Keď sa v kuchyni mieša vôňa škorice, vanilky a čokolády, a stoly sa prehýbajú pod množstvom lahodných dezertov, vieme, že Vianoce sa blížia. Každá krajina má svoje vlastné tradičné vianočné dezerty, ktoré odrážajú jej kultúru a históriu. Poďme sa pozrieť na niektoré z najobľúbenejších vianočných dezertov z rôznych kútov sveta, možno vás inšpirujeme k tomu, aby ste si niektorý pripravili aj doma.
Pozri aj: Kakaové kolieska s maslovým krémom z bielej čokolády a vaječného likéru podľa Kvetky Horváthovej
freepik.comPanettone (Taliansko)
Talianske Vianoce sa nezaobídu bez panettone, sladkého kysnutého koláča plného hrozienok a kandizovaného ovocia. Tento nadýchaný dezert má pôvod v Miláne a je symbolom sviatkov nielen v Taliansku, ale aj v mnohých krajinách sveta.
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 100 g cukru
- 150 g masla
- 4 vajcia
- 100 ml mlieka
- 10 g sušeného droždia
- 150 g hrozienok a kandizovaného ovocia
- štipka soli a vanilková esencia
Postup:
- Pripravte si kvások z teplého mlieka, droždia a trošky cukru.
- Vymiešajte cesto z múky, vajec, cukru, soli a kvásku. Postupne pridávajte maslo.
- Po vykysnutí vmiešajte ovocie a hrozienka, nechajte opäť vykysnúť a pečte pri 180 °C asi 40 – 50 minút.
Pavlovovej torta (Austrália a Nový Zéland)
Tento dezert s chrumkavým povrchom a jemným vnútrom je oslavou Vianoc na južnej pologuli. Pavlovovej torta sa pripravuje z bielkového snehu a zdobí sa čerstvým ovocím a šľahačkou.
Ingrediencie:
- 4 bielky
- 200 g cukru
- 1 lyžička kukuričného škrobu
- 1 lyžička octu
- čerstvé ovocie (napr. maliny, kivi, marakuja)
- šľahačka
Postup:
- Vyšľahajte tuhý sneh z bielkov a postupne pridávajte cukor.
- Jemne vmiešajte škrob a ocot.
- Vytvarujte zmes na plechu do kruhu a pečte pri nízkej teplote (cca 110 °C) asi 1,5 hodiny.
- Po vychladnutí ozdobte ovocím a šľahačkou.
Pozri aj: Ako zakomponovať krémový syr (cream cheese) do slaných jedál ako profesionál?
freepik.comStollen (Nemecko)
Nemecký Stollen je druh vianočného chlebíka plného sušeného ovocia, orieškov a často aj marcipánu. Tento hutný dezert je zvyčajne bohato poprášený práškovým cukrom.
Ingrediencie:
- 500 g múky
- 200 g masla
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 200 g hrozienok
- 100 g mandlí
- 1 balíček sušeného droždia
- 200 ml mlieka
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Zmiešajte múku, droždie, cukor a teplé mlieko. Pridajte vajcia, maslo, ovocie a orechy.
- Cesto nechajte kysnúť, potom ho vytvarujte do tvaru bochníka alebo ho naplňte marcipánom.
- Pečte pri 180 °C asi 50 minút a ešte teplý chlebík poprášte práškovým cukrom.
Odporúčame: Nanaimo rezy – sladká ikona z Kanady. Jednoduchý dezert, ktorý musíš ochutnať!
freepik.comBûche de Noël (Francúzsko)
Táto ikonická francúzska roláda z piškótového cesta je plnená čokoládovým krémom a zdobená tak, aby vyzerala ako drevo. Milé, však?
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 100 g cukru
- 100 g múky
- 200 g čokolády na varenie
- 200 ml smotany na šľahanie
- kakao na posypanie
Postup:
- Vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte múku a upečte piškótový plát.
- Pripravte čokoládový krém zo smotany a rozpustenej čokolády.
- Plát natrite krémom, zrolujte a zvyšným krémom ozdobte ako polienko. Posypte kakaom.
Puto bumbong (Filipíny)
Filipínske Vianoce sa nezaobídu bez tejto netradičnej ryžovej pochúťky, ktorá má fialovú farbu a podáva sa s maslom a kokosovým cukrom. Tradične sa pripravuje v bambusových formách, no doma si ho môžete pripraviť v hrnci na pare.
Ingrediencie:
- 200 g lepkavej ryžovej múky
- 100 g kokosového cukru
- strúhaný kokos na posypanie
- maslo
Postup:
- Z ryžovej múky a vody pripravte cesto, ktoré vytvarujete do valčekov.
- Uvarte ich na pare, podávajte s maslom, kokosom a cukrom.
Odporúčame: Recepty na domáce varené víno: 8 verzií, ktoré sa oplatí vyskúšať!
freepik.comKourabiedes (Grécko)
Tieto krehké maslové sušienky s mandľami sú sladkou ikonou gréckych Vianoc. Sú bohato posypané práškovým cukrom, takže pripomínajú zasnežené guľky. Ak si doma tradičné vanilkové rožky pripravujete z mletých mandlí, tieto guľky vám ich budú veľmi pripomínať.
Ingrediencie:
- 250 g masla
- 100 g práškového cukru
- 300 g hladkej múky
- 100 g mletých mandlí
- vanilkový cukor na dochutenie
Postup:
- Vymiešajte maslo s cukrom, pridajte múku a mandle.
- Vytvarujte malé guľky a pečte pri 180 °C asi 15 minút.
- Ešte teplé obaľte v práškovom cukre.
Každý z týchto receptov vás prenesie vás do inej krajiny. Ak máte chuť si v kuchyni zaexperimentovať, pripravte na vianočný stôl aj pár zahraničných dezertov a spestrite si svoje sviatky niečím novým. Ktorý z týchto receptov si vás najviac získal?
Zdroj úvodnej fotky: freepik.com