Nanaimo rezy – sladká ikona z Kanady. Jednoduchý dezert, ktorý musíš ochutnať!

nanaimo rezy

Nanaimo rezy (Nanaimo bars) sú jedným z najznámejších dezertov Kanady, ktorý si získal srdcia milovníkov sladkostí po celom svete. Tento nepečený dezert s bohatou vrstvou čokolády, vanilkového krému a sušienkovej bázy pochádza z mesta Nanaimo v provincii Britská Kolumbia, odkiaľ získal svoje meno. Jeho príprava je jednoduchá a výsledok je mimoriadne lahodný. 

Odporúčame: Pečené grepy – fantastická pochúťka, ktorú musíš vyskúšať! Ako na to?

História Nanaimo rezov

História Nanaimo rezov siaha do prvej polovice 20. storočia. Prvá známa verzia receptu bola publikovaná v 50. rokoch minulého storočia a pôvodne sa nazývala chocolate fridge cake (čokoládový chladený koláč). V tom čase sa používali jednoduché ingrediencie, ktoré boli ľahko dostupné – kakaový prášok, maslo, kokos, vanilkový krém a čokoláda. V recepte sa neskôr objavilo pomenovanie „Nanaimo bars", ktoré sa rýchlo ujalo v celej Kanade.

Podľa miestnych legiend dezert vznikol v domácnosti gazdiniek, ktoré chceli pripraviť niečo rýchle, nepečené a zároveň výnimočne chutné. Oficiálnu popularitu si získal v roku 1986, keď bol vyhlásený za najlepší dezert Britskej Kolumbie počas svetovej výstavy Expo 86.

Ingrediencie – z čoho sa Nanaimo rezy skladajú?

Tento dezert je známy troma výraznými vrstvami, ktoré spolu tvoria dokonalú harmóniu chutí a textúr. Každá z nich má svoju špecifickú úlohu.

Spodná vrstva Nanaimo rezov

Chrumkavá báza zo sušienok, kokosu, nasekaných orechov a kakaa slúži ako pevný základ dezertu. Je sladená cukrom a spojená rozpusteným maslom a vajíčkom, čím získava jemnú, ale pevnú textúru.

  • 125 g masla (rozpusteného)
  • 50 g kryštálového cukru
  • 5 lyžíc kakaového prášku
  • 1 vajce (jemne rozšľahané)
  • 200 g rozdrvených sušienok (napríklad maslové)
  • 75 g strúhaného kokosu
  • 50 g nasekaných orechov (voliteľné, napr. vlašské)

Stredná vrstva Nanaimo rezov

Bohatá a krémová náplň z masla, cukru a pudingového prášku s vanilkovou príchuťou. Táto vrstva je jemná a kontrastuje s pevnou štruktúrou spodnej časti.

  • 125 g masla (vymiešaného dohladka)
  • 2 lyžice pudingového prášku s vanilkovou príchuťou 
  • 250 g práškového cukru
  • 3 lyžice mlieka alebo 33 % smotany na šľahanie

Horná vrstva Nanaimo rezov

Poleva z kvalitnej tmavej čokolády a masla, ktorá dezertu dodáva jemný lesk a kontrast.

  • 150 g tmavej čokolády
  • 2 lyžice masla

Odporúčame: Tiramisu cookies podľa Kvetky Horváthovej – dokonalý dezert s kávovou príchuťou

kanadský dezert Nanaimo bars
Depositphotos

Ako sa Nanaimo rezy pripravujú?

Príprava Nanaimo rezov je jednoduchá a nevyžaduje pečenie, a tak si viete aj vy pripraviť niečo rýchle a chutné pre nečakané návštevy alebo vždy, keď dostanete náhlu chuť na sladké. 

Najskôr sa pripravuje sušienkový základ. Nad parou si rozpustíte a vyšľaháte maslo, kakao, cukor, potom pridáte vajce. Šľahajte, kým vám nevznikne hustý a hladký krém. Potom stiahnite z ohňa a primiešajte rozdrvené sušienky, kokos a orechy. Zmes natlačte do formy alebo na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte stuhnúť v chladničke alebo v mrazničke aspoň na 20 minút.

Na základ sa rozotrie vanilkový krém, ktorý musí byť hladký. Ten si pripravíte z vyšľahaného masla, do ktorého pridáte vanilkový puding, mlieko/smotanu a postupne aj cukor. Krém naneste na základ v rovnomernej vrstve.

Čerešničkou na torte, v tomto prípade na zákusku, je rozpustená čokoládová poleva (čokoládu rozpustiť v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpeli s trochou masla), ktorá po vychladnutí krásne stuhne. Dezert nakrájajte na malé štvorčeky alebo obdĺžniky a podávajte ho dobre vychladený.

Odporúčame: Bueno škoricové osie hniezda – jesenný recept, ktorý musíš vyskúšať

Prečo sú Nanaimo rezy také populárne?

Nanaimo rezy si našli cestu na sviatočné stoly, do kaviarní a reštaurácií po celom svete. Sú obľúbené najmä počas Vianoc. Každá rodina či región v Kanade môže mať svoju vlastnú verziu Nanaimo rezov – niektorí pridávajú extra príchute, ako je mäta, káva či karamel, alebo nahrádzajú klasické ingrediencie bezlepkovými alternatívami.

Symbol kanadskej sladkej kuchyne

Nanaimo rezy sú dnes považované za národný poklad Kanady. Ak ste ešte Nanaimo rezy neskúsili, určite si ich pripravte – stačí len niekoľko základných ingrediencií a trochu trpezlivosti. Môžete si ich pripraviť dopredu a zamraziť, v mrazničke vydržia v top stave aj tri mesiace. Vďaka tomu budete mať vždy poruke chutný dezert. 

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.