Jeseň je obdobím, ktoré v nás prebúdza nostalgiu, túžbu po teple domova a vôňach, ktoré nás dokážu preniesť do iného sveta. Padajúce lístie, hrubé svetre a útulné rána s horúcim nápojom v ruke – to všetko tvorí atmosféru, ktorú milujeme. A k tejto sezóne už neodmysliteľne patrí aj nezameniteľná chuť a vôňa pumpkin spice – zmes korenín, ktorá si podmanila svet a stala sa symbolom jesenného pôžitku.
Ľudia sa po lete nevedia dočkať, kedy si znova doprajú svoju prvú šálku Pumpkin Spice Latte – či už v kaviarni alebo doma. Ak patríte medzi milovníkov tejto ikonickej chuti, máme pre vás skvelú inšpiráciu. Známa moderátorka Miriam Kalisová pripravila vlastný recept na domáci pumpkin spice sirup, ktorý je jednoduchý, zdravší a plný hrejivých tónov korenín. Čítajte ďalej a doprajte si tú pravú chuť jesene u vás doma!
Recept na pumpkin spice sirup podľa Miriam Kalisovej
Voňavý, sladko-korenený a dokonale jesenný – taký je domáci pumpkin spice sirup, ktorý pripravila moderátorka Miriam Kalisová. Využíva tekvicové pyré, štipku hrejivých korenín a len niekoľko prírodných surovín, vďaka čomu vznikne sirup, ktorý je ako objatie v šálke.
Príprava je jednoduchá, výsledok ohromí – a vaša káva, kaša či dezert zrazu dostane nový rozmer. Tento recept vás nielen naladí na jesennú vlnu, ale zároveň vám pripomenie, že niektoré vône dokážu okamžite vyčariť pocit domova.
Ingrediencie na domáci pumpkin spice sirup:
- 500 ml vody
- 160 g tekvicového pyré
- 120 g trstinového cukru
- 2 pl čakankového sirupu
- ½ balíčka mletej vanilky
- 1 čl drvených klinčekov
- 1 čl sušeného zázvoru
- 1 čl mletého muškátového oriešku
- 1 čl mletého kardamómu
- 1 čl cejlónskej škorice
- ½ čl soli
Postup prípravy domáceho pumpkin spice sirupu
Najskôr si pripravíme tekvicové pyré. Najlepšie sa hodí maslová alebo hokkaido tekvica, ktorú si nakrájame na menšie kúsky, zbavíme semienok a buď ju upečieme v rúre do mäkka (približne 30–40 minút pri 180 °C), alebo uvaríme v pare či vo vode. Keď tekvica zmäkne, jednoducho ju rozmixujeme na hladké pyré bez kúskov.
Z tohto množstva pyré následne odvážime potrebné množstvo a vložíme ho do stredne veľkého hrnca, kde k nemu pridáme vodu, trstinový cukor a čakankový sirup. Dochutíme zmes voňavou vanilkou, teplými tónmi klinčekov, zázvoru, muškátového orieška, kardamónu a škorice. Pridáme aj soľ, ktorá krásne zvýrazní všetky chute a prehĺbi celkový charakter sirupu.
Zmes premiešame a pomaly ju privedieme k varu. Na miernom ohni všetko spoločne povaríme približne 5 minút, aby sa chute dokonale prepojili a cukor rozpustil. Následne zmes precedíme cez jemné sitko alebo gázu, aby sme odstránili zvyšky korenín a získali hladký sirup. Tekvicový sirup plníme do čistých sterilizovaných fliaš, ktoré dobre uzavrieme. Uchovávame v chladničke, kde vydrží niekoľko týždňov.
instagram.com/miriam.kalisovaAko pumpkin spice sirup využiť?
Najikonickejšie využitie tekvicového sirupu je bez pochýb v obľúbenom Pumpkin Spice Latte – stačí ho pridať do espressa, zaliať napeneným mliekom a vytvoriť si tak doma atmosféru ako z kaviarne. Výborne sa hodí aj do cappuccina, kde zvýrazní jeho krémovosť a dodá mu príjemnú jesennú vôňu. Tento sirup sa jednoducho stane vaším tajným pomocníkom pri príprave kávových nápojov s nádychom útulnosti.
Okrem kávy ho však môžete využiť aj kreatívnejšie. Skvelo chutí ako dochucovadlo do ovsených kaší, palaciniek či lievancov, ale aj ako základ do domáceho frappé alebo smoothie. Pridajte ho do horúceho mlieka, aby ste si pripravili tekvicový „chai“ bez kofeínu, alebo ho vmiešajte do šľahačky na vrch dezertov. Fantázii sa medze nekladú.
Tipy na obmeny receptu
Ak máte radi výraznejšie chute, môžete do receptu pridať trochu čierneho korenia alebo pár kvapiek vanilkového extraktu pre ešte hlbšiu arómu. Milovníci exotiky ocenia aj štipku kurkumy, ktorá dodá nielen farbu, ale aj prospešné vlastnosti. A ak túžite po sladšej verzii, pokojne siahnite po medovej alternatíve.
Sirup si môžete prispôsobiť aj podľa toho, čo máte doma – namiesto trstinového cukru použiť kokosový alebo javorový sirup. Niekto si ho dokonca obľúbil v slanej verzii, ako glazúru na pečenú zeleninu.
Vonia to ako jeseň, chutí to ako domov
Domáci pumpkin spice sirup nie je len sezónnym trendom – je to malý rituál, ktorý spríjemní chladné dni a premení obyčajnú šálku na chvíľu oddychu. Keď si pripravíte vlastnú verziu, presne viete, čo pijete – bez zbytočných prísad, len čistá aróma jesene. Nech už ho pridáte do kávy, kaše alebo koláča, vždy vám pripomenie, že jeseň je o spomalení, teple a vôňach, ktoré zostávajú v pamäti.
Zdroj úvodnej fotky: instagram.com/miriam.kalisova