Jahodové galetky z lístkového cesta: S vanilkovým krémom i zmrzlinou sú TOP

jahodové galetky

Pomaly sa v obchodoch začínajú objavovať chutné šťavnaté jahody. Jahody sú bohaté na vitamín C, ktorý podporuje imunitný systém a zlepšuje zdravie pokožky. Obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi a znižujú riziko chronických ochorení. Pravidelná konzumácia jahôd môže pomôcť zlepšiť zdravie srdca tým, že znižuje hladinu cholesterolu a krvný tlak.

To všetko sú dobré dôvodu k tomu, dopriať si čerstvé jahôdky, no nie? A keďže milujeme sladké recepty z lístkového cesta, ale aj tie slané, tak tentokrát spojíme túto našu závislosť s jahodami a vytvoríme si spolu jahodové galetky, ktoré môžete poznať aj ako galettes.

Galettes alebo tartaletky z lístkového cesta s ovocnou zmesou sú dozaista gastronomickým orgazmom, ktorým nik nepohrdne. Ak nemáte práve po ruke jahody, tak ich pokojne vymeňte za čučoriedky, maliny alebo iné ovocie, ktoré vám v obchode padne do oka. Akékoľvek galetky s ovocím budú dokonalé tak či tak.

Vyskúšaj aj: Hriešne dobrý lávový koláč s roztápajúcou sa čokoládou

galetka s jahodami Shutterstock®

Na jahodové galetky potrebujeme:

  • približne 2 kg jahôd

  • ¼ šálky kryštálového cukru

  • 1 lyžičku kukuričného škrobu

  • 2 plátky lístkového cesta (alebo 1 balenie lístkového cesta, rozvaľkané na 2 časti)

  • 1 vajíčko

  • práškový cukor na posypanie

  • zmrzlinu, vanilkový puding, šľahačku, oriešky na dozdobenie

Postup na fantastické jahodové koláčiky:

  1. Rúru vyhrejeme na 190 °C a dva plechy vysteľte papierom na pečenie.

  2. Z jahôd odstráňte zelené stopky, umyte ich a nechajte vyschnúť. Následne si ich nakrájajte na menšie kúsky (buď na polovice, štvrtiny alebo na kocky) a v miske zmiešajte s cukrom a kukuričným škrobom. Ak máte po ruke vanilkovú esenciu alebo vanilkový struk, tak ho môžete pokojne pridať.

  3. Lístkové cesto si rozrolujte a predeľte na 4 obdĺžniky (poprípade aj viac, ak máte radšej menšie zákusky). Poprípade si môžete spraviť len jednu veľkú galetku, ktorú následne nakrájate na kúsky pri podávaní – je to na vás.

  4. Na každý kúsok pripraveného lístkového cesta rozdeľte pripravenú jahodovú zmes. Položte ju do stredu a okraje lístkového cesta preložte a vyformujte.

  5. Vajíčko si rozšľahajte v pohári a potrite ním okraje každej pripravenej galetky.

  6. Každú galetku bohato posypte práškovým cukrom (ak sú jahody príliš sladké, tak cukrom môžete šetriť). Uložte na plech vystlaný papierom a dajte piecť do rúry. Pečenie jahodovej galetky trvá asi 25 až 30 minút, pečte dozlatista.

  7. Pred podávaním nechajte vychladnúť. Dozdobte šľahačkou, kopčekom zmrzliny, vanilkovým pudingom alebo bohato posypte podrvenými pistáciami či inými orieškami. Dobrú chuť!

Ďalšie recepty na sladké jahodové dobroty:

Článok aktualizovaný 24.5.2024

1 komentár
Daniela Bieliková

Daniela Bieliková

29.03.2022 12:47

Galetky sú veľmi vďačné koláče, robím ich často, z lístkového cesta som ešte neskúšala, ale určite vyskúšam...

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE