Je figová sezóna a bolo by, samozrejme, hriech ich nevyužiť. Alebo ešte lepšie - nepremeniť ich na rustikálne galetky, ktoré nielen skvelo chutia, ale aj voňajú! Nie všetko, čo chutí výnimočne, musí byť totiž komplikované. Občas stačí pár sezónnych surovín a chuť vyskúšať niečo iné ako klasickú bublaninu či štrúdľu.
Osobne milujem skúšať nové kombinácie, netradičné kombinácie a kombinácie, ktoré si zapamätáte. Ak máte teda chuť spomaliť, upiecť niečo, čo vám rozvonia kuchyňu, sú to práve tieto galetky!
Recept na figové galetky s levanduľou
Na prvý pohľad možno zvláštna kombinácia, ale funguje skvele. Figy sú prirodzene sladké, šťavnaté a plné vlákniny, zatiaľ čo levanduľa galetkám dodáva kvetinový akcent, ktorý je presne tak akurát. Navyše, figy sú super zdravé! Plné antioxidantov, vitamínu K, draslíka a prirodzených cukrov. Levanduľa má okrem krásnej vône aj upokojujúce účinky. Spolu s jemne orieškovou chuťou mandľových lupienkov sa z toho stáva dezert, na ktorý budete ešte dlho spomínať.
Ak nemáte po ruke určité ingrediencie, všetko v tomto recepte sa dá perfektne nahradiť. Pokojne siahnite po klasickom masle, nie tom vegánskom. Sójové mlieko sa dá bez problémov nahradiť iným rastlinným mliekom - mandľovým, ovseným či dokonca obyčajným kravským.
Levanduľu bežne doma nemá úplne každý, aj keď ju v tomto recepte veľmi odporúčam, môžete pokojne experimentovať s jemne nastrúhanou citrónovou kôrou. Dodá cestu sviežosť a jemnú kyselkavú arómu, ktorá takisto výborne ladí s figami.
Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk / Annamária B.Ingrediencie na cesto:
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 1/4 čl vanilky
- 1 čl prášku do pečiva
- Štipka soli
- 3 pl javorového sirupu
- 100 ml zmäknutého vegánskeho masla
- 5 pl sójového mlieka
Na plnku:
- 4-5 čerstvých fíg
- Sušená levanduľa
- Mandľové lupienky
Na potretie:
- 2 pl kokosového oleja
- 2 pl javorového sirupu
- Štipka vanilky
Postup:
- Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, vanilku a štipku soli. Pridajte zmäknuté maslo, javorový sirup a mlieko. Ak máte robot, môžete použiť ten. Inak spracujte cesto rukami. Keď máte bochník hotový, zabaľte ho do fólie a nechajte oddýchnuť v chladničke aspoň 2 hodiny.
- Kým cesto chladne, môžete si pripraviť figy. Umyte ich a nakrájajte na plátky.
- Bochník cesta rozdeľte na tri časti a z každej vyformujte placku s hrubšími okrajmi. Do stredu uložte figy, no nechajte trochu priestoru na okrajoch. Cesto postupne zahnite dovnútra, aby prekryli okraje.
- Zmiešajte kokosový olej s javorovým sirupom a vanilkou. Touto zmesou potriete okraje aj stred galetiek. Posypte mandľovými lupienkami a malým množstvom sušenej levandule.
- Pečte v rozohriatej rúre na 200 °C približne 20 minút, kým nebudú okraje zlatisté.
Ako servírovať figové galettky?
Figové galetky sú samy o sebe pôžitkom, no ak si ich chcete vychutnať ešte o niečo viac, ponúkame sa vám hneď tri chutné spôsoby servírovania. Prvou a najklasickejšou možnosťou je podávať ich s kopčekom vanilkovej alebo kokosovej zmrzliny (moja obľúbená!). Studená a krémová zmrzlina v kontraste s teplým cestom a šťavnatými figami? Áno, prosím!
Ak máte radšej niečo výživnejšie a o niečo menej tradičné, skúste ich doplniť o lyžičku orechového masla. Arašidové, mandľové či kešu maslo dodá dezertu nielen extra dávku bielkovín, ale aj jemne slaný kontrast, ktorý krásne zvýrazní sladkosť ovocia. Mimochodom, ak ste ešte doteraz neskúsili kešu maslo, mali by ste to hneď napraviť! A samozrejme, je tu aj tretia možnosť - jednoduchá, no rovnako výnimočná. Podávajte galetky len tak, čerstvé, teplé, rovno z rúry. Je to fakt dobré!
Je rýchly, je jednoduchý, je vegánsky, je bez vajec a viete si ho upraviť podľa toho, čo doma práve máte. Je sladký, ale nie presladený, takže ideálny aj na letné poobedie. Je vhodný pre návštevu, ale aj pre vás. Je wow. A je voňavý. Skúsite?
Zdroj úvodnej fotky: Redakcia KAMzaKRÁSOU.sk / Annamária B.