Neviete, čo upiecť na oslavu, svadbu či len tak pre svojich najbližších? Inšpirujte sa naším skvelým receptom na banánový koláč trochu inak! Jogurtové nadýchané cesto, sladučké banány a voňavý karamel, to je neskutočná kombinácia, ktorá zachutí naozaj každému.
K dlhým jesenným večerom sa určite hodí chutný koláč a šálka kávy. Pripravte si obrátený banánový koláč s karamelom, ktorý vyzerá zložito, no je pritom úplne jednoduchý! Ulahodíte ním nielen svojmu brušku, ale aj očiam. Poďme na to!
Pečenie je o láske
Možno vás samotný názov - obrátený koláč práve vystrašil a netrúfate si naň. Zabudnite na strach, pečenie by vás malo baviť a prinášať vám radosť! A hlavne, nie je to nič náročné, čo by ste sa nedokázali naučiť. Prinášame vám pár rád a tipov, ktoré ak dodržíte, nepokazíte nikdy žiadny koláč. Čítajte ďalej!
Dve najdôležitejšie zložky takmer každého receptu sú múka a vajcia. Práve na nich často stroskotá celý recept.
Múka – mnoho receptov udáva, aby ste používali preosiatu múku. Robíte to? Ak to považujete za zbytočné, robíte chybu. Preosievanie múky vám zabezpečí, že koláč nebude príliš hustý alebo, naopak, drobivý. Cesto bude hladké a vy tak ľahšie pripravíte nielen koláč, ale aj iné jedlá. Rovnako sa odporúča preosievať aj práškový cukor, kakao a prášok do pečiva.
Vajíčka – ak pripravujete cesto, do ktorého idú iba žĺtka, pridajte k nim vodu, čím zväčšíte ich objem. Ak sa chystáte vyšľahať dokonalo hustý sneh z bielkov, pridajte k nim buď štipku soli alebo citrónovej šťavy.
Ak máte v recepte uvedené, že treba nechať cesto odpočinúť, urobte tak! Hlavne, ak pripravujete krehké cesto, ktoré by si malo v chladničke oddýchnuť aspoň dve hodiny. Použite vždy potravinársku fóliu, aby ste zabránili prístupu vzduchu a tiež aby vám cesto nenasmradlo.
Poslednou dôležitou vecou každého pečenia je samotné pečenie. Vo väčšine prípadov sa odporúča mať predhriatu rúru a vkladať koláč, až keď je teplota v nej zhodná s teplotou pečenia. Rovnako sa vyhnite aj netrpezlivému otváraniu rúry na začiatku, pretože to môže koláču uškodiť najviac.
DepositphotosRecept na obrátený koláč s banánmi a karamelom
Obrátené koláče majú vždy v sebe kúsok prekvapenia – najmä keď sa spojí jemnosť banánov, bohatá chuť karamelu a vláčne čokoládové cesto. Tento dezert sa doslova otočí hore nohami, no chuťovo vás postaví na nohy! Skvelo sa hodí k víkendovej káve, ale vďaka jednoduchosti ho pripravíte aj cez týždeň. Vôňa pečených banánov s karamelom prevoňá celú kuchyňu a výsledok vás zaručene očarí.
Suroviny na obrátený banánový koláč s karamelom
Na banány:
4 banány
50 g masla
80 g hnedého cukru
40 ml vody
Na cesto:
125 g masla
100 g hnedého cukru
50 g holandského kakaa
1/4 lyžičky soli
2 vajcia
150 g bieleho jogurtu
200 g hladkej múky
1 lyžičku jedlej sódy
Postup prípravy banánového obráteného koláča:
Cukor, maslo a vodu niekoľko minút, za občasného miešania, povarte na karamel. Ešte teplý ho nalejte do tortovej formy, vyloženej pečiacim papierom. Banány pozdĺžne rozpoľte a reznou stranou dole ich poukladajte na karamel.
Rozpustené maslo ušľahajte s cukrom a postupne pridajte vajce, kakao, jogurt, soľ, múku a jedlú sódu. Cesto rozotrite cez banány a pečte asi 45 minút pri 180 °C alebo až bude špajľa, zapichnutá do cesta, po vytiahnutí suchá.
Hotový koláč nechajte päť minút vychladnúť vo forme, potom preklopte na tanier a odstráňte formu aj papier.
Obmeny obráteného koláča, ktoré stoja za vyskúšanie
Ak nemáte po ruke banány, pokojne ich nahraďte iným ovocím – napríklad plátkami jabĺk, hrušiek či dokonca ananásom. Pri týchto variáciách však odporúčame do karamelu pridať aj štipku škorice alebo vanilkového extraktu, ktoré zvýraznia chuť ovocia a prehĺbia vôňu dezertu.
Do cesta môžete primiešať hrsť nasekaných orechov – vlašských, pekanových alebo lieskovcov. Tie dodajú koláču jemnú chrumkavosť a príjemný kontrast k vláčnemu korpusu. Ak chcete ešte bohatší chuťový zážitok, podávajte koláč teplý so šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou alebo kopčekom gréckeho jogurtu.
Koláč, ktorý vždy prekvapí
Obrátený banánový koláč s karamelom je dôkazom, že aj jednoduché suroviny dokážu vytvoriť pôsobivý a chutný dezert. Jeho výhodou je variabilita – môžete si ho prispôsobiť podľa aktuálnych zásob a chuti, a zakaždým vznikne niečo nové. Nech už ho pripravíte na oslavu, návštevu alebo len tak pre seba, úspech máte zaručený. Stačí raz otočiť – a zamilujete sa.
Anketa: Ktoré koláče máte radšej?
Odpovedalo 66 ľudí
68%
18%
6%
8%
Zdroj úvodnej fotky: Shutterstock®
Aktualizovaný článok: 27.10.2025