Recept na panettone: Skús tradičný taliansky vianočný koláč aj ty!

Medovníky, linecké pečivo, rumové guľky, kokosové pusinky, vanilkové rožky, medvedie labky, šuhajdy – tie i mnohé ďalšie cukrovinky neodmysliteľne patria k Vianociam.  Každoročne sa ich vôňa šíri z mnohých domácností a ich chuť si užívame počas celých sviatkov. Čo však skúsiť tento rok aj niečo menej tradičné? Poznáte napríklad panettone? Práve v predvianočnom období sa tento koláčik začína objavovať aj u nás v obchodoch. Jeho domovinou je Taliansko, a to konkrétne Miláno. Ide o akýsi sladký taliansky chlebíček v tvare kupoly s výškou okolo pätnásť centimetrov, ktorý v ceste spravidla ukrýva kandizovaný pomaranč aj citrónovú kôru či sušené hrozienka. Pripravovať sa však môže aj s kúskami čokolády.

Vo svojej domovine v Taliansku sa panettone často pripravuje najmä na Vianoce. Nebudeme vám však klamať, jeho príprava nie je najjednoduchšia. Nejde ani tak o zložitosť prípravy, ako skôr o zdĺhavý postup. Panettone je totižto potrebné nechať niekoľkokrát kysnúť, a to celé hodiny. Výsledok však rozhodne stojí za to. Odmenou vám bude chutný sladkastý koláčik, ktorý môžete pokojne podávať i s maslom, ako našu klasickú vianočku, taktiež s horúcimi nápojmi. Ide do toho?

Skús aj: Hrnčekové medovníky, ktoré nemajú konkurenciu!

taliansky koláč

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 1 hrnček hrozienok
  • 2 lyžice svetlého rumu (abstinenti môžu nahradiť jablčným džúsom)
  • 420 g hladkej múky
  • 2 lyžice horúcej vody
  • 150 g trstinového cukru
  • ½ lyžičky sušeného droždia
  • ½ lyžičky soli
  • kôra z bio citróna
  • 1 lyžica vanilkového cukru
  • 3 vajcia
  • 150 ml vlažnej vody
  • 1 lyžica medu
  • 150 g zmäknutého masla
  • hrsť kandizovanej pomarančovej kôry
  • 1 lyžicu rozpusteného masla
talianske panettone

Zdroj: Shutterstock®

Postup prípravy:

  • Ako prvé si vopred namočíme hrozienka do rumu. Prilejeme aj dve lyžice horúcej vody a necháme odpočívať.
  • Pripravíme si veľkú misu, v ktorej zmiešame hladkú múku, trstinový cukor, soľ, droždie, citrónovú kôru a vanilkový cukor. 
  • V druhej miske zmiešame vajcia so 150 ml vlažnej vody.
  • Následne obe zmesi spojíme a vymiesime cesto, buď ručne alebo pomocou robota. Počas miesenia postupne zapracovávame 150 g zmäknutého masla. 
  • Keď máme cesto hotové, zapracujeme doň aj zmes zo scedených hrozienok, kandizovanej pomarančovej kôry a lyžice rozpusteného masla.
  • Potom necháme cesto kysnúť, a to pokojne 12 až 16 hodín. Preto je vhodné cesto pripraviť večer, aby sa s ním dalo ďalší deň pracovať. 
  • Nakysnuté cesto rozprestrieme na pomúčenej doske a rozdelíme na dva rovnaké diely. 
  • Každé cesto natiahneme do tvaru štvorca a rohy založíme smerom do stredu, čím vytvarujeme z cesta guľu. Každú guľu umiestnime spojmi smerom dolu do pripravených foriem. Použiť môžete priamo papierové formy na panettone, prípadne sa dajú použiť aj vysoké tortové formy s menším priemerom či formy na bábovku.
  • Naplnené formy prikryjeme čistou utierkou a cesto necháme kysnúť ešte ďalších 4 až 6 hodín. 
  • Pred pečením ešte vrch cesta rozrežeme do tvaru písmena X a do prostriedku vložíme kúsok masla.
  • Pečieme pri teplote 165 °C asi 60 až 70 minút. Panettone môžeme počas pečenia skontrolovať špajdľou, ktorá by po vytiahnutí z cesta mala byť len mierne vlhká.
  • Upečený panettone po vybratí z rúry prepichneme naskrz dvomi špajdľami v mieste pár centimetrov nad dnom a zavesíme ho hore nohami do veľkého hrnca či inej nádoby. Takto ho pokojne môžeme nechať odstáť ešte 12 hodín, vďaka čomu bude koláč kyprý a nadýchaný. 
  • Následne už môžeme koláč podávať, najlepší je však údajne až po pár dňoch. Dobrú chuť!

Skús aj: Recept na orechové linecké koláčiky: Nesmú chýbať na vianočnom stole!

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

12 komentárov

Katarína Konečná

Katarína Konečná

19.12.2020 11:11

Vyzerá to lákavo, ale na Vianoce zostanem radšej pri tradičnej slovenskej vianočke ako ju vždy piekla moja mama.

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

19.12.2020 15:28

vyzera lákavo dobre

Vaše meno:

Mária Maxianová

Mária Maxianová

19.12.2020 17:36

našim slovenským klasickým makovým či orechovým závinom sa nič nevyrovná, o štedráku ani nehovoriac

Vaše meno:

Ľubica Šťastná

Ľubica Šťastná

20.12.2020 06:57

Stojí za vyskúšanie.

Vaše meno:

Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

20.12.2020 14:28

zaujímavý spôsob prípravy

Vaše meno:

Adriena Krzeminská

Adriena Krzeminská

20.12.2020 19:33

Vyskúšala som a je naozaj výborný.

Vaše meno:

Elena Švachová

Elena Švachová

21.12.2020 00:01

Panettone si obyčajne kupujem,už mám kúpené aj tento rok - čokoládové.Recept si odkladám :-)

Vaše meno:

Anna Pavlačková

Anna Pavlačková

22.12.2020 09:33

Pannetone je naozaj výborné

Vaše meno:

Kamila Horňáková

Kamila Horňáková

25.12.2020 10:35

Vyzerá dobre. Určite niekedy vyskúšam. Pečenie mám veľmi rada.

Vaše meno:

Miška Hazuchová

Miška Hazuchová

27.12.2020 13:09

Ďakujem za recept pre maminu,ona to zbožnuje a stále to kupuje :)

Vaše meno:

Ľubica Križanová

Ľubica Križanová

09.01.2021 13:35

Náročný recept, ale vyzerá veľmi dobre :-)

Vaše meno:

Martina Václaviková

Martina Václaviková

26.01.2021 15:31

Na jeden kus by teda stačil polovičný pomer ingrediencií, pochopila som správne?

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.