Cream cheese je jemný, krémový syr, ktorý si našiel svoje miesto nielen v slaných, ale aj sladkých jedlách. Vyrába sa z mlieka a smotany a jeho hladká konzistencia a jemná chuť z neho robia ideálnu prísadu do množstva receptov. Používa sa na prípravu cheesecakov, koláčov, muffinov, ale aj ako základ do krémových náplní a poliev. Vďaka jeho všestrannosti je cream cheese obľúbenou ingredienciou v kuchyni po celom svete, kde dokáže povýšiť každý dezert na gurmánsky zážitok.
Ak patríte medzi milovníkov sladkých dobrôt, pripravili sme pre vás poriadnu dávku inšpirácie. Ponúkame vám kolekciu najlepších receptov na dezerty a maškrty s cream cheese, ktoré si zamilujete už po prvom zahryznutí. Vyskúšajte ich všetky a potešte seba aj svojich blízkych!
1. Red Velvet cupcakes s cream cheese polevou
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 2 PL kakaa
- 1 ČL jedlej sódy
- 1/2 ČL soli
- 200 g cukru
- 120 ml oleja
- 2 vajcia
- 120 ml kefíru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL octu
- 1 ČL červeného potravinárskeho farbiva
Na cream cheese polevu:
- 200 g cream cheese
- 100 g masla
- 200 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup: Zmiešame múku, kakao, jedlú sódu a soľ. V druhej miske vyšľaháme cukor, olej a vajcia. Pridáme kefír, vanilkový extrakt, ocot a farbivo. Postupne zapracujeme suché ingrediencie. Rozdelíme do formy na muffiny a pečieme pri 180 °C asi 20 minút. Na polevu vyšľaháme cream cheese, maslo, cukor a vanilku. Vyzdobíme vychladnuté cupcakes.
2. Cinnamon rolls s cream cheese polevou
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 2 ČL sušeného droždia
- 2 PL cukru
- 250 ml mlieka
- 60 g masla
- 1 vajce
Na náplň:
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 2 PL škorice
Na polevu:
- 200 g cream cheese
- 50 g masla
- 150 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup: Zmiešame múku, droždie, cukor, mlieko, maslo a vajce. Vypracujeme cesto a necháme ho kysnúť. Vyvaľkáme, potrieme maslom zmiešaným s cukrom a škoricou, zrolujeme a nakrájame na kolieska. Pečieme pri 180 °C 25 minút. Polevu vyšľaháme a natrieme na teplé rolky.
Freepik.com3. Mrkvový koláč s cream cheese krémom
Ingrediencie:
- 300 g mrkvy
- 200 g múky
- 150 g cukru
- 2 vajcia
- 120 ml oleja
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL škorice
- 1/2 ČL muškátového orieška
Na krém:
- 200 g cream cheese
- 100 g masla
- 150 g práškového cukru
- 1 ČL citrónovej šťavy
Postup: Zmiešame strúhanú mrkvu, múku, cukor, prášok do pečiva, škoricu a muškátový oriešok. Pridáme olej a vajcia, premiešame. Cesto nalejeme do formy a pečieme pri 180 °C asi 30 minút. Krém pripravíme zmiešaním cream cheese, masla, cukru a citrónovej šťavy. Koláč potrieme krémom.
4. Cream cheese muffiny s čokoládovými kúskami
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 150 g cukru
- 1 vajce
- 100 g cream cheese
- 120 ml mlieka
- 120 ml oleja
- 100 g čokoládových kúskov
Postup: Zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a cukor. V druhej miske zmiešame vajce, cream cheese, mlieko a olej. Spojíme suché a mokré ingrediencie, pridáme čokoládové kúsky. Cesto rozdelíme do muffinovej formy a pečieme pri 180 °C asi 20 minút.
Freepik.com5. Cream cheese plnené orechy
Ingrediencie:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 100 g masla
- 200 g hladkej múky
Na plnku:
- 150 g cream cheese
- 50 g masla
- 100 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup: Vypracujeme cesto z orechov, cukru, masla a múky. Tvarujeme guľôčky, ktoré pečieme pri 180 °C asi 15 minút. Na plnku zmiešame cream cheese, maslo, cukor a vanilku. Upečené orechy rozpolíme, naplníme krémom a zlepíme.
6. Mini cheesecake koláčiky s ovocím
Ingrediencie:
- 200 g maslových sušienok
- 100 g masla
- 400 g cream cheese
- 100 g práškového cukru
- 200 ml šľahačkovej smotany
- čerstvé ovocie na ozdobu
Postup: Sušienky rozdrvíme a zmiešame s roztopeným maslom. Zmes natlačíme do košíčkov. Vyšľaháme cream cheese s cukrom, pridáme vyšľahanú smotanu a navrstvíme na sušienkový základ. Ozdobíme ovocím a necháme stuhnúť v chladničke.
7. Cream cheese donuty
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 2 PL cukru
- 1 ČL sušeného droždia
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 50 g masla
Na náplň:
- 200 g cream cheese
- 100 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup: Zmiešame múku, cukor, droždie, mlieko, vajcia a maslo. Vypracujeme cesto a necháme kysnúť. Vyvaľkáme, vykrajujeme kolieska a smažíme na oleji. Náplň vyšľaháme z cream cheese, cukru a vanilky. Vychladnuté šišky naplníme krémom pomocou cukrárskeho vrecka.
Freepik.com8. Čokoládová roláda s cream cheese náplňou
Ingrediencie:
- 5 vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 50 g hladkej múky
- 50 g kakaa
- 1 ČL prášku do pečiva
- 200 g cream cheese
- 100 g práškového cukru
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup: Vyšľaháme vajcia s cukrom do nadýchanej peny, pridáme múku, kakao a prášok do pečiva. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C asi 12 minút. Po upečení korpus stočíme do rolády spolu s papierom a necháme vychladnúť. Na náplň vyšľaháme cream cheese, práškový cukor, smotanu a vanilku. Vychladnutý korpus rozvinieme, natrieme krémom, opäť stočíme a necháme stuhnúť v chladničke.
9. Jahodový pohár s cream cheese a piškótami
Ingrediencie:
- 200 g jahôd (čerstvých alebo mrazených)
- 200 g cream cheese
- 100 g práškového cukru
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 100 g piškót
- 50 ml pomarančového džúsu
Postup: Jahody rozmixujeme na pyré. Cream cheese vyšľaháme s cukrom, smotanou a vanilkovým extraktom. Piškóty namáčame do džúsu a vrstvíme do pohárov striedavo s cream cheese krémom a jahodovým pyré. Poháre ozdobíme plátkami jahôd a necháme aspoň 2 hodiny vychladiť v chladničke.
10. Cream cheese bábovka s citrónom
Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/4 ČL soli
- 200 g masla (zmäknuté)
- 200 g cream cheese
- 200 g cukru
- 3 vajcia
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 PL citrónovej kôry
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 100 ml mlieka
Postup: V miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu a soľ. V druhej miske vyšľaháme maslo, cream cheese a cukor do nadýchanej konzistencie. Postupne pridáme vajcia, citrónovú šťavu, kôru a vanilkový extrakt. Striedavo pridávame suché ingrediencie a mlieko do maslovej zmesi, miešame, kým nevznikne hladké cesto.
Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C približne 50–60 minút, alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá. Po upečení necháme bábovku chvíľu vychladnúť vo forme, potom ju vyklopíme na mriežku. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom alebo poliať citrónovou polevou.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik.com