g masla
- 150 g cukru
- čokoláda
Postup: Jablká nastrúhame a zmiešame s vanilkovým a škoricovým cukrom. Potom ich trochu vyžmýkame. Následne ich navrstvíme na plech s papierom na pečenie. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, potom pridáme vodu, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a sneh z bielkov.
Cesto vylejeme na jablká a upečieme (pri 180 °C asi 30 minút). Upečený koláč otočíme. Z mlieka a Zlatých klasov uvaríme puding a necháme ochladnúť. Potom vymiešame s cukrom a maslom. Pripravenú plnku navrstvíme na jablkovú vrstvu. Keď je jablkový koláč hotový, môžeme ešte poliať čokoládou alebo posypať kakaom či nastrúhanou čokoládou.