Ako upiecť tekvicu 3x inak, aby z nej bola jesenná delikatesa?

Pečená tekvica

O tekvice v jesennom období nie je núdza a možno ich kúpiť v každom obchode, na trhu alebo si ich veľmi ľahko dopestujete aj vo vlastnej záhradke. Jesť tekvice, a to akékoľvek, sa naozaj oplatí, pretože sú veľmi dobré pre naše zdravie. Preto ju odborníci na zdravú výživu naozaj odporúčajú zaradiť do jedálnička každému z nás. Ak potrebujete tip na to, ako ju pripraviť, máme pre vás hneď tri! 

Reklama

Málo kalórií, veľa vitamínov

Predtým než vám prezradíme tri vynikajúce recepty na pečenú tekvicu, vás trochu poučíme o jej nutričnom zložení. Tekvice sú z viac ako 90 percent voda, preto sú relatívne skúpe na kalórie, no naopak sú veľmi bohaté na vitamíny, najmä vitamín A, čo znamená lepší zrak. Tekvica tiež obsahuje mnohé potrebné minerály a nezabúdajme ani na antioxidanty bojujúce proti zákerným chronickým ochoreniam

Pozor, keď budete vydlabávať vnútro tekvice, v žiadnom prípade nevyhoďte ani tekvicové semienka. Tie si upečte v rúre, pretože aj táto časť tekvice je nesmierne zdravá a chutná! Ak teda chcete mať zdravšie ja, zaobstarajte si tekvicu a pripravte si ju na jeden z týchto spôsobov.

Tekvica so škoricou a jogurtovou omáčkou

Na tento recept podľa Drizzle & Dip budeme potrebovať:

  • 1,5 kg tekvice
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 100 ml olivového oleja

Na koriandrovú omáčku:

  • 50 g čerstvého koriandra
  • 20 g opražených tekvicových semienok
  • 1 rozpučený strúčik cesnaku

Na jogurtovú omáčku:

  • 1 grécky jogurt
  • 2 lyžičky – 2 lyžice čili omáčky (množstvo podľa vlastnej chuti)
Reklama

Postup prípravy:

  1. Rúru si predohrejeme na 220 stupňov a tekvicu zbavíme semienok a pokrájame na stredne hrubé mesiačiky.
  2. Vo veľkej mise si zmiešame polovicu oleja, tekvicové kúsky a škoricu. Poriadne premiešame. Kúsky tekvice dáme na plech s papierom na pečenie, ešte trocha pokvapkáme olejom a osolíme a okoreníme. Pečieme v rúre 40 – 60 minút, a to podľa veľkosti tekvíc. 
  3. Do mixéra si dáme cesnakový strúčik, koriander, trocha soli a 4 lyžice olivového oleja. Rozmixujeme na koriandrovú omáčku.
  4. Jogurtovú omáčku si pripravíme zmiešaním jogurtu a čili omáčky.
  5. Po dopečení tekvice si pripravíme tekvicové semienka. Rúru stiahneme na 180 stupňov a semienka dáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme asi 8 minút dozlatista.
  6. Tekvicu podávame jemne poliatu oboma omáčkami a posypanú semienkami. Môžete podávať aj mierne vychladnuté na mixe šalátových listov.

Tekvica so škoricou a jogurtovou omáčkou
pinterest.com/DrizzleandDip

Tekvica s feta syrom a medom

Na tento recept podľa Recipe Tin Eats  budeme potrebovať:

  • 1 kg tekvice
  • 1 červenú cibuľu
  • 50 g vlašských orechov
  • 3 lyžice javorového sirupu (alebo medu)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžicu drveného čili
  • soľ, korenie

Na posypanie:

  • 100 g feta syru
  • posekanú petržlenová vňať

Postup prípravy:

  1. Rúru si predohrejeme na 200 stupňov, tekvicu zbavíme semienok a pokrájame na stredné kocky. Semienka umyjeme pod tečúcou vodou.
  2. Kocky tekvice, tekvicové semienka, červenú cibuľu na 12 mesiačikov a sporadicky posekané orechy dáme na plech s papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a javorovým sirupom. Plech mierne ponadhadzujeme, aby sa olej a sirup dostali všade. Napokon posypeme čili, soľou a korením a dáme piecť na 25 minút, po 15 minútach plech mierne ponadhazujeme. 
  3. Vytiahneme z rúry, posypeme fetou a petržlenovou vňaťou a podávame teplé.

Tekvica s feta syrom a medom
pinterest.com/recipetin

Tekvica s cesnakom a šalviou

Na tento recept podľa Slow The Cook Down budeme potrebovať:

  • 1 kg tekvice
  • 200 g masla
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 8 – 10 lístkov čerstvej šalvie
  • soľ, korenie

Postup prípravy:

  1. Rúru si predohrejeme na 220 stupňov, tekvicu zbavíme semienok a pokrájame na približne 2-centimetrové mesiačiky.
  2. Na panvici si roztopíme maslo a pridáme doň posekaný cesnak a nakrájané lístky šalvie nadrobno. Premiešame a odstavíme z ohňa.
  3. Vo veľkej mise si zmiešame tekvicu so zmesou z masla, osolíme a okoreníme. Premiešame rukami a potom poukladáme tekvicu na plech s papierom na pečenie.
  4. Pečieme 30 – 40 minút, kým tekvičky pekne nezozlatnú. Podávame ako hlavné jedlo alebo ako prílohu k mäsu či šalátu.

Tekvica s cesnakom a šalviou
pinterest.com/slowthecookdown

K čomu podávať pečenú tekvicu?

Pečená tekvica sa výborne hodí ako hlavné jedlo pre vegetariánov, ale aj ako atraktívna príloha pre milovníkov mäsa. Jej jemne sladkastá chuť krásne ladí s pikantnými omáčkami, cesnakovým dipom alebo kyslou smotanou. Vďaka svojej univerzálnosti ju ľahko zakomponujete do sviatočného menu aj do rýchlej večere počas týždňa.

Tekvica však nemusí byť len „vedľajším hráčom“. V kombinácii s feta syrom, orechmi alebo bylinkami sa stáva plnohodnotným jedlom, ktoré zasýti a zároveň nezaťaží. Ak ju podáte na listoch rukoly alebo špenátu a doplníte pečenými semienkami, získate moderný a ľahký šalát, ktorý môže nahradiť obed či večeru.

Ďalšie inšpirácie na pečenú tekvicu:

  • Tekvica s rozmarínom a cesnakom – ochuťte ju olivovým olejom, čerstvým rozmarínom a plátkami cesnaku pre voňavú stredomorskú verziu.

  • Sladko-pikantná tekvica s medom a chilli – potrite kúsky medom a pridajte chilli pre sladko-ostrú kombináciu.

  • Parmezánová tekvica so strúhankou – obaľte ju v strúhanke s parmezánom a bylinkami, aby získala chrumkavý obal.

  • Pečená tekvica na orientálny spôsob – dochuťte ju rascou, koriandrom a kurkumou pre exotický nádych.

  • Tekvica so syrom a bylinkami – pred koncom pečenia posypte tekvicu syrom a bylinkami, aby sa premenila na sýte jedlo.

Reklama

Tekvica – hviezda jesennej kuchyne

Tekvica nie je len sezónna surovina, ale skutočný kulinársky poklad, ktorý prináša zdravie aj pestrosť na tanier. Vďaka jej variabilite sa z nej dá pripraviť nespočetné množstvo jedál – od slaných pochúťok až po sladké dezerty. Navyše je ľahko dostupná a cenovo prístupná, čo z nej robí obľúbenú ingredienciu jesenného obdobia.

Ak ju zaradíte do svojho jedálnička, odmení vás nielen chuťou, ale aj množstvom vitamínov a antioxidantov. Či už ju upečiete s bylinkami, skombinujete so syrom alebo využijete do šalátu, vždy dokáže prekvapiť a potešiť. Tekvica si preto zaslúži pevné miesto na každom stole počas chladných jesenných dní.

Zdroj úvodnej fotky: pinterest.com/DrizzleandDip, pinterest.com/recipetin, pinterest.com/slowthecookdown

Aktualizovaný článok: 08.09.2025

0/5 - 0 hlasov

4 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Kristína Sekeráková

Kristína Sekeráková

08.11.2021 17:01

Hmm, začínam byť hladná :-D

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

01.11.2019 19:44

pečená tekvica patrí k jeseni, takisto gaštany a pod.

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

30.10.2019 12:34

Mňam,vyzerá to dobre..

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

30.10.2019 06:22

Rada vyskúšam i tieto variácie, ďakujem!

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE