Recept na jahodový koláč s kokosovým pudingom

jahodový koláč s kokosovým pudingom

Jahody používam skôr do jogurtových  plniek a krémov, koláčov bez pečenia a tento recept ma zaujal aj tým, že sa jahody pečú, ale hlavne ma zaujal puding z kokosového mlieka. Puding dokážem jesť kedykoľvek a je to niečo, čo mi dokáže vyvolať pocity domova, našej kuchyne a pohár plný ešte teplého pudingu. 

Recept som si našla na internete a ako to už mám vo zvyku, poupravovala som ho do tejto podoby. Mám rada výzvy a už len to, že autorka spomenula na začiatku, že sama neverila výsledku ma nútilo vyskúšať, či sa mi to podarí. A podarilo, koláč chutil každému.

Príprava je veľmi jednoduchá, ja som z pôvodného receptu vynechala špaldovú múku a pridala som viac mandlí. Ak použijete bezlepkové ovsené vločky je tento zákusok vhodný aj pre celiatikov.

koláč s jahodami
Jarkapecie.sk

Recept na jahodový koláč s kokosovým pudingom

Ak máte radi kombináciu ovocia a jemného pudingu, tento koláč si zamilujete. Vďaka kokosovému mlieku má príjemne exotickú chuť a je ľahko stráviteľný. Príprava je rýchla, bez použitia klasickej múky či vajec, takže poteší aj tých, ktorí hľadajú zdravšie alternatívy. Čerstvé jahody dodajú koláču šťavnatosť a krásne kontrastujú s krémovou náplňou. 

Suroviny na korpus:

  • 200 g ovsených vločiek
  • 100 g mandlí (orechy)
  • 70 g trstinového cukru
  • 1 čl vanilkového extraktu
  • 100 ml slnečnicového oleja

Suroviny na plnku:

  • 400 ml kokosového krému (mlieka)
  • 2 ks vanilkového pudingového prášku
  • 70 g trstinového cukru
  • 300 g čerstvých jahôd

pudingový koláč
Jarkapecie.sk

 Postup prípravy jahodového koláča:

  1. Ovsené vločky a mandle rozmixujte  spolu s cukrom, pridajte vanilkový extrakt a olej. Vypracujte cesto, ktoré vtlačte do okrúhlej formy, ktorú ste predtým vymazali kokosovým tukom. Cesto vtlačte tak, aby vám vznikli okraje.
  2. Kokosový krém prešľahajte s cukrom a dvomi práškami pudingu. Zmes prelejte na korpus a husto poukladajte rozpolenými jahodami.
  3. Pečte pri teplote 170°C asi 45 minút.
  4. Koláč nechajte úplne vychladiť, pudingová náplň stuhne a dá sa dobre krájať.

Ako ho servírovať?

Tento koláč chutí skvele v každej teplote – pokojne si ho vychutnajte ešte mierne vlažný, keď je puding jemne krémový, alebo ho nechajte úplne vychladiť, aby sa dal krájať na pekné kúsky. 

Skvelo sa dopĺňa s lyžičkou rastlinnej šľahačky, čerstvými jahodami alebo trochou domáceho džemu. Pre extra efekt môžete koláč pred podávaním jemne poprášiť kokosom alebo ozdobiť lístkami mäty.

Tipy na obmeny receptu

Ak radi experimentujete, tento recept vám ponúka viacero možností, ako ho prispôsobiť podľa svojich chutí alebo intolerancií:

  • miesto mandlí použite lieskovce, kešu alebo vlašské orechy,

  • kokosový krém môžete nahradiť mandľovým alebo ovseným,

  • pridajte do pudingu trošku citrónovej kôry pre sviežosť,

  • namiesto jahôd skúste maliny, čučoriedky či marhule,

  • pre čokoládový variant vmiešajte do krému 1 PL kakaa.

Tento fantastický koláč je dôkazom, že sladké dobroty môžu byť jednoduché, zdravšie a zároveň výnimočne chutné. Ak milujete puding, kokos a ovocie, určite mu dajte šancu – a nebojte sa pridať vlastný rukopis. Možno sa aj vám stane tým receptom, ku ktorému sa budete s radosťou vracať, najmä keď dostanete chuť na niečo sladké, domáce a trochu iné než klasika.

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

Zdroj úvodnej fotky: Jarkapecie.sk

Aktualizovaný článok: 11.06.2025

8 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

17.06.2018 23:05

vyzera dobre

Vaše meno:

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

26.07.2016 20:37

vyzerá a určite aj chutí výborne

Vaše meno:

Iveta Moravčíková

Iveta Moravčíková

26.07.2016 15:24

mat to tak teraz pred sebou naozaj nie len na obrázku

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

26.07.2016 14:53

sú tam samé dobré ingrediencie takže určite je to veľká dobrota

Vaše meno:

Magdaléna Križanová

Magdaléna Križanová

26.07.2016 09:39

vyzerá pekne :-D

Vaše meno:

Lucia Kobíková

Lucia Kobíková

26.07.2016 08:33

Mňamka. Niekedy ho spravim ;)

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

26.07.2016 08:22

tak tento recept ma veľmi oslovil...

Vaše meno:

Lucia Valková

Lucia Valková

26.07.2016 06:21

Super že je aj pre celiatikov,sú v ňom samé mňam veci.

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.