Nie vždy máme čas na zdĺhavé pripravovanie dezertu a niekedy sa nám piecť vôbec nechce. Predsa len po varení, upratovaní a práci v záhrade sa tomu nikto nemôže čudovať. Lenže chuť na sladké, prekvapivo, nezmizla. Vyskúšajte čokoládové bonbóniky truffles. Jednoduchý a rýchly recept, ktorý spočíva len v zmiešaní pár surovín.
Tento nepečený dezert poteší vaše chuťové bunky. Je špecifický najmä v tom, že neobsahuje žiaden pridaný cukor. Niekomu teda chuť na sladké možno nezaženie. Pokojne si však doň môžete pridať cukor alebo zvoliť takú posýpku či polevu, ktorá bude sladká.
Odporúčame prečítať: Fit dobrota: to sú avokádovo – tvarohové guľky
Budeme potrebovať:
- 300 g kvalitnej horkej čokolády
- 200 ml smotany na šľahanie
- 30 g masla
- likér (čokoládový, karamelový –aký máte radi a hodí sa tam)
- kakao na posypanie
Postup:
1. Čokoládu nalámeme na malé kúsky. Čím budú menšie, tým sa ľahšie roztopí. Smotanu dáme do hrnca, privedieme ju k varu a hneď ňou zalejeme polámanú čokoládu. Necháme . minútku postáť, a potom pomaly premiešavame, kým sa čokoláda úplne nerozpustí.
Odporúčame prečítať: Zdravé recepty: Domáce raw tyčinky
2. Do zmesi pridáme maslo, tiež pokrájané na menšie kúsky a necháme rozpustiť aj to. Potom prichádza na rad to najlepšie – likér! Samozrejme tento krok je dobrovoľný, pokiaľ chystáte bonbóniky aj pre deti, určite ho vynechajte. Ak to však bude len dezert pre dospelákov, štamperlík likéru to len vylepší.
3. Takúto tekutú zmes prelejeme do plytšej nádoby a necháme v chladničke minimálne hodinu, lepšie aj viac. Po stuhnutí budeme zo zmesi formovať guľôčky. Lyžičkou naberieme kúsok čokoládovej hmoty, vyformujeme guľôčku a obalíme v kakaovom prášku.
Odporúčame prečítať: Recept: Nadýchaná čokoládová pena
Príprava tohto dezertu je skutočne veľmi jednoduchá a rýchla. Jediná nevýhoda je, že musíme čakať na stuhnutie čokolády. Nezabúdajte, že toto je úplne základný recept, ktorý sa dá rôzne obmieňať. Môžete vyskúšať bielu čokoládu – i keď musíte počítať s tým, že tá vám po zmiešaní so smotanou už tak nestuhne. Truffles tiež nemusíte obaľovať v čistom kakaovom prášku, pokiaľ vám je príliš horký. Existuje aj osladené kakao alebo vyskúšajte polevu v čírej čokoláde. Hor sa do experimentovania!