Jahodový cheesecake bez múky – dokonalý dezert na jarné i letné maškrtenie

Jahodový cheesecake

Predstavte si ľahký korpus z orechov, jemný krém s vôňou vanilky a čerstvé sladké jahody – spojenie, ktoré si zamilujete pri prvom súste. Máme pre vás tip na nádhernú ovocnú tortu, ako prekvapenie pre každého oslávenca. Jej príprava je jednoduchá a čerstvé jahody už dostať aj od našich pestovateľov. Naviac je bez múky a tým pádom z nej bude môcť ochutnať naozaj každý. Tak hurá do toho, pozrime sa ako si túto maškrtu pripraviť.

Prečo si zamilujete tento jahodový cheesecake

Tento cheesecake je dôkazom, že dezert môže byť nielen chutný, ale aj ľahký, svieži a bez zbytočných prísad. Vďaka orechovému korpusu je prirodzene bez múky a hodí sa aj pre tých, ktorí sa vyhýbajú lepku. 

Krémová náplň v kombinácii s čerstvými jahodami vytvára dokonalý kontrast chutí a textúr – jednoducho dezert, ktorému sa nedá odolať. Navyše, jeho príprava je jednoduchá a výsledok vyzerá ako z cukrárne.

Recept na jahodový cheesecake

Suroviny na korpus:

  • 120g mletých orechov / vlašské alebo lieskovce, mandle/
  • 3 vajcia
  • 60g čokolády 70%
  • 50g masla
  • 50g trstinového cukru
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • pikantný džem

Postup prípravy

1. Vaječné bielka vyšľahajte do hustej peny so štipkou soli. Žĺtky šľahajte spolu s cukrom a mäkkým maslom do peny. Do žĺtkovej peny vmiešajte mleté orechy s práškom do pečiva, pridajte na hrubo nasekanú čokoládu.

2. Na záver primiešajte sneh z bielok. Na dno tortovej formy dajte pečiaci papier, naplňte cestom a pečte cca 20-25 minút na 180 °C.

chutný cheesecake
www.jarkapecie.sk

Suroviny na náplň:

  • 250g jemného tvarohu
  • 200g kyslej smotany 14%
  • 200g šľahačky 33%
  • 130g cukru
  • 15g želatíny
  • 150 ml studenej vody
  • vanilkový extrakt / resp. vanilkový Bourbon cukor/
  • 100 g roztlačených jahôd

Postup prírpavy:

1. Želatínu zalejte 150 ml studenej vody a nechajte cca 10 min. napučať. Šľahačku vyšľahajte do tuha a odložte do chladničky.

2. Tvaroh vymiešajte s kyslou smotanou, cukrom, vanilkovým extraktom. Želatínu mierne zohrejte /nevarte/ a vmiešajte do tvarohovej zmesi.

3. Dobre premiešajte a na záver vmiešajte vyšľahanú šľahačku.

cheesecake s jahodami
www.jarkapecie.sk

Finálna príprava jahodového cheesecaku

1. Vychladnutý korpus vložte do tortovej formy, natrite ho pikantným džemom, pokladajte polovičkami čerstvých jahôd a naplňte polovicou krému.

2. Dajte formu do chladničky na 10 minút. Do druhej polovice krému vmiešajte roztlačené jahody a nalejte na biely krém.

3. Tortu nechajte stuhnúť minimálne 3 hodiny /najlepšie cez noc/.

recept na cheesecake
www.jarkapecie.sk

Servírovanie jahodového cheesecaku

Tortu odporúčame servírovať dobre vychladenú, ideálne 10 až 15 minút po vybratí z chladničky. Krém si tak zachová pevnú konzistenciu a chute budú dokonale prepojené. Pred podávaním môžete cheesecake ozdobiť čerstvými jahodami, lístkami mäty alebo posypať práškovým cukrom.

Ak pripravujete cheesecake na oslavu, môžete ho pripraviť deň vopred – v chlade vydrží bez problémov 2 až 3 dni. S každou ďalšou hodinou sa chuť ešte viac zintenzívni a dezert bude ešte lahodnejší. Ideálny ako narodeninová torta, letný dezert či sladké prekvapenie k popoludňajšej káve.

Tipy na obmenu receptu

Tento cheesecake si môžete ľahko prispôsobiť podľa toho, čo máte práve doma alebo na čo máte chuť. Vďaka flexibilnému základu sa dá obmieňať ovocie, sladidlo aj niektoré suroviny v kréme. Tu sú nápady, ako si ho upraviť na mieru:

  • Namiesto jahôd použite maliny, čučoriedky, višne alebo kombináciu lesného ovocia.

  • Trstinový cukor môžete nahradiť brezovým cukrom, kokosovým cukrom alebo medom.

  • Kyslú smotanu môžete nahradiť gréckym jogurtom – dodá jemne kyslastú chuť.

  • Do korpusu pridajte štipku škorice, pomarančovú kôru alebo kvapku rumovej arómy.

  • Základný krém ochuťte pár kvapkami citrónovej šťavy alebo nastrúhanou kôrou pre sviežosť.

Sladká bodka na záver

Tento jahodový cheesecake bez múky je dôkazom, že aj jednoduché ingrediencie dokážu vytvoriť nezabudnuteľný dezert. Vďaka sviežej chuti čerstvých jahôd, nadýchanému krému a vláčnemu orechovému korpusu si ho zamiluje každý – bez ohľadu na vek či diétu. 

Stačí pár základných surovín a trochu trpezlivosti pri chladení a budete mať na stole tortu, ktorá poteší oči aj chuťové poháriky.

Viac receptov nájdete na: www.jarkapecie.sk

Zdroj úvodnej fotky: www.jarkapecie.sk

Aktualizovaný článok: 10.05.2025

8 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Pre zapojenie do súťaže je potrebné vyplniť tieto údaje:

Email:

Telefón:

Helena Zobková Šimurdová

Helena Zobková Šimurdová

23.06.2019 15:16

Tak tento recept toto leto iste vyskúšam :) a teším sa na výsledok :)

Vaše meno:

Ľudka Uličná

Ľudka Uličná

18.06.2018 17:39

vyzera lákavo

Vaše meno:

Mária Zámečníková

Mária Zámečníková

21.07.2016 10:10

Wau.. hneď by som si dala.

Vaše meno:

Anna Kristova

Anna Kristova

15.05.2016 17:26

nenáročné na ingrediencie

Vaše meno:

Martina Zahoranová

Martina Zahoranová

10.05.2016 19:25

takéto dezertíky sú vynikajúce hlavne v lete a už sa teším kedy si taký spravím z čerstvých práve odtrhnutých jahôd

Vaše meno:

Marcela Šagátová

Marcela Šagátová

10.05.2016 17:46

vyzerá úžasne

Vaše meno:

Soňa Krátka

Soňa Krátka

10.05.2016 16:22

vase receptiky bez muky su super, samozrejme, ze recept vyskusam, uz vopred viem, ze bude mat uspech

Vaše meno:

Soňa Kelemenová

Soňa Kelemenová

10.05.2016 12:50

mnam, už teraz mám na koláčik chuť

Vaše meno:

Google news
Nenechajte si ujsť žiadnu novinku! Sledujte nás na Google News a buďte vždy v obraze. Stačí jeden klik pre prístup k exkluzívnemu obsahu a najčerstvejším informáciám. Pripojte sa k našej rastúcej komunite informovaných čitateľov!

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE

Google News logo

Odoberaj najdôležitejšie správy z kamzakrasou.sk cez Google News.