Jablká sú priam dokonalou ingredienciou do rôznych múčnikov, koláčov či zákuskov. Pre milovníkov jabĺk sú dozaista veľkou pochúťkou jablkové muffiny či jablková bábovka, dobrou voľbou je však určite i taká jablková štrúdľa či žemľovka s jablkami.
Zabudnúť nemožno ani na jablkové pité, čo je v našich končinách snáď najznámejší múčnik z jabĺk. Rozhodne sa však oplatí skúšať i dobroty z iných krajín. Napríklad i v neďalekom Anglicku majú svoj tradičný jablkový koláč, známy ako apple pie. Čo je to apple pie?
Poznáte jablkový koláč apple pie?
Ide o koláč s jablkovou náplňou z krehkého cesta. Tradičný apple pie sa zvyčajne pripravuje do kruhovej formy na pečenie. Dno sa vystelie cestom, potom nasleduje plnka z jabĺk ochutených citrónovou šťavou, škoricou, prípadne i muškátovým orieškom a vrch sa prikryje buď ďalším cestom, alebo sa pripraví mriežka z pásikov cesta.
Pri pečení apple pie sa tradične používajú čerstvé jablká rôznych odrôd, prípadne aj sušené či konzervované. V rôznych častiach Anglicka sa pripravuje tento chutný koláč vždy trochu inak a s istými obmenami, rovnako existujú i viaceré varianty jeho podávania.
Apple pie sa mnohokrát servíruje s kopčekom zmrzliny, na niektorých miestach sa k nemu dokonca podáva syr čedar. Ak ste už aj vy dostali chuť zahryznúť sa do tejto tradičnej anglickej pochúťky, neváhajte a pripravte si ju v pohodlí domova!
Skús aj: Nepečený zákusok, na ktorý nepotrebuješ vajíčka a ani múku!
Suroviny na krehký apple pie:
Cesto na jablkový koláč:
-
350 g hladkej múky
- 230 g masla
- 1/2 ČL soli
- 5 PL studenej vody
Jablková plnka koláča:
-
5 jabĺk
- 125 g kryštálového cukru
- 1 PL masla
- 2 – 3 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 2 PL zemiakového škrobu
- 1/2 PL mletej škorice
+ žĺtok na potretie, cukor na posypanie, forma na pečenie s priemerom 26 cm (keramickú alebo silikónovú)
Skús aj: Si fanúšikom čínskej kuchyne? Skús tento recept na ostrokyslú polievku!
Ako pripraviť famózny apple pie?
- Ako prvé si pripravíme jablká. Umyjeme ich, ošúpeme a očistíme od jadierok. Potom ich pokrájame na stredne veľké kúsky. V miske ich polejeme citrónovou šťavou, posypeme cukrom aj škoricou, poriadne premiešame a necháme odpočívať, pokojne až jednu hodinu. Je potrebné, aby jablká pustili čo najviac šťavy.
- Následne si môžeme pripraviť cesto na jablkový koláč. Do múky primiešame soľ, následne pridáme na menšie kocky nakrájané mierne pustené maslo. Malo by byť studené, ale nie úplne stuhnuté z chladničky. Zo zmesi pripravíme akúsi mrveničku, potom prilejeme vodu a vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na dva približne rovnaké kúsky, zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na 30 až 45 minút.
- Keď jablká pustia šťavu, premiestnime ich do sitka a necháme ich poriadne stiecť.
- Do jablkovej šťavy pridáme maslo a na miernom plameni uvaríme zo zmesi hustejší karamel. Keď je hotový, nechajte ho mierne ochladnúť.
- Cesto na koláč vyberieme z chladničky a necháme ho chvíľu odležať pri izbovej teplote. Oba kusy cesta rozvaľkáme. Mali by nám vzniknúť tenké kruhové pláty, ktoré sú o pár centimetrov väčšie ako je forma na pečenie.
- Prvý plát cesta namotáme na valček a prenesieme do formy na pečenie. Celú formu aj okraje pekne cestom vystelieme, prebytočné okraje odrežeme a cesto na dne poprepichujeme vidličkou. Druhé cesto si nakrájame na 2 cm hrubé pásy (asi 10 až 12 ks).
- Jablká posypeme zemiakovým škrobom, premiešame a rovnomerne uložíme na cesto vo forme. Následne ich zalejeme pripraveným karamelom.
- Potom na múčniku urobíme mriežku z pripravených pásov cesta. Koláč ešte potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme kryštálovým cukrom. Koláč vložíme do rúry a pečieme pri teplote 170 °C asi 60 minút.
- Apple pie necháme vychladnúť (aspoň trošku) s môžeme ho pokrájať a podávať. Jablkový pie podávajte so spomínanou šľahačkou, je to skutočne skvelá kombinácia. Dobrú chuť!
Tu nájdete ďalšie recepty na jablkový koláč a dobroty z jabĺk:
Dobrý jablkový koláč s mandľami
Jablková roláda podľa Kvetky Horváthovej
Hrnčeková bublanina s jablkami
Množstvo receptov na jablkové koláče
Aktualizované na 11. 11. 2023