Klasické koláče sú fajn. Nehovoriac o tých kysnutých. Sú domáce, nostalgické, babičkovské a všetci ich milujeme. Niekedy to ale chce trošku odľahčenú verziu, trošku novšiu verziu, trošku jednoduchšiu verziu.
A tou verziou môžu byť broskyňové obrátené koláčiky z lístkového cesta s medom, škoricou a kopčekom vanilkovej zmrzliny. To je presne tá kombinácia, ktorá ukazuje, ako sa dá z jednoduchých vecí vytvoriť niečo fakt dobré!
Mimochodom, vedeli ste, že koncept obráteného koláča (tzv. upside-down cake) vznikol ešte dávno pred tým, než sme mali pekárne na každom rohu? Pôvod má v americkej kuchyni a pôvodne sa robil s ananásom v liatinovej panvici na sporáku.
A práve toto obrátenie koláča odhaľovalo karamelizované ovocie ako finálny efekt bez potreby zdobenia. No a my sme si to uchovali až do dnešného dňa.
Recept na broskyňové koláče z lístkového cesta
Možno si povieme, že tu máme konečne dezert, ktorý nezačína korpusom a nekončí plnkou. Táto skladačka vás ale bude baviť. Najprv na plech ide med, škorica, broskyne, a až potom sa prikryjú kúskom lístkového cesta.
Po upečení ich jednoducho prevrátite, zapečený ovocný karamel zostane hore a na vrch si povinne dáte kopček zmrzliny. Bez nej to nefunguje. Pretože kontrast medzi horúcim a studeným je to, čo robí tento recept ešte lepším.
Ingrediencie: (na 6 porcií):
- 2/3 šálky medu (alebo agáve)
- Štipka škorice
- 2-3 zrelé broskyne, nakrájané na plátky
- 1 balenie lístkového cesta, rozmrazené
- 1 vajíčko
- 1/3 šálky drvených vlašských orechov
- Vanilková zmrzlina na servírovanie
Postup:
- Predhrejte rúru na 195 °C.
- Vezmite si plech a vyložte ho papierom na pečenie.
- Na každé miesto, kde bude koláčik, nalejte lyžicu medu, prisypte štipku škorice, do kruhu naukladajte plátky broskýň a pridajte ešte trošku medu navrch.
- Lístkové cesto rozkrájajte na 6 štvorcov. Na každú dávku ovocia položte štvorec lístkového cesta, zatlačte okraje vidličkou, spravte jemné zárezy nožom (aby koláč mohol dýchať) a potrite vyšľahaným vajíčkom.
- Na záver posypte trochou orechov.
- Pečte ich v rúre 12-15 minút, alebo kým nebudú krásne zlatohnedé.
- Každý koláčik po upečení prevráťte, dajte na tanier a naservírujte s kopčekom zmrzliny.
Tipy na obmenu receptu
Pri tomto recepte sa viete s príchuťami perfektne vyhrať, čím vám vznikne zakaždým iná kombinácia. Stačí sa držať základného princípu: vrstva sladkého + ovocie + cesto. A ostatné je na vás.
- Skúste ho s iným ovocím: Výborne fungujú aj hrušky, marhule, jablká, dokonca aj slivky. Hrušky dodajú jemnú sladkosť, slivky zas mierne kyselkavý kontrast. Dôležité je, aby boli plátky tenké a ovocie aspoň trochu šťavnaté - vtedy sa najlepšie karamelizuje a vytvorí tú typickú lepkavú vrstvu.
- Náhrada medu: Nahradiť ho môžete javorovým sirupom, agáve, ryžovým sirupom alebo dokonca troškou trstinového cukru zmiešaného s maslom. Každá verzia bude mať trochu inú chuť, ale to je na tomto recepte tá najlepšia časť.
- Vegánska alternatíva: Lístkové cesto z obchodu býva prekvapivo často vegánske (pozrite si zloženie, prípadne uvidíte znak). Namiesto vajíčka použite na potretie zmes rastlinného mlieka a oleja. Cesto bude stále krásne zlaté. Zmrzlinu môžete vymeniť za vegánsku verziu z kokosového alebo ovseného mlieka.
- Orechy: Namiesto vlašských môžete použiť pistácie, pekanové orechy, mandle alebo čo práve máte doma. Ak ste alergickí alebo ich jednoducho neobľubujete, pokojne ich vynechajte.
Broskyne sú práve teraz v sezóne, takže je ideálny čas si ich užiť aj v teplej verzii. Navyše, ak máte doma broskyne, ktoré už nie sú celkom najkrajšie, tento recept je perfektný spôsob, ako ich zachrániť.
Dobrý dezert nemusí byť zložitý, aby zaujal. A hlavne overené chute hrajú najlepšie. Tieto obrátené broskyňové koláčiky sú presne tým typom receptu, ktorý si zapamätáte a po čase vytiahnete znova. Pretože sú fakt jednoduché!
Zdroj úvodnej fotky: Instagram / @cookingwithlamees