Aj vy milujete cheesecake? Jednoduchý zákusok, ktorý zvládne pripraviť každý, má milióny fanúšikov po celom svete. V Amerike ho dokonca milujú natoľko, že v posledný júlový deň tento dezert oslavujú počas Národného dňa cheesecakov.
Druhov cheesecakov existuje naozaj nespočetne. Jahodový cheesecake či čokoládový cheesecake sú síce osvedčené klasiky, no tento zákusok má i netradičné podoby. Ako chutí jesenný cheesecake a čo sú jeho hlavné ingrediencie?
V hlavnej úlohe tekvica či batat
Aj keď december už všetci považujeme za zimný mesiac, prvý zimný deň pripadá až na 21. decembra. Dovtedy u nás oficiálne vládne jeseň a my tak máme naozaj veľa času na to, aby sme si pripravili jeden z jesenných cheesekakov, na ktoré nájdete recepty v našej galérii.
Čo môžete očakávať? Každý jesenný cheesecake bude obsahovať jednu alebo viac kľúčových ingrediencií, ktoré pripomínajú jeseň ako žiadne iné. Bude to napríklad skvelá tekvica, zdravý batat alebo nesmrteľné jabĺčko, ale koniec koncov, poďte sa o tom presvedčiť sami. Po prejdení všetkých troch receptov nám nezabudnite zodpovedať anketu pod článkom o tom, ktorý vás oslovil úplne najviac.
Odporúčame: Jednoduchý recept na apple pie: Tento jablkový múčnik budeš milovať!
Galéria: TOP recepty na jesenné cheesecaky
Tekvicový cheesecake
Nič nehovorí jeseň tak ako tekvica. Práve na jeseň ich je prebytok, a tak z nich pripravujeme polievky, omáčky či iné pochúťky. Jednou z nich môže byť aj sladký cheesecake podľa Inside BruCrew Life.
Ingrediencie na cesto:
- 250 g ľubovoľných sušienok (výborné sú zázvorové)
- 6 lyžíc roztopeného masla
- 30 g cukru (voliteľné, ak sú sušienky sladké, netreba)
Ingrediencie na náplň:
- 250 g mascarpone alebo krémového syra
- 125 g trstinového cukru
- 60 g kryštálového cukru
- 60 ml šľahačkovej smotany
- 400 g tekvicového pyré
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 35 g hladkej múky
- 1 lyžica mletej škorice
- 1 lyžica mletého muškátového oriešku
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky pomletých klinčekov
- 3 veľké vajcia
Postup prípravy:
- Rúru si predhrejeme na 165 stupňov, na jej spodok dáme hlbší plech, ktorý naplníme aspoň z polovice vodou. Kruhovú tortovú formu si vystelieme papierom na pečenie.
- Sušienky si rozdrvíme v mikroténovom vrecúšku pomocou valčeka a dôkladne ich obalíme rozpusteným maslom, prípadne s cukrom. Zmes vtlačíme do kruhovej formy.
- Dôkladne si zmiešame mascarpone s oboma druhmi cukru, pridáme tekvicové pyré, múku, vanilku a všetky koreniny. Vymiešame.
- Začneme s pridávaním vajec po jednom. Každé zapracujeme zvlášť. Hotové cesto vylejeme na sušienkový základ do formy a dáme do rúry na 90 minút. Forma musí byť umiestnená nad plechom s vodou.
- Po upečení necháme cheesecake 5 minút postáť a nožom ho po obvode uvoľníme z formy. Necháme ho chladnúť hodinu a potom ho premiestnime do chladničky na niekoľko hodín.
- Cheesecake odstránime z formy a ozdobíme šľahačkou a sušienkami.