Jablká sú priam dokonalou ingredienciou do rôznych múčnikov, koláčov či zákuskov. Pre milovníkov jabĺk sú dozaista veľkou pochúťkou jablkové muffiny či jablková bábovka, dobrou voľbou je však určite i taká jablková štrúdľa či žemľovka s jablkami.
Zabudnúť nemožno ani na jablkové pité, čo je v našich končinách snáď najznámejší múčnik z jabĺk. Rozhodne sa však oplatí skúšať i dobroty z iných krajín. Napríklad i v neďalekom Anglicku majú svoj tradičný jablkový koláč, známy ako apple pie. Čo je to apple pie?
Poznáte jablkový koláč apple pie?
Ide o koláč s jablkovou náplňou z krehkého cesta. Tradičný apple pie sa zvyčajne pripravuje do kruhovej formy na pečenie. Dno sa vystelie cestom, potom nasleduje plnka z jabĺk ochutených citrónovou šťavou, škoricou, prípadne i muškátovým orieškom a vrch sa prikryje buď ďalším cestom, alebo sa pripraví mriežka z pásikov cesta.
Pri pečení apple pie sa tradične používajú čerstvé jablká rôznych odrôd, prípadne aj sušené či konzervované. V rôznych častiach Anglicka sa pripravuje tento chutný koláč vždy trochu inak a s istými obmenami, rovnako existujú i viaceré varianty jeho podávania.
Apple pie sa mnohokrát servíruje s kopčekom zmrzliny, na niektorých miestach sa k nemu dokonca podáva syr čedar. Ak ste už aj vy dostali chuť zahryznúť sa do tejto tradičnej anglickej pochúťky, neváhajte a pripravte si ju v pohodlí domova!
Skús aj: Nepečený zákusok, na ktorý nepotrebuješ vajíčka a ani múku!
Suroviny na krehký apple pie:
Cesto na jablkový koláč:
-
350 g hladkej múky
- 230 g masla
- 1/2 ČL soli
- 5 PL studenej vody
Jablková plnka koláča:
-
5 jabĺk
- 125 g kryštálového cukru
- 1 PL masla
- 2 – 3 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 2 PL zemiakového škrobu
- 1/2 PL mletej škorice
+ žĺtok na potretie, cukor na posypanie, forma na pečenie s priemerom 26 cm (keramickú alebo silikónovú)
Skús aj: Si fanúšikom čínskej kuchyne? Skús tento recept na ostrokyslú polievku!
Ako pripraviť famózny apple pie?
- Ako prvé si pripravíme jablká. Umyjeme ich, ošúpeme a očistíme od jadierok. Potom ich pokrájame na stredne veľké kúsky. V miske ich polejeme citrónovou šťavou, posypeme cukrom aj škoricou, poriadne premiešame a necháme odpočívať, pokojne až jednu hodinu. Je potrebné, aby jablká pustili čo najviac šťavy.
- Následne si môžeme pripraviť cesto na jablkový koláč. Do múky primiešame soľ, následne pridáme na menšie kocky nakrájané mierne pustené maslo. Malo by byť studené, ale nie úplne stuhnuté z chladničky. Zo zmesi pripravíme akúsi mrveničku, potom prilejeme vodu a vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na dva približne rovnaké kúsky, zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na 30 až 45 minút.
- Keď jablká pustia šťavu, premiestnime ich do sitka a necháme ich poriadne stiecť.
- Do jablkovej šťavy pridáme maslo a na miernom plameni uvaríme zo zmesi hustejší karamel. Keď je hotový, nechajte ho mierne ochladnúť.
- Cesto na koláč vyberieme z chladničky a necháme ho chvíľu odležať pri izbovej teplote. Oba kusy cesta rozvaľkáme. Mali by nám vzniknúť tenké kruhové pláty, ktoré sú o pár centimetrov väčšie ako je forma na pečenie.
- Prvý plát cesta namotáme na valček a prenesieme do formy na pečenie. Celú formu aj okraje pekne cestom vystelieme, prebytočné okraje odrežeme a cesto na dne poprepichujeme vidličkou. Druhé cesto si nakrájame na 2 cm hrubé pásy (asi 10 až 12 ks).
- Jablká posypeme zemiakovým škrobom, premiešame a rovnomerne uložíme na cesto vo forme. Následne ich zalejeme pripraveným karamelom.
- Potom na múčniku urobíme mriežku z pripravených pásov cesta. Koláč ešte potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme kryštálovým cukrom. Koláč vložíme do rúry a pečieme pri teplote 170 °C asi 60 minút.
- Apple pie necháme vychladnúť (aspoň trošku) s môžeme ho pokrájať a podávať. Jablkový pie podávajte so spomínanou šľahačkou, je to skutočne skvelá kombinácia. Dobrú chuť!
Tu nájdete ďalšie recepty na jablkový koláč a dobroty z jabĺk:
Dobrý jablkový koláč s mandľami
Jablková roláda podľa Kvetky Horváthovej
Hrnčeková bublanina s jablkami
Množstvo receptov na jablkové koláče
Aktualizované na 11. 11. 2023
20 komentárov
Janka Komadova
21.01.2023 19:45Jednoduchý raz dva hotový mnamkýýý
Zuzana Jasna
15.12.2020 18:05Naše uskladnené jabĺčka v bedničkách sa už nemôžu dočkať, kedy "skočia a skončia" v tomto super receptíku
Daniela Bieliková
30.11.2020 16:52Jablkové koláče sú vždy dobré...
Jana Komadová
05.11.2020 13:54Rada vyskúšam mňamkýý
Katarína Šmidová
02.11.2020 13:00vyzera skvelo :)
Ľudka Uličná
01.11.2020 21:11vyzerá dobre
Zuzana Beránková
01.11.2020 17:05Skvelý nápad, vyskúšam :-) ďakujem za tip :-)
Zuzana Beránková
01.11.2020 17:02Skvelý nápad, vyskúšam :-) ďakujem za tip :-)
Lucia Valková
01.11.2020 11:27Mňam,úžasne to vyzerá..
Mária Liščinská
31.10.2020 23:54Appel pie patrí medzi naše obľúbené jesenné (a nielen tie) múčniky. Tento receptík je úplne MEGA! Odporúčam vyskúšať!!! Ja som ho už skúsila a je T O P! ♥ ;)
Jana Komadová
31.10.2020 21:39Jednoduchý a mňamkýýý
Elena Švachová
31.10.2020 21:20Už teraz ho milujem ;)
Mária Chromíková
31.10.2020 14:59Jablkovú štrúdľu určite neprekoná ,ale dá sa ľahko urobiť.
Soňa Krátka
31.10.2020 12:43Jablkové mám rada....kazdú sobotu pečiem niečo s jablkami.
Ľubica Šťastná
31.10.2020 05:11Výborný i v iných variantách.
Mária Maxianová
30.10.2020 17:30dnes som si udusila jablká na zajtrajší koláč, ten nápad podávať so zmrzlinou je super
Lenka Falatová
30.10.2020 15:49mnam vyzera super jablciek mame kopu spravim dcerke
Mária Slováková
30.10.2020 14:02Už som robila niekoľko jablkových koláčov. Najväčší úspech má jablková štrúdľa.
Marika Michálková
30.10.2020 13:44Jednoducho a rýchlo. Vyzerá skvelo.
Katarína Konečná
30.10.2020 11:21Vyzerá fantasticky.