Predstavte si ľahký korpus z orechov, jemný krém s vôňou vanilky a čerstvé sladké jahody – spojenie, ktoré si zamilujete pri prvom súste. Máme pre vás tip na nádhernú ovocnú tortu, ako prekvapenie pre každého oslávenca. Jej príprava je jednoduchá a čerstvé jahody už dostať aj od našich pestovateľov. Naviac je bez múky a tým pádom z nej bude môcť ochutnať naozaj každý. Tak hurá do toho, pozrime sa ako si túto maškrtu pripraviť.
Prečo si zamilujete tento jahodový cheesecake
Tento cheesecake je dôkazom, že dezert môže byť nielen chutný, ale aj ľahký, svieži a bez zbytočných prísad. Vďaka orechovému korpusu je prirodzene bez múky a hodí sa aj pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku.
Krémová náplň v kombinácii s čerstvými jahodami vytvára dokonalý kontrast chutí a textúr – jednoducho dezert, ktorému sa nedá odolať. Navyše, jeho príprava je jednoduchá a výsledok vyzerá ako z cukrárne.
Recept na jahodový cheesecake
Suroviny na korpus:
- 120g mletých orechov / vlašské alebo lieskovce, mandle/
- 3 vajcia
- 60g čokolády 70%
- 50g masla
- 50g trstinového cukru
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- pikantný džem
Postup prípravy
1. Vaječné bielka vyšľahajte do hustej peny so štipkou soli. Žĺtky šľahajte spolu s cukrom a mäkkým maslom do peny. Do žĺtkovej peny vmiešajte mleté orechy s práškom do pečiva, pridajte na hrubo nasekanú čokoládu.
2. Na záver primiešajte sneh z bielok. Na dno tortovej formy dajte pečiaci papier, naplňte cestom a pečte cca 20-25 minút na 180 °C.
www.jarkapecie.skSuroviny na náplň:
- 250g jemného tvarohu
- 200g kyslej smotany 14%
- 200g šľahačky 33%
- 130g cukru
- 15g želatíny
- 150 ml studenej vody
- vanilkový extrakt / resp. vanilkový Bourbon cukor/
- 100 g roztlačených jahôd
Postup prírpavy:
1. Želatínu zalejte 150 ml studenej vody a nechajte cca 10 min. napučať. Šľahačku vyšľahajte do tuha a odložte do chladničky.
2. Tvaroh vymiešajte s kyslou smotanou, cukrom, vanilkovým extraktom. Želatínu mierne zohrejte /nevarte/ a vmiešajte do tvarohovej zmesi.
3. Dobre premiešajte a na záver vmiešajte vyšľahanú šľahačku.
www.jarkapecie.skFinálna príprava jahodového cheesecaku
1. Vychladnutý korpus vložte do tortovej formy, natrite ho pikantným džemom, pokladajte polovičkami čerstvých jahôd a naplňte polovicou krému.
2. Dajte formu do chladničky na 10 minút. Do druhej polovice krému vmiešajte roztlačené jahody a nalejte na biely krém.
3. Tortu nechajte stuhnúť minimálne 3 hodiny /najlepšie cez noc/.
www.jarkapecie.skServírovanie jahodového cheesecaku
Tortu odporúčame servírovať dobre vychladenú, ideálne 10 až 15 minút po vybratí z chladničky. Krém si tak zachová pevnú konzistenciu a chute budú dokonale prepojené. Pred podávaním môžete cheesecake ozdobiť čerstvými jahodami, lístkami mäty alebo posypať práškovým cukrom.
Ak pripravujete cheesecake na oslavu, môžete ho pripraviť deň vopred – v chlade vydrží bez problémov 2 až 3 dni. S každou ďalšou hodinou sa chuť ešte viac zintenzívni a dezert bude ešte lahodnejší. Ideálny ako narodeninová torta, letný dezert či sladké prekvapenie k popoludňajšej káve.
Tipy na obmenu receptu
Tento cheesecake si môžete ľahko prispôsobiť podľa toho, čo máte práve doma alebo na čo máte chuť. Vďaka flexibilnému základu sa dá obmieňať ovocie, sladidlo aj niektoré suroviny v kréme. Tu sú nápady, ako si ho upraviť na mieru:
Namiesto jahôd použite maliny, čučoriedky, višne alebo kombináciu lesného ovocia.
Trstinový cukor môžete nahradiť brezovým cukrom, kokosovým cukrom alebo medom.
Kyslú smotanu môžete nahradiť gréckym jogurtom – dodá jemne kyslastú chuť.
Do korpusu pridajte štipku škorice, pomarančovú kôru alebo kvapku rumovej arómy.
Základný krém ochuťte pár kvapkami citrónovej šťavy alebo nastrúhanou kôrou pre sviežosť.
Sladká bodka na záver
Tento jahodový cheesecake bez múky je dôkazom, že aj jednoduché ingrediencie dokážu vytvoriť nezabudnuteľný dezert. Vďaka sviežej chuti čerstvých jahôd, nadýchanému krému a vláčnemu orechovému korpusu si ho zamiluje každý – bez ohľadu na vek či diétu.
Stačí pár základných surovín a trochu trpezlivosti pri chladení a budete mať na stole tortu, ktorá poteší oči aj chuťové poháriky.
Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk
Zdroj úvodnej fotky: www.jarkapecie.sk
Aktualizovaný článok: 10.05.2025