Vynikajúce jablkové koláče – TOP 7 receptov na sladké dobroty z jabĺčok

Aj vy zbožňujete sladké jablká, prípadne jemne kyslasté, ale stále chrumkavé, svieže a hlavne zdravé? Jeseň patrí aj týmto fantastickým plodom, hoci, samozrejme, dnes sú v obchodoch jabĺčka dostupné celoročne. Toto skvelé tunajšie ovocie je bohaté na cennú vlákninu, okrem toho má aj dosť vitamínu C, niektorých vitamínov B a minerálnych látok. Oplatí sa na ňom pochutnať hoc aj každý deň. 

Avšak, raz za čas nie je na škodu pripraviť si z jabĺk aj nejaké šťavnaté jablkové koláče. Máte svoje overené recepty na dobroty z jabĺčok? Ak hľadáte nejaké jednoduché recepty, máme pre vás mnoho inšpirácií. Vyskúšate jednoduché jablkové koláčiky s posýpkou, krehké jablkové rezy, jablkové ružičky alebo nejaké iné múčniky?

Alebo si trúfnete na tradičnú ťahanú štrúdľu s jablkami? Možností je mnoho a všetky sa oplatí vyskúšať. Recepty na tie najlepšie jablkové koláče nájdete nižšie. Dajte nám v komentároch vedieť, ktoré ste skúsili vy!

Rýchly jablkový koláč s vlašskými orechmi

Ingrediencie na prípravu jablkového koláča:

  • 1 hrnček nastrúhaných jabĺk

  • 3 vajcia
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček mletých vlašských orechov
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice

Postup: Jablká nastrúhame nahrubo. Vajcia vo väčšej miske zmiešame s cukrom a vyšľaháme do peny. Potom pridáme múku, v ktorej sme zamiešali prášok do pečiva. Premiešame a pridáme olej. Opäť premiešame a pridáme škoricu, jablká a orechy.

Dôkladne vymiešame cesto. Pripravené cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme pri teplote 180 °C asi 40 minút. Po upečení a ochladnutí môžeme posypať práškovým cukrov, poliať rozpustenou čokoládou alebo natrieť obľúbeným džemom. 

Odporúčame: ​TOP jedlá z fazule! Ako ju pripraviť zdravo a chutne?

Jablkové ruže z lístkového cesta

Zoznam surovín:

  • 1 balíček vyvaľkaného lístkového cesta

  • 2 jablká
  • šťava z citróna
  • 4 PL džemu (napr. marhuľového)
  • mletá škorica
  •  práškový cukor na posypanie

Postup: Umyté jablká zbavíme jadrovníkov a nakrájame na tenké mesiačiky. Dáme ich do misky a zalejeme vodou. Pridáme šťavu z citróna a dáme na 3 minúty do mikrovlnky. Následne scedíme. Lístkové cesto rozprestrieme a ešte trochu povaľkáme, aby bolo naozaj tenké. Potom ho narežeme na obdĺžniky.

Každý obdĺžnik cesta potrieme džemom a na jeden dlhý okraj naukladáme plátky jabĺk. Tie posypeme škoricou. Druhý dlhý okraj cesta, na ktorom nie sú jablká, preložíme cez jablká a zrolujeme do ružičky. Pripravené jablkové ružičky poukladáme do plechu na muffiny a upečieme pri teplote 190 °C asi 30 až 40 minút. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Krehké jablkové rezy

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky

  • 250 g masla
  • 3 PL krupice
  • 3 PL mlieka
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • na náplň – 1,5 kg jabĺk, 12 PL krupice, 3 vanilkové pudingy v prášku

Postup: Zo surovín vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na dva diely. Potom si pripravíme náplň. Jablká nastrúhame na tenké plátky a premiešame s cukrom a práškovým pudingom. Jeden diel cesta rozvaľkáme a uložíme ho na dno plechu s papierom na pečenie.

Na cesto navrstvíme jablkovú zmes a prikryjeme druhým dielom cesta, ktorý sme si taktiež rozvaľkali. Pečieme pri teplote 175 °C asi 30 až 40 minút. Po upečení necháme vychladnúť a potom posypeme práškovým cukrom a nakrájame.

Najchutnejší jablkový koláč s mandľovou plnkou

Zoznam surovín:

  • 375 g hladkej múky

  • 1 PL krupicového cukru
  • štipka soli
  • 225 g studeného masla
  • 120 ml studenej vody
  • 30 ml jablkového octu
  • 1 vajce na potretie

Suroviny na mandľovú plnku:

  • 180 g masla izbovej teploty

  • 150 g kvalitného medu
  • 250 g mandľovej múky
  • 3 vajcia izbovej teploty
  • 1 ČL vanilkovej pasty
  • 1/2 ČL soli
  • 5 – 6 jabĺk
  • šťava z 1 citróna

Postup: Múku zmiešame s cukrom a soľou. Pridáme pokrájané maslo a vypracujeme na mrveničku. V menšej miske si zmiešame vodu s octom. Zmes začneme po lyžičkách pridávať k mrveničke a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky.

Potom cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Cesto uložíme do formy s veľkosťou asi 23 x 23 cm a utlačíme do bokov. Na okrajoch môžeme vytvoriť ozdobné vlnky. Cesto s formou odložíme do chladničky. Medzitým si pripravíme mandľovú plnku. Maslo zmiešame s medom a pridáme mandľovú múku, vajce, vanilku, soľ. Vymiešame a rovnomerne navrstvíme na cesto.

Dáme opäť chladiť a medzitým si jablká očistíme a nakrájame na tenké plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Následne ich striedavo kolmo na seba poukladáme na mandľovú plnku. Jablkový koláč pečieme pri teplote 200 °C asi 20 minút. Potom pečieme ďalších 20 minút pri teplote 180 °C. Necháme ochladnúť a pokrájame. 

Odporúčame: ​TOP recepty s kyslou kapustou – 7 pochúťok, ktoré musíš túto jeseň vyskúšať

Jablková štrúdľa z ťahaného cesta

Ingrediencie na cesto:

  • 400 g hladkej múky

  • 1 štipka soli
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 1 vajce
  • 150 ml vody

Suroviny na plnku:

  • trochu hrozienok namočených v rume

  • 800 g jabĺk
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 120 g kryštálového cukru
  • 50 g strúhanky
  • 50 g masla na opraženie strúhanky
  • 50 g masla na potretie štrúdle

Postup: Hrozienka necháme odležať v rume. Ingrediencie na cesto zmiešame a vypracujeme hladké a elastické cesto. Následne ho spracovávame rukami aspoň 15 minút, aby sme získali požadovanú konzistenciu. Potom cesto dáme do vymastenej misky a pootáčame ho, aby sa v oleji obalilo. Dáme do chladničky na 30 minút.

Medzitým si ošúpeme jablká a nakrájame ich na malé kocky. Pridáme k nim citrónovú šťavu, cukor, škoricu a premiešame. Na panvici si opražíme strúhanku na masle. Cesto rozvaľkáme tenký plát. Vysypeme si ho múkou a začneme ťahať zo všetkých strán, aby bolo úplne tenučké.

Na vyťahané cesto nasypeme opraženú strúhanku, okraje vynecháme. Potom navrstvíme jablkovú zmes a scedené hrozienka. Štrúdľu rolujeme pomocou obrusu a uložíme ju na plech s papierom na pečenie. Potrieme rozpusteným maslom a dáme upiecť pri teplote 190 °C dozlatista (asi 20 až 25 minút). Po ochladnutí posypeme práškovým cukrom a nakrájame na hrubšie kúsky.

Jablkové koláčiky s posýpkou

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g polohrubej múky

  • 70 g kryštálového cukru
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 1/2 kocky droždia
  • 2 vaječné žĺtky
  • 100 g tuku
  • trochu soli

Suroviny na jablkový náplň:

  • 1 kg jabĺk

  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 KL vanilkového pudingu

Suroviny na posýpku:

  • 100 g hrubej múky

  • 100 g cukru
  • 1 PL masla

Postup: Najskôr si pripravíme kvások z trochy vlažného mlieka, lyžice cukru a namrveného droždia. Necháme ho vzísť. Potom si v miske zmiešame múku, cukor, zvyšok mlieka, tuk, žĺtky, soľ a pridáme aj kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi hodinu.

Pripravíme si jablkovú náplň. Očistené jablká nastrúhame, zmiešame s cukrov a povaríme asi 10 minút. Necháme vychladnúť a do zmesi vmiešame vanilkový puding. Pripravíme si aj posýpku zmiešaním múky, cukru a masla.

Nakysnuté cesto si rozdelíme na menšie guličky a uložíme ich na vymastený plech. Rukou do nich urobíme jamku a do každej jamky dáme jablkový zmes. Posypeme pripravenou posýpkou. Jablkové koláčiky pečieme pri teplote 180 °C dozlatista.

Obrátený jablkový koláč

Zoznam surovín – jedna vrstva:

  • 1 kg jabĺk

  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček škoricového cukru

Zoznam surovín – druhá vrstva:

  • 5 vajec

  • 200 g práškového cukru
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 dl oleja
  • 1 dl teplej vody
  • 1 PL kakaa

Plnka:

  • 3 Zlaté klasy

  • 750 ml mlieka
  • 250 g masla
  • 150 g cukru
  • čokoláda

Postup: Jablká nastrúhame a zmiešame s vanilkovým a škoricovým cukrom. Potom ich trochu vyžmýkame. Následne ich navrstvíme na plech s papierom na pečenie. Žĺtky vyšľaháme s cukrom, potom pridáme vodu, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva a sneh z bielkov.

Cesto vylejeme na jablká a upečieme (pri 180 °C asi 30 minút). Upečený koláč otočíme. Z mlieka a Zlatých klasov uvaríme puding a necháme ochladnúť. Potom vymiešame s cukrom a maslom. Pripravenú plnku navrstvíme na jablkovú vrstvu. Keď je jablkový koláč hotový, môžeme ešte poliať čokoládou alebo posypať kakaom či nastrúhanou čokoládou. 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.